14 Декември 2019събота20:16 ч.

Излишно хъбясване

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 604

Неотдавна ДУМА писа, че ако една от тръбите на газопровода "Южен поток" мине през България, толкова хваленият и очакван газов хъб "Балкан" може да се окаже излишен, защото от него няма да има никаква потребност. През последните десетилетия в какви ли не хъбове се превръщаше България. Поне на книга. Щяхме да бъдем електроенергиен разпределителен център на Балканите. В нашата страна трябваше да се пресичат от пет до седем европейски транспортни коридора. Оттук даже трябваше да се разпределя и хуманитарната помощ за Африка. Почти нищо от това не стана, но сега сме на друга вълна. Модерно е да се говори за газов хъб. "Балкан" се превърна в еманация на енергийнатa политика на България. След провала на газопровода "Южен поток" неговото изграждане може би имаше някакъв смисъл. Но след развитието на събитията около заместника му - "Турски поток", ситуацията коренно се промени. 

Ако приемем хипотетично, че край Варна наистина бъде изграден хъб, остава открит въпросът с какъв газ ще се захранва той. Наши делегации се извървяха до Азербайджан, Иран, Катар. До вчера премиерът Борисов беше в Туркменистан, но азерски, ирански, катарски и туркменистански газ така и не се задават на хоризонта. Стигна се дотам българският премиер от Туркменистан да признае, че "Балкан" може да стане само с руско участие. Затова щял да моли руския си колега Медведев за възможността за осъществяване на суапови сделки (сделки през трети страни), тъй като всички тръби на Туркменистан минават през Русия. Вероятно Борисов не знае, че подобни сделки Москва не разрешава. Друг вариант е до хъба да се кара втечнен газ, но при тази сложна обстановка в Черно море това е немислимо. Ако се направи връзка с тръбата на "Турски поток", това няма да бъде хъб, а дериват на газопровода. И хъбясването ще се окаже излишно.

БСП прави законопроект за контрол на главния прокурор

автор:Дума

visibility 110

На 26 април социалистите пряко ще изберат лидера си

автор:Дума

visibility 469

Перник минава на нов воден режим от понеделник

автор:Дума

visibility 134

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 240

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 125

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 308

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 467

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 408

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 558

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ