20 Септември 2019петък09:32 ч.

Изкуството да сгъваш оригинално, или вечното чудо оригами

Класическите изисквания предполагат използването само на един квадратен, равномерно боядисан лист, без да се употребява лепило и ножица

/ брой: 164

автор:Альона Нейкова

visibility 7527

Не едно столетие наброява историята на оригами - традиционното японско изкуство за създаване на фигурки от хартия. Сгъването на различни чудни модели много прилича на разгадаването на сложен ребус. Това не е просто забележителна развиваща игра за деца. Оригами е и един от първоизточниците на инженерната мисъл, и вдъхновението на архитектурния дизайн. Древното японско умение да се сътворяват необичайно красиви фигурки от хартия толкова много се е развило през вековете, че дори се е превърнало в самостоятелно изкуство. То дава безброй възможности на фантазията и не изисква специални средства. Един лист бяла хартия е достатъчен, за да се опита дори и дете да сгъне от него лодка, ракета или друга фигура от безкрайния свят на оригами. За малките модели и за големи композиции са подходящи и стари списания с картинки. Най-важно е желанието...
Никой не знае кой и кога точно е измислил оригами и как са били създадени неписаните правила за сгъване на хартиени модели. Съществува мнение, че това изкуство е по-старо дори от самата хартия, а първите фигурки са възникнали при изготвянето на традиционното японско облекло, богато на драперии.
Не всички обаче са съгласни оригами да се нарича японско. Китайците твърдят, че именно от древен Китай тръгват първите сведения за практикуването на изкуството за сгъване на фигурки от хартия. През 105 г. н.е. чиновник на име Цай Лун официално докладва на императора за създаването на специална технология за производството на хартия. Десетилетия наред под смъртна заплаха китайците пазят тайната на сътворяването на белия лист. Постепенно обаче странстващите монаси пренасят знанията си в Япония, където хартиената технология се усъвършенства и задминава китайската.
Първите сложни необичайни фигурки, сгънати от квадратен лист хартия, без да се използва ножица и лепило, се появяват най-напред в манастирите. А и как иначе, след като на японски думите "Бог" и "Хартия" звучат еднакво, макар и да се изписват с различни йероглифи.
Моделите от хартия имат за монасите символично значение, използват се в много религиозни церемонии, с тях се украсяват стените на храмовете, слагат се на жертвения огън. До ден днешен е запазена една от първите хартиени фигурки - кутийки "санбо", в които японците сервирали парчета риба и зеленчуци. Това обаче все още не може да бъде наречено изкуство. Но обикновеният лист хартия - доста ценен и скъп, носещ в себе си името на Бог, постепенно става важна част от живота на японците.
По времето на Камакура (1185-1333 г.) и Муромати (1333-1573 г.) оригами напуска границите на храмовете и стига до двореца на императорите. А когато масовото производство на хартията позволява да се намали цената й, изкуството на създаване на модели от нея прониква в бита и на средната класа. В онези времена умението да се забавляват дамите със сътворяване на хартиени фигурки се смята за знак на доброто възпитание. Пак тогава възниква и изкуството на сгъването на тайни писма. Използвайки уменията си, самураите го правят така, че само посветените могат да ги разгънат, без да ги наранят или разкъсат. Освен това хартиените модели често се използват по време на сватбени церемонии, украсяване на домовете или празнични шествия.
Постепенно оригами (този термин на японски буквално означава сгъната хартия и възниква чак през 1880 г.) се превръща в задължително занимание в много семейства в Страната на изгряващото слънце. Майките предават своите знания на дъщерите си, като им показват как се сгъват някои основни фигурки на предмети, животни, птици и цветя, които не са чак толкова многобройни. Цели поколения по свой собствен уникален начин допринасят за оригиналното умение да се превръща плоската хартия в чудно произведение. Древното изкуство непрекъснато се усъвършенства, като на потомците се предават тайните на най-изящните и изразителните модели.
Класическият начин предполага използването само на един квадратен, равномерно боядисан лист, без да се употребява лепило и ножица. И така оригами не само съществува векове наред, но и запазва първоначалната си техника. Съвременните форми на това изкуство обаче понякога нарушават изконните канони.
Сътворяването на фигурки от хартия става изключително популярно и извън границите на Изтока, като намира много нови почитатели в Америка и Европа. След Втората световна война Акиро Йошидзава решава изцяло да се посвети на оригами и неговото развитие и създава онова, което днес се нарича "оригамна азбука". Условните знаци, символи и графики, измислени от Акиро, позволяват да се запечата върху хартия процесът на сгъване на различните фигурки. Това забележително откритие превръща оригами в универсален международен език. И дори днес всички книги, посветени на хартиеното изкуство, използват оригамната азбука на Акиро Йошидзава.
За най-популярна разновидност се смята събирането на много дребни модули в една композиция - т.нар. модулно оригами. А най-често срещаният обект в него е кусудама - фигури с обемно тяло в балонообразна форма.
Сътворяването на прекрасни модели от хартия е популярно в цял свят. Оригами е чудесно средство за премахване на стреса, оригинален начин за запаметяване и просто увлекателно занимание.

Японското жеравче


Жителите на Страната на изгряващото слънце вярват, че ако някой подари на болен човек 1000 хартиени жеравчета, той ще оздравее. И до ден днешен в японски болници могат да се видят цели "ята" от чудните птици, закачени до леглата на пациенти, донесени им от колеги и роднини.
Преди повече от половин век светът бе потресен от историята на болно момиче - една от жертвите на бомбардировката над Хирошима. Родителите на девойчето са загинали, а тя се е намирала между живота и смъртта. Но все пак се е надявала, че ако направи 1000 жеравчета оригами, това ще помогне да се сбъдне желанието й и тя да оздравее. Болното момиче успяло да измайстори едва 644 фигурки...
Това се е случило през 1955-а, но десетки години по-късно хартиената фигурка на жеравче продължава да бъде символ на надеждата. И деца от цял свят все още изпращат направените от тях птици-оригами в музея на Хирошима. Там може да се види и колекцията, направена от малката Оксана Таракака от японския град Тояма. Тя със собствените си ръце е сгънала 1000 хартиени жеравчета, пожелавайки от сърце майка й да оздравее.

Фигурки от пари


Съвременното направление в оригами има и парично изражение. Наричат го мънигами - от английската дума money (пари). Понякога фигурките от купюри изглеждат доста странно, друг път са наистина прекрасни произведения на хартиеното изкуство.
Малките шедьоври от банкноти са не само красиви сувенири, но и може да се използват като оригинален подарък, който дори не изисква плик, за да се поднесе определената сума с повод и без повод. Тайната на мънигами е и в това, че те не се развалят, дълготрайни са и това произведение на хартиеното изкуство в труден момент лесно пак се превръща в реални пари и се използва по предназначение.
На някои наистина им е жал да разрушат красивата копюрна фигурка. Така че я "развалят" наистина само при крайна нужда.

 

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ