20 Септември 2019петък15:48 ч.

Изложба връща спомен отпреди 55 години

С тази мащабна за времето си експозиция галерията в Стара Загора прави първите си крачки

/ брой: 162

автор:Петър Георгиев

visibility 2007

Изложба с 53 маслени платна, показани за пръв път в Града на липите точно преди 55 години, ще отвори врати днес в залите на Старозагорската художествена галерия. Идеята е на директора на културния институт проф. д-р Марин Добрев.
С тази мащабна за времето си експозиция галерията в Стара Загора на практика прави първите си официални крачки, припомня той. До пролетта на 1960 г. в депото на местния исторически музей са се натрупали 120 картини. Началото на художествената сбирка е положено през далечната 1908 г., когато петима местни автори даряват произведенията си. През 1958 г. тогавашната градска управа решава тя да прерасне в самостоятелна институция, а за пръв директор е назначен преподавателят по рисуване Руси Карабиберов (1908-1975). Негов помощник е бъдещият професор Никола Хаджитанев.
На 17 юли (неделя) 1960 г. в една от залите на сегашния Драматичен театър "Гео Милев" под акомпанимента на духов оркестър влизат първите посетители на първата изложба. Сред имената на подбраните от Карабиберов автори се открояват  Антон и Георги Митови, Атанас Михов, Васил Маринов, Добри Христов, Васил Костакев, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Давид Перец, Александър Жендов, Елиезер Алшех и Стоян Венев. Близо половината от тези платна днес са включени в постоянната експозиция на ОХГ-Стара Загора, която притежава над 4200 творби - масло, графика, пластика, плакат. Последната засега придобивка е картина на Янаки Кавръков, който е бил уредник на галерията. Платното е дарено от близките му при откриването на юбилейната изложба през април т.г.
Проф. д-р Марин Добрев започва работа като уредник в ОХГ-Стара Загора преди 4 десетилетия, а от 20 години е неин директор. Дипломната му работа, посветена на испанския художник от ХVІІ век Хосе де Рибера прераства в първата от петте му монографии. Две от тях представят художниците от Стара Загора и Казанлък, творили през годините от ХІХ век до наши дни. Преподавател е по История на изкуството във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Оригиналният плакат за първата изложба на Старозагорската галерия отпреди 55 години ще посрещне днес посетителите

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 387

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 354

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 262

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 194

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ