28 Септември 2020понеделник07:45 ч.

Изплува неправомерно назначение на Москов

Шеф на етична комисия е в конфликт на интереси

/ брой: 44

автор:Аида Ованес

visibility 1959

Със заповед РД-02-197 от 24 октомври 2016 г. тогавашният здравен министър Петър Москов назначава за председател на Комисията по етика за многоцентрови изпитвания (КЕМИ) Боян Доганов, научи ДУМА от сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Д-р Доганов е възпитаник на Медицинската академия в София и има специална квалификация по организация и провеждане на клинични изпитвания с медикаменти. Има множество квалификации в престижни учебни заведения в Европа, САЩ и Австралия, бил е началник противоепидемичното отделение във ВМА. Той е и един от създателите на НЗОК, като в периода 1999-2000 г. е неин главен секретар.
Москов обаче го назначава, очевидно без да се съобрази с някои от изискванията в Регламент (ЕС) 536/2014 на ЕП и на съвета от 16 април 2014 г. относно клиничните изпитвания на лекарствени продукти за хуманна употреба и за отмяна на Директива 2001/20/ЕО (1). Регламентът се прилага по отношение на всички клинични изпитвания, които се провеждат в ЕС. В него пише, че на държавите членки е  предоставена възможността "да определят подходящия орган или органи, които да участват в оценяването на заявлението за провеждане на клинично изпитване, и да организира участието на комисиите по етика в сроковете за разрешаване на това клинично изпитване". Изрично е подчертано, че "лицата, оценяващи заявлението (за клинично изпитване-б.р.), следва да бъдат независими от спонсора, центъра за провеждане на изпитването и изследователите, участващи в клиничното изпитване, както и да не са обект на каквото и да било друго неправомерно влияние".
В заповедта на Москов е записано, че д-р Доганов е представител на фирмата "Медитранслейт", чиято дейност няма общо със здравеопазването и клиничните изпитвания. От Търговския регистър обаче става ясно, че д-р Доганов е управител на "Медиклинтрайл Съпорт", в чийто предмет на дейност е включено и "спомагателно организационно методична дейност при провеждане на клинични изпитвания с медикаменти". В същото време в чл. 9 на Регламента е записано, че "държавите членки гарантират, че лицата, валидиращи и оценяващи заявлението, не са изправени пред конфликт на интереси, че те са независими от спонсора, центъра за провеждане на клиничното изпитване и участващите изследователи и от лицата, финансирали клиничното изпитване". Оценяващите лица трябва всяка година да подават декларация за финансовите си интереси. Навярно Москов не е бил запознат с тези подробности, нито, че Доганов и негови роднини са във фирмите "Медикоконсулт директ", "Дженерал Логистик Сървисис" (в предмета на дейност е записано организиране и контрол върху лабораторни изследвания с медикаменти).
Преди дни Clinica.bg съобщи, че за мястото на сегашната шефка на ИАЛ доц. Асена Стоименова се спряга Боян Доганов.
 

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ