05 Март 2021петък01:10 ч.

Среща на художничката Елена Понева с класове от Второ основно училище "Св. П. Хилендарски"

АРТ ПОСОКИ

Изкуствата си дават среща в галерията в Раднево

Богатата и постоянно обновявана колекция от живопис, графика, скулптура и икони, както и разнообразните събития в нейните пространства, я правят привлекателно културно средище за жителите и гостите на града

/ брой: 30

visibility 842

Алена ЛИКОВА*

631 живописни творби на водещи имена: Найден Петков - ненадминат майстор на пейзажа, Димитър Казаков-Нерон с неговите вплетени във фантастичното митологеми, Калина Тасева, Янаки Кавръков - художника на мистичната светлина и духовното озарение, Мари-Терез Господинова с нейната нежна и ефирна пастелна палитра, Сава Савов, Иван Бочев, Бойчо Григоров, Христо Николов, Тодор Тодоров и др. - последните двама, брилянтни живописци от Пловдив и Разград, многократни участници в късните пленери по живопис, са само част от богатата колекция на Художествената галерия-музей в Раднево. Фондовете й разполагат и със 167 графики на изтъкнати художници: Любен Диманов, Светлин Русев, Петър Чуклев, Стоян Стоянов, Стоян Цанев, Милко Божков, Захари Каменов и др. Елитна е и скулптурната колекция с 86 произведения на Валентин Старчев, Александър Козаров, Петко Москов, Вежди Рашидов, Димитър Копчев, Минчо Минев, Стефан Владов. Пластични ваяния от камък и дърво красят парковите площи на града, а причудливи и оригинални творби от скрап в празните вътрешни пространства на муниципалитета внасят свежест и усмивка в сивия чиновнически ден. Има и 13 текстилни, гипсови и мозаечни пана на приложното изкуство. Сред ценните притежания на галерията е уникалната пинакотека с икони от Тревненската възрожденска живописна школа и поствъзрожденския период до първите десетилетия на ХХ век. Те са опазени и съхранени от иконостасите на разрушените и изоставени църкви в селища на Маришкия комплекс. Наред с къщата-музей "Гео Милев", Археологическия музей "Марица-изток", Археологическия парк и паметника на св. Иван Рилски, Общинския център за култура "Нончо Воденичаров", галерията е сред привлекателните духовни средища в града и региона.

Но как започва всичко: Градската художествена галерия отваря врати за почитателите на изобразителното изкуство през 1982 г. с колекция от живопис и графика - откупки и дарения от трудови колективи на територията на общината, "Мини Марица-изток" и дарения от старозагорски художници. През 1983 г. е учреден първият й пленер по живопис - "Енергетика", а през 1984 г. - националният пленер "Светлина, земя, хора", чиято традиция продължава до днес. Първоначално галерията функционира като филиал на Старозагорската градска художествена галерия, макар и в голяма степен - със свой автономен художествен и културен живот. От 1990 г. тя получава от Министерството на културата самостоятелен юридически статут на художествена галерия-музей. Продължават пленерите по живопис и скулптура, редуващи се през година. Това в основи обогатява фондовете й годишно с повече от 20 живописни платна, с паркова скулптура от дърво и камък и по-камерни творби - малка пластика от бронз. Галерията е общинска, изцяло подчинена на Община Раднево, звено от нейната администрация. От април 2014 г., съгласно ЗКН, тя е второстепенен разпоредител на бюджетни средства, управлява и автономно развива своите приоритети и функционални задължения - доколкото е релевантна на кризисната ситуация в страната и респективно, общината.

Представяме интересни и разнообразни експозиции благодарение на широкия спектър от творчески контакти със сродни институции, музеи и галерии в страната и чужбина. Фондовете на столичните и регионалните художествени галерии дават възможност за опознаване на изобразителното изкуство от края на Възраждането до най-новите пластични завоевания от първите десетилетия на новия век. От годините на нейното създаване до днес в галерията са осъществени стотици персонални, юбилейни и колективни изложби на Борис Ангелушев, Илия Бешков, Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански, следосвобожденска живопис, юбилейна изложба "Бараков и Бараците", "Родно изкуство" от 20-те години на миналия век, Българската батална живопис от войните през второто десетилетие на ХХ век, широка палитра на съвременното изкуство и др. Познанията на посетителите се разширяват и обогатяват и в резултат на плодотворните контакти с културните отдели в посолствата на Полша, Словакия, Унгария, Китай, Корея, с международни фондации и сдружения.

Нашата художествена галерия разполага с голяма зала за постоянни експозиции, с по-малка - за текущи общи и персонални изложби, няколко фондохранилища и вътрешен двор за представяне на малка пластика на открито. Експозиционната й площ е 290 кв. м, като всички помещения са оборудвани с климатична инсталация, художествено осветление, постаменти за живопис и малка пластика. Художествено-образователната и културната същност на галерията оживява нейните пространства. Голямата зала с пиано и добра акустика е съвършената камерна концертна зала. В нея се провеждат художествени, културни и научни форуми: училищни мероприятия и чествания, вечери на поезията и белетристиката, лектории, музикални детски продукции и концерти, юбилейни чествания, премиери на книги. А творческите срещи с писатели и поети, историци, лектори, журналисти, музиканти се превръщат в истински празник за града. Наши чести гости, особено по време на Гео Милевите дни в Стара Загора, са били Леда Милева, Антон Дончев, Иван Гранитски, Виолета Цонева - съпруга на Боян Милев, доц. Ружа Маринска; посрещали сме Дамян Дамянов, Павел Матев, Любомир Левчев, Георги Константинов, Евтим Томов, Таньо Клисуров; в по-близки години - Нидал Алгафари, Велислава Дърева с нейните уникални изследвания от късния период на българската история, Тома Томов; Теодосий Спасов, Старозагорското музикално училище "Хр. Морфова" и др.

Като институция актуализираме своите притежания и популяризираме научно-изследователската си дейност в лекции и беседи от историята на изкуството, обсъждаме творби от текущите изложби с разнородна публика. Всяка седмица публикуваме изкуствоведски очерци, студии, есета и рецензии върху отделни автори, изложби и периоди от българското и европейското художествено наследство в медиите на общината и региона. Изготвяме и квалифицирани учебни програми за работа предимно с младежката аудитория - от възрожденските живописни школи до съвременното изкуство на ХХI век, отпечатани от пресата. С особено внимание работим с даровити деца и експонираме творбите им, провеждаме уроци по рисуване и живопис. Любителите на изкуството проявяват интерес към каталозите и дипляните от пленерите по живопис и скулптура, календарите с илюстрации от нашите фондове и т.н., които подготвяме.

Дългите дни на пандемия доведоха до значително намаляване броя на събитията и срещите с нашата аудитория. Надявам се с отварянето на галерията сега, публиката да се завърне в залите и интензивният живот в тях да продължи. 

*Авторката е изкуствовед, директорка на галерията

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ