16 Юли 2024вторник09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мариана Златарева

Издателствата "Кибеа" и "Точица" са удостоени със "Златен лъв" за 2021 г.

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 514

Наградата "Златен лъв" за най-добър издателски проект има богата история от над 10 години и се връчва традиционно в навечерието на коледните празници от Асоциация "Българска книга". "Златен лъв" се присъжда в две категории и се определя съответно от журналистическо и от експертно жури.

I. "Златен лъв 2021" за най-добър издателски проект се връчва на книгата "За архитектурата" от Марк Витрувий Полион, издателство "Кибеа". Наградата е определена след дискусия от експертно жури в състав проф. д-р Веселина Вълканова, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, проф. Виктор Паунов, Веселина Райжекова. 

Наградата се присъжда за издателски проект с висока художествена стойност, първи превод от латински на Елена Йонкова и първо издание на античен трактат с основополагащ принос за развитието на архитектурата и на другите изкуства, научи ДУМА от Преслава Преславова.

Експертното жури направи своя избор измежду 42 книги, предложение от членове на Асоциация "Българска книга" и издадени в периода декември 2020 г. - ноември 2021 г. От тях журито номинира пет книги със следните мотиви: 

Издателство "Парадокс" за "Дълбините на въображението. Приказки от един суфи" от Ахмед Хилми и Филибелията. За оригинален издателски проект и високопрофесионален превод от османски на д-р Азиз Назми Шакир-Таш.

Издателство "Колибри" за "Полувековна България, 1878-1928. Илюстрован юбилеен албум", фототипно издание, посветено на годишнината от смъртта на Иван Вазов. Луксозен фототипен албум с принос към историята на българската държава и с висока обществена значимост.

Издателство "Колибри" за "Поезия" от Франце Прешерн. Първи самостоятелен том с поезията на Франце Прешерн на български език в превод на Людмил Димитров. Стилно типографско решение.

Издателство "Жанет 45" за "Вирхов блус" от Мария Вирхов. Артистичен визуален експеримент на художничката Люба Халева.

Издателство "Ентусиаст" за "Виола" от Сотир Гелев и Пенко Гелев. Оригинален мултимедиен авторски проект на Сотир Гелев и Пенко Гелев.

Наградата "Златен лъв" се присъжда от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение. В състава на журито влизат представители на професионалните организации в бранша - Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюз на писателите, литературоведи, литературни критици, полиграфисти.

II. Наградата "Златен лъв" в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост 2021 г. се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес (в периода от декември 2020 г. до ноември 2021 г.). Наградата се връчи на издателство "Точица" за книгата "Един ден в музея" на Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева.

Екипът на изд. "Точица"

 

 

 

Снимки Яна Лозева

 


Наградата в тази категория е плакет и се присъди след обсъждане на журналистическо жури в състав Силвия Чолева, Иван Кулеков, Николай Колев, Силвия Недкова и Даниел Ненчев. 

Журналистическо жури връчва грамоти на издателствата, чиито книги номинира, със следните мотиви:

"Смелостта за истината", Мишел Фуко - Издателство "Критика и хуманизъм". Във време на постистини и фалшиви новини отстоява отношението между красивото съществуване и истинския живот.

"Кухата сърцевина на живота", Цочо Бояджиев - Издателство за поезия "ДА" (за тази номинация г-жа Чолева си направи отвод). За утвърждаване на фигурата на интелектуалеца чрез безкомпромисен естетизъм.

"Чувствителният разказвач", Олга Токарчук - Издателство "ICU". За удържане на света и литературата в хармонична цялост.

"Творения", Велимир Хлебников - изд. "Факел Експрес". "Творения" на Велимир Хлебников - за вещия превод и съставителството на първото обстойно издание у нас на сложното творчество на поета.

"На конци. 1968. Една действителна история", текст и рисунки Веселин Праматаров - изд. "Кибеа". Графичната новела "На конци 1968. Една действителна история" - памет за стремежа към свобода в тоталитарното общество и въвеждане на нов жанр документален графичен роман.

"Не се наказва вината, а куража", Илия Бешков - изд. "Изток-Запад", 2021 г. За утвърждаване на хумора като мъдрост.

"Към езерото", Капка Касабова, изд. "Жанет 45", декември 2020 г. За проучването и създаването на пътищата, които свързват  балканските човеци.

"Прекъсване на Самсара", Елена Алексиева, изд. "Жанет 45", 2021 г. За дълбокото изследване на човешката същност.

"История на българското изобразително изкуство", Кирил Кръстев, изд. "Лист". За смелостта и усърдието да бъде издадена първата пълна илюстрирана история на българското изобразително изкуство.

"Вирхов блус", стихосбирка на Мария Вирхов, изд. "Жанет 45". За превръщането на един безвременен талант в модерен културен феномен.

"Между надеждата и страха. История на ваксините и на човешкия имунитет" на проф. Майкъл Кинч, изд. "Сиела". Защото познанието за достиженията на науката и цивилизацията спасява животи.

"Енциклопедия България" на Научноинформационния център "Българска енциклопедия" на Българската академия на науките и издателство "Книгомания". За огромния научен и издателски труд, чиито съставни части оформят облика на понятието "България" и поощряват солидарността в общия ни живот.

В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Журналистическата награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост е само една. Журналистическото жури изпраща по 3 предложения от всеки свой член с мотивация. Списъкът се съгласува и обсъжда на общо заседание на членовете на журито.

Наградените в двете категории със "Златен лъв", както и всчки номинирани книги, може да се намерят на 48-ия Софийски международен панаир на книгата, който продължава до неделя, 12 декември.


 

 

  

 

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 1180

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 1136

/ брой: 132

ЕК одобри 142 млн. евро помощ за фирмите, осигурили газ в кризата

автор:Дума

visibility 1145

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 1144

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 1268

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 1171

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 1124

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 1178

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ