21 Юни 2024петък06:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изпитът за ловци поскъпва

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 3209

Министерството на земеделието предлага увеличение на таксите за провеждане на изпит за ловци, става ясно от промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лова и опазване на дивеча.
Така ще се увеличи размерът на таксите за полагане на изпит за придобиване право на лов, като се завиши техния размер за теоретичния и практическия изпит, съобразно разходите, които прави административния орган по тяхното предоставяне.
Проектът предвижда таксата за полагане на теоретичен изпит за придобиване право на лов да се промени от 35 лв. на 60 лв. По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средно годишно (за последните три години) са положили теоретичен изпит 4153 кандидат ловци.
Промяна се налага и в размера на таксата за полагане на изпит за придобиване право на лов, като таксата за практическия изпит да се промени от 25 лв. на 35 лв. По направените проучвания от Изпълнителна агенция по горите средно годишно (за последните три години) са положили практически изпит 3 318 кандидат ловци, поради факта, че не всички явили се кандидат ловци са издържали теоретичния изпит.
Част от теоретичния изпит ще се провежда чрез попълване на електронен тест на предоставен от изпитната комисия таблет. Изпитната комисия се състои от експерти с необходимото образование и познания в областта на ловното стопанство. Продължителността на изпита е над 3 часа. Практическият изпит е с доста по-кратка продължителност и се провежда от други лица, притежаващи необходимата квалификация за боравене с ловно оръжие, следящи за успешното и безопасно провеждане на изпита.
Изпълнителната  агенция по горите всяка година издава средно по 3709.  удостоверения за придобито право на подборно ловуване и дубликати. За издаването им в сега действащата тарифа са предвидени такси съответно по 1 лв. за удостоверение и по 0,50 лв. за дубликат, като техния размер не покриват разходите за предоставяне на административната услуга.
В проекта е предвидено за издаване на удостоверение за придобиване право на подборно ловуване, както и за дубликат на удостоверението да се събира такса в размер на 5 лв.
За останалите издавани удостоверения, разрешителни, позволителни и др. писмени документи, се запазва размерът на събираните до сега такси.

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ