14 Април 2021сряда04:26 ч.

Изтъкнат учен и общественик

90 години от рождението на акад. Николай Ирибаджаков

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 2918

Сава ДЪЛБОКОВ

На 11 октомври се навършват 90 години от рождението на акад. Николай Николов Ирибаджаков. Той е един от най-изтъкнатите български философи-марксисти, социолог и общественик.
Роден е в с. Долна Оряховица в трудово селско семейство. Още като малък и ученик проявява ученолюбие и любознание. Като ученик във Великотърновската мъжка гимназия е примерен ученик, става член на нелегалните марксистко-ленински групи и се издига до отговорник на групите в гимназията през 1938-1939 г. Като организиран член на РМС развива активна организационна и политическа дейност за привличане значителна част от учениците в организацията и запознаване със социалистическите идеи. Същевременно Ирибаджаков се запознава с редица важни марксистки книги, като "Комунистически манифест", "Наемен труд и капитал", "Произход на семейството", "Частната собственост и държавата", "Империализмът като последна и висша форма на капитализма" и др. С това се оформя неговият марксистко-ленински мироглед. Той получава списанието "Натурфилософски проблеми" и проявява жив интерес по философските въпроси. По такъв начин Ирибаджаков израства като един от най-културните ученици с ясно оформен марксистко-ленински мироглед. В гимназията участва в легалните обществени организации - като въздържателно дружество и др. Още тук той взима прогресивни становища по отделните въпроси и аргументирано ги защитава.
След завършване на гимназиалния курс Ирибаджаков се записва студент във Философския факултет на Държавния университет "Климент Охридски" в София. Като студент Ирибаджаков се запознава с трудовете на Маркс, Енгелс и Ленин, а също с други известни философи като Хегел, Кант и др. Той изучава древната и съвременна философия и

става един от най-ерудираните философи-марксисти

Същевременно Ирибаджаков участва в дейността и борбата на БОНСС (Българска общостудентска социалистическа организация) като поделение на РМС. Когато през 1941 г. БКП призовава своите членове, а той от 1940 г. е член на БКП, Ирибаджаков минава в нелегалност и поема пътя на антифашистката въоръжена борба. През 1942 г. е издигнат за член на Горнооряховския окръжен комитет на БКП и секретар на Окръжния комитет на РМС във Великотърновски окръг. Като секретар на РМС той развива активна организационна и политическа дейност за организиране и идейно възпитание на младежите ремсисти, най-активните от които станаха партизани и дейно участваха във въоръжената антифашистка борба. Заслужава да отбележим, че Ирибаджаков привлече и родния си баща да участва като партизанин в освободителната антифашистка борба. Характерно е, че и при трудните нелегални условия Ирибаджаков използваше всяка възможност да чете философски и прогресивни книги, да повишава своите знания и култура.
След народната победа на 9 септември 1944 г. Ирибаджаков е секретар на ОК на РМС във Велико Търново, а след това - на Областния комитет на РМС в Плевен. И на тази отговорна работа той проявява умение и старание за организиране активното участие в бригадирското движение и в строителството на социализма. Като се има предвид неговата добра организационно-политическа подготовка, ЦК на БКП го привлича през 1948 г. за сътрудник в идеологическия отдел на партията. Със своята организаторска, политическа и публицистична дейност Ирибаджаков допринася за популяризиране на марксистко-ленинските идеи и за социалистическото възпитание на народа.
Другарят Ирибаджаков специализира в Берлин (1958) и в Лондон (1963). За неговата висока теоретична подготовка по философия и социология е удостоен със званието член-кореспондент през 1974 г., а през 1981 г. - със званието академик на БАН.
Със солидна научна подготовка през 1958 г. е издигнат за главен редактор на основаното от Димитър Благоев теоретично списание "Ново време". Много години той ръководи списването на този важен теоретически орган. Той умело и компетентно ръководеше редакционния колектив, задълбочено се обсъждаха отделните статии и се провеждаше линия на тяхната социалистическа насоченост.

Списание "Ново време" изигра важна роля

за идейно-теоретическото осветляване на отделните проблеми в нашето социалистическо строителство. По такъв начин беше запазена благоевската традиция "Ново време" да отстоява и запазва чистотата на марксистко-ленинската теория и практика.
Николай Ирибаджаков участваше активно в научния и обществен живот на страната. Той беше професор по критика на буржоазната философия и социология към Института по философия към БАН. От 1969 г. завежда Катедрата по история на философията към Софийския университет. Той работи ползотворно в областта философия на историята, философията и природознанието, на социологията, на критиката на съвременната буржоазна философия и социология. По тези въпроси той написа редица основополагащи трудове като "Модерни критици на марксизма", "Ролята на народните маси в историята", "В защита на творческия марксист", "Философия и биология", "Ленинизъм, философия и идеологическа борба", "Социологическата мисъл на древния свят" и др.
Във всички трудове Ирибаджаков защитава класическите принципи на марксизма-ленинизма и същевременно подлага на остра критика различните ревизионисти и изменници на великото марксическо учение. Така например в книгата си "Философия и биология" той критикува остро редица буржоазни учени, а също силно разобличава вредната теория на съветския академик Лисенко.
Той разобличава немарксистките позиции на Лисенко, който не признава Дарвиновото учение за произхода на видовете и марксическата диалектика, както и новите разкрития на генната наследственост. Ирибаджаков прави остра критика, че теорията и практиката на Лисенко са нанесли големи вреди на съветското селско стопанство. С тази основателна критика той допринесе да не се явят последователи на вредната теория на Лисенко у нас.
След своето пенсиониране Николай Ирибаджаков продължи да се изявява на философския и обществения фронт.
Характерно за др. Ирибаджаков е, че той беше със спокоен характер, умееше да уважава и изслушва събеседниците си и убедително да излага своите становища по отделните проблеми. Същевременно той беше твърд и непримирим към враговете на социализма, към предателите и опортюнистите на марксистко-ленинското учение. Николай Ирибаджаков се отличаваше с висок личен, семеен и обществен морал, с другарска добросъвестност и честност към хората, с голямо трудолюбие и ученолюбие. Той

осъди остро реставрацията на капитализма

в нашата страна, разгрома на селското стопанство, разпродажбата на капиталисти и спекуланти на промишлеността, банките и други противонародни и вредни за страната действия на реакционните и профашистки сили, които доведоха народа до крайно обедняване, а държавата ни до последно място по своите социално-икономически показатели в Европа. Ирибаджаков критикуваше редица слабости на ръководството на БСП, особено отказването от някои важни ленински принципи като демократическия централизъм, подценяване на направляващата роля на партията в обществото и др. Той осъждаше примиренството и неоснователните отстъпки пред десните сили. Той беше сторонник за ясна, последователна, принципна и твърда линия, отговаряща на социалистическите ни идеи и на интересите на трудовия народ.
Николай Ирибаджаков вземаше активно участие в международния научен и философски живот. Той беше член на ръководството на Международния институт по философия в Париж, на Международната федерация на философските дружества. Четеше лекции в редица университети в САЩ и други страни. Редица негови книги са преведени в СССР и в други страни. За неговата активна международна научна и обществена дейност, за борбата му в защита на марксистко-ленинските принципи той се ползваше с голям авторитет сред чуждестранните научни и прогресивни среди. Голяма признателност за своята научна обществена дейност получи и в нашата страна - беше избиран за член на ЦК на БКП и награждаван с най-високи ордени - "Георги Димитров" и др.
Акад. Николай Ирибаджаков умело съчетаваше марксическата философия, политическата икономия и научния комунизъм в епохата на империализма и в условията на нашата страна. Той даде ценен принос в научно марксическата и обществената дейност, със своята високо ерудирана научна и обществена дейност.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ