18 Февруари 2020вторник08:30 ч.

Изложба връща спомен отпреди 55 години

С тази мащабна за времето си експозиция галерията в Стара Загора прави първите си крачки

/ брой: 162

автор:Петър Георгиев

visibility 2168

Изложба с 53 маслени платна, показани за пръв път в Града на липите точно преди 55 години, ще отвори врати днес в залите на Старозагорската художествена галерия. Идеята е на директора на културния институт проф. д-р Марин Добрев.
С тази мащабна за времето си експозиция галерията в Стара Загора на практика прави първите си официални крачки, припомня той. До пролетта на 1960 г. в депото на местния исторически музей са се натрупали 120 картини. Началото на художествената сбирка е положено през далечната 1908 г., когато петима местни автори даряват произведенията си. През 1958 г. тогавашната градска управа решава тя да прерасне в самостоятелна институция, а за пръв директор е назначен преподавателят по рисуване Руси Карабиберов (1908-1975). Негов помощник е бъдещият професор Никола Хаджитанев.
На 17 юли (неделя) 1960 г. в една от залите на сегашния Драматичен театър "Гео Милев" под акомпанимента на духов оркестър влизат първите посетители на първата изложба. Сред имената на подбраните от Карабиберов автори се открояват  Антон и Георги Митови, Атанас Михов, Васил Маринов, Добри Христов, Васил Костакев, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Давид Перец, Александър Жендов, Елиезер Алшех и Стоян Венев. Близо половината от тези платна днес са включени в постоянната експозиция на ОХГ-Стара Загора, която притежава над 4200 творби - масло, графика, пластика, плакат. Последната засега придобивка е картина на Янаки Кавръков, който е бил уредник на галерията. Платното е дарено от близките му при откриването на юбилейната изложба през април т.г.
Проф. д-р Марин Добрев започва работа като уредник в ОХГ-Стара Загора преди 4 десетилетия, а от 20 години е неин директор. Дипломната му работа, посветена на испанския художник от ХVІІ век Хосе де Рибера прераства в първата от петте му монографии. Две от тях представят художниците от Стара Загора и Казанлък, творили през годините от ХІХ век до наши дни. Преподавател е по История на изкуството във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Оригиналният плакат за първата изложба на Старозагорската галерия отпреди 55 години ще посрещне днес посетителите

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ