30 Май 2020събота18:10 ч.

Изкуството да си луд

/ брой: 96

автор:Таньо Василев

visibility 1872

През последнaта седмица имах възможността да стана свидетел на междусъседска свада, която ме накара да поразмишлявам за психологията на средностатистическия български ненормалник и наказателната система в България. Главно действащо лице в този конфликт е господин X, чиято майка има жълта книжка, а самият той проявява психически отклонения. Същият този господин X е прочут в своя квартал с това, че преди години заплаши с нож продавачка в магазин за хранителни стоки и получи условна присъда. Освен това той е известен на съседите си и с факта, че управлява своя автомобил с отворена шофьорска врата. За жалост през последните години той няма възможност да демонстрира пилотските си умения, на които ще завиди дори състезател от Формула 1, тъй като преди известно време претърпя катастрофа и колата стана неизползваема.
В настоящата история господин X се намира в конфликт с възрастна жена, която преживява със скромната си пенсия от 200 лв. Причина за конфликта е фактът, че бабата, която е бивша учителка, е помогнала на свой съсед да напише жалба срещу господин X. Афектиран от неочакваното предателство на пенсионерката, главният герой в нашата история започва систематично да я тормози. Предполагайки, че тя дава частни уроци по български език, той редовно влиза в словесни пререкания с нея и започва да оставя бележки под входната й врата със заплахата, че ще я издаде пред НАП за укриване на доходи, освен ако не получи обезщетение. Жената се опитва да скрие всичко това от своите роднини, за да не ги притеснява, но една вечер в 2 часа сутринта нейният внук открива поредната бележка. Самият господин X пък изпълнява заканата си и подава оплакване в НАП. Няколко дни по-късно този средностатистически български ненормалник заявява в прав текст на внука на възрастната жена, че нещо лошо може да се случи с нея. Като нормално следствие семейството на бабата се обръща към адвокат, който се запознава с бележките на лудия, но със съжаление признава, че в Наказателния кодекс на България няма нито един член, в който да присъства словосъчетанието "психически тормоз". Оказва се, че срещу господин X има общо три жалби, като той дори има задължения към съда, които не e покрил. В настоящата ситуация, вероятно както в предишните случаи, липсва правната основа да бъде подведен под наказателна отговорност.
Тази кратка история ме накара да достигна до следните няколко заключения:
1. Изкуство е да си психически неуравновесен и да имаш правото да управляваш автомобил.
2. Изкуство е да си ненормален, но по всякакъв възможен начин да се опитваш да изкараш пари на гърба на другите хора, без да се налага да работиш.
3. Изкуство е да оказваш психически тормоз върху други хора и да бъдеш недосегаем.
Тези изкуства обаче не биха били възможни без любезната подкрепа на нашата любима държава, в която правните абсурди са се превърнали в правило. Оказва се, че да си луд в България хич не е лошо. Действията ти обикновено са ненаказуеми, ако все пак се стигне до наказание, лудостта се смята за смекчаващо вината обстоятелство, а чрез умели провокации може дори само да спечелиш от нея.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 511

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1508

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 443

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ