05 Август 2021четвъртък23:32 ч.

Археология

Изненадите на Хераклея Синтика

На площада на античния град учените откриха изцяло запазен надпис от I век

/ брой: 113

автор:Велиана Христова

visibility 814

Рядко се случва на археолозите да попаднат на изцяло запазен надпис от античността. Затова е  разбираема радостта на екипа с ръководител доц. Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей при БАН, който проучва древния град Хераклея Синтика, разположен в землището на с. Рупите в община Петрич. Според ранните сведения за селището, в елинистичната епоха то е било център на териториите на тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Смята се, че е съществувало от IV век пр.Хр. в течение на около 800 години. През II век пр.Хр. Хераклея Синтика е завладяна от римляните.
Преди няколко дни археолозите откриха надписа, който в I век сл.Хр. е бил поставен на форума на Хераклея Синтика и се е запазил повече от два века. Той е на старогръцки език и вече е разчетен от епиграфа на екипа Николай Шаранков от Софийския университет. Надписът е посветен на римския император Тиберий - това е осиновеният син на император Октавиан Август, разказа за ДУМА доц. Вагалински. По думите му, надписът е поставен на площада от трима души, които са се наричали агораноми (от агора) и са отговаряли за търговията, за теглилките и други измервателни средства, с които са проверявали търговците за цените, качеството и количеството на стоките, имали са право да наказват онези, които мамят клиентите.
В надписа се съобщава, че те са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците. Били са трима и това ни дава информация за уредбата на града, добавя Вагалински.
В момента се налага археолозите да направят пауза в проучването за 10-ина дни и буквално преди прекъсването откриват нова находка - златна монета от времето на Юстиниан Велики (527-565). Намерена е на акропола, на високото. Знае се, че след две тежки земетресения в края на IV и началото на V век сл.Хр. градът замира и в края на V век вече не съществува. Тогава как монетата е попаднала на акропола в VI век? Намерихме я сред останките от жилище и това показва, че когато градът угасва окончателно в края на V век, някакво население, вероятно негови бивши жители, са се заселили горе на акропола, обяснява ученият. Може би са изпълнявали някакви охранителни функции в държавата, но това е само предположение, казва доц. Вагалински. Това е първата златна монета, намирана при редовни разкопки на обекта.
Сред интересните находки от този месец е и част от декоративна плочка от III-IV век с релефно изображение на музикант, свирещ на духов инструмент. Намерен е в западната част на форума. Шегаджиите оприличават инструмента на гайда, но Людмил Вагалински обяснява: "Предполагаме, че инструментът е авлос. Според изворите, именно авлосът е използван при церемонии, свързани с култа към Дионис - много почитано божество в Хераклея Синтика и региона. Най-вероятно музикантът е част от по-сложна композиция, надяваме се да намерим и другите части на теракотата".
Намерени са и останки от две мраморни скулптури, пострадали при вражеска атака в края на III век, разказва ръководителят на екипа: "Едната е много интересна, вижда се човешки крак (върху животно) и по това разпознавам, че става дума за една много добре позната сцена - Митра убива свещения бик. Митра е много популярно божество в римската империя, и тук очевидно са го почитали. Другата скулптура е на Нике, широко почитана като богиня на победата".
Още от предишни години на любознателните българи, посещавали Хераклея Синтика, е известна пищна статуя на мъж в цял ръст, но без главата. Изглежда като монумент на бог или на голям велможа. Не, това е конкретен човек, местен, благодетел на града, поправя ме доц. Вагалински: "Знаем дори как се казва, защото близо до статуята намерихме надпис. Това е Тиберий Клавдий Бахий, благодетел на града. Статуята в негова чест е направена около стотната година".   
Според Вагалински, сигурно е, че на обекта има и храм на Херакъл, който е митичният прародител на македонските царе. Затова те са основали няколко Хераклеи, не е само тази при Рупите. Но според учения, тук храмът се намира на изток от сегашните разкопки на агората, защото преди две години в тази посока са намерили скулптура - свивката на мускулестия крак и боздугана на Херакъл. Там обаче тепърва ще се работи и няма да е тази година. От 28 юни екипът подновява разкопките, които ще продължат без прекъсване до септември.

Снимки Archaeologia Bulgarica

Хераклея Синтика


Людмил ВагалинскиНовооткритият надпис


 

Златната монета на Юстиниан IИзображението на музикантСтатуята на благодетеля на града Тиберий Клавдий Бахий

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 120

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 129

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 138

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 303

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ