20 Септември 2019петък09:25 ч.

Изкуството на флирта

За биологичната заложеност и душевния трепет

/ брой: 256

автор:Гергана Алексова

visibility 1863

Гледа ли той към мен? Усмихва ли ми се тя? Флиртът несъмнено е забавен и възбуждащ, но знаете ли, че в крайна сметка или по-точно "по рождение" той е неотменна част и от... еволюцията? Този чувствен начин на общуване между хората е ключов момент в живота, откакто съществува човешкият род.

Кога прекаляваме?
И кога не правим достатъчно?

Привличането към противоположния пол е част от биологичната натура на човека. Отвъд чисто физическото привличане (което все пак също минава през мозъка!) психолозите отчитат и вроден (от еволюцията) стремеж да бъде привлечен другият пол, защото това създава перспективата на репродукцията, т.е. внезапното желание за флирт всъщност е само част от една много важна функция.
Така, както човечеството се е развивало, така се е променяло от "изкуството на флиртуването". Въпреки че в някои елементи то е останало такова, каквото е било и в самото начало - желанието да се флиртува винаги е било всъщност стремеж да се привлече нечие внимание - също както шарената опашка на петела или гривата на мъжкия лъв.
Флиртът както и повечето форми на комуникация се подчинява на неписани обществени правила. Едно от тях е начинът по заобиколен и изтънчен(!?) маниер да се попита: "Аз те харесвам, а ти мен?"
В същото време флиртуването е съпроводено и от предизвикателството от неизвестното (което още по-силно привлича) - все пак никой не иска да спечели, без да може да оцени победата, защото е преодолял някакви препятствия.

Какви са правилата на обществото?

За флирта си има място и време - баровете, партитата и купоните, училището, заниманията в свободното време и понякога работата.
Подходящото "количество" флиртуване също се определя от времето и мястото.
Всеки има своя различен и уникален стил. Затова и един и същ подход дава понякога положителни резултати, а в други ще ви направи персона нон грата. Например в работата флиртът трябва да е максимално близък до приятелското поведение - между флирта и навлизането в нечие лично пространство има съвсем тънка граница, особено в работна среда.
Човек може да флиртува по различни причини. За едни това е просто начин да се сближат с някого, да спечелят неговата симпатия, без непременно зад това да стоят конкретни планове. Хората правят комплименти, разменят си усмивки и погледи, защото това е част от начина им да общуват, т.е. да се разбират помежду си.
Все пак погледът почти винаги е и първата стъпка във "флирта с цел". Едни предпочитат "хвърления" поглед и кратка усмивка, други - втреченото взиране. И в двата случая това е "началото на играта".
Оттук нататък всичко се определя от езикът на тялото, което може да доведе до смесени сигнали, ако не сте достатъчно внимателни или не разчитате правилно знаците на отсрещната страна. Иначе те не са кой знае колко разнообразни - жените обикновено се смеят по-различно от обичайното, отмятат коса, докосват за кратко ръката на мъжа, усмихват му се и го гледат право в очите. Мъжете най-често отговарят с отпусната стойка, директен поглед и накланяне към жената.

Кога сме тръгнали накриво?

Ако "обектът" отклонява погледа си и търси компанията на тези, с които е дошъл/дошла, това почти винаги е недвусмислен сигнал за липса на интерес.
Умението да се привлича другият пол си има своите "трябва" и "не трябва":
 Не бива разговорът да започва с оригиналничене. Ясно е, че типичните първи реплики са тези за времето или просто комплимент. Ако не се чувствате уверени, че сте умели в този подход, най-добре пробвайте нещо лесно, което звучи приятелски - например: "Здравей! Казвам се..."
Не бъдете твърде настъпателни. Отбягвайте прекомерния физически контакт - разбирането на отделния човек за лично пространство е доста различно.
Уверете се, че човекът срещу вас проявява интерес. Ако в рамките на 10 минути имате усещането, че разговорът е приключил, май на това място няма какво повече да правите.
Отбягвайте флирта със семейните и сериозно обвързаните - това неминуемо води до проблеми.
Не бъркайте приятелското отношение с флирта - някои хора са "по-отворени" и контактни по природа.
Отпуснете се. Ако изглеждате напрегнати и изнервени, това няма да помогне за разговора.
Флиртуването е естествен инстинктивен процес. Той предполага да бъде приятен. С правилното съчетаване на самочувствие и умения за разговор удоволствието ще е реално, стига да не подхождате в твърде много очаквания.
 

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ