22 Октомври 2019вторник23:30 ч.

Проф. д-р Синтия Булик

Здраве

Изследователи идентифицират генетични варианти на анорексията

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 744

Ново мащабно проучване, публикувано в Nature Genetics, идентифицира осем генетични варианта, свързани с анорексия нервоза. Произходът на това сериозно заболяване, изглежда, е както метаболитен, така и психиатричен, смятат учените от Медицинското училище в университета в Северна Каролина (UNC).

Проучването заключава, че анорексия нервоза може да бъде "метабо-психиатрично разстройство" и ще бъде важно да се вземат предвид както метаболичните, така и психологическите рискови фактори при проучване на нови възможности за лечение на това потенциално смъртоносно заболяване.

Анорексия нервоза е животозастрашаващо заболяване, характеризиращо се с опасно ниско телесно тегло, интензивен страх от наддаване на тегло и липса на признаване на сериозността на ниското телесно тегло. Анорексия нервоза има най-високата смъртност сред психичните заболявания, категорични са от  Националния център за върхови постижения за нарушения в храненето (National Center of Excellence for Eating Disorders).

"Досега нашият фокус беше върху психологическите аспекти на анорексия нервоза. Но нашите констатации ни насърчават да осветим ролята на метаболизма, за да разберем защо индивидите с анорексия често се връщат към опасно ниското тегло, дори и след терапевтично възстановяване", заяви главният изследовател проф. д-р Синтия М. Булик, ръководител на Центъра за върхови постижения за разстройства в храненето на UNC. За изследването Булик и многонационална група от над 100 изследователи комбинират данни, събрани от инициативата за генетиката на анорексия нервоза (ANGI) и работната група за нарушения в храненето на консорциума на психиатричната геномика (PGC-ED). Наборът от данни включва 16 992 случая на анорексия нервоза и 55 525 контролни случая от 17 страни в Северна Америка, Европа и Австралия. 

Според изводите на учените генетичната основа на анорексия нервоза се припокрива с други психични разстройства, като обсесивно-компулсивно разстройство, депресия, тревожност и шизофрения. 

Д-р Гером Брин от Кралския колеж в Лондон, който ръководи проучването, казва, че резултатите предполагат, че генетичните изследвания на хранителни разстройства могат да доведат до нови мощни улики за техните причини и да променят начина, по който се подхожда към заболяването и се лекува.

БСП поиска общините да поемат комуналните услуги

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 203

Властта "страхува" 5 дни преди изборите

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 203

Увеличават социалната пенсия едва с 8,89 лева

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 203

ЕК протака за мониторинга

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 203

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 99

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 110

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 94

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ