28 Септември 2020понеделник03:01 ч.

Мигранти се качват на италианския круизен кораб "Азура" на остров Лампедуза. Италианските власти преместиха в него почти всички 650 лица от мигрантския център на острова, който има капацитет за не повече от 100 души...

Източните германки с по-високи пенсии

Те получават с 214 евро повече от западните им връстничките благодарение на бившата ГДР

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 684

Пенсионерките от източна Германия получават по-високи пенсии от сънародничките си в Западна Германия благодарение на социалистическото им минало или на ГДР. Близо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали за старост поне 40 години, получават пенсия малко под 1000 евро. Това са над 30% от хората, работили 40 години, става ясно от справка на германското правителство, изготвена по искане на парламентарната фракция на Лявата партия, предаде "Дойче веле". Статистиките отпреди падането на Берлинската стена показват, че работещи са били цели 90% от жените в тогавашната ГДР. За сравнение: по същото време в Западна Германия е работела едва всяка втора жена. Това личи и от пенсиите им днес: в източните провинции жените получават средно 907 евро пенсия, което е с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции. 

От общо 21 милиона пенсионери в Германия цели 17 милиона са с пенсия под 1000 евро, а почти всеки втори получава по-малко от 800 евро. Тук обаче са включени и хората, които имат право на допълнителна пенсия, например от частни пенсионни фондове. И въпреки това данните показват, че дори и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини изобщо не е гарантиран. 

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на непълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е недостатъчен, не може да очаква висока сума от държавното пенсионно осигуряване. Това важи най-вече за жените, при които средната пенсия възлиза на 693 евро месечно. 

Именно такъв е профилът на много жени от западните провинции на Германия, където навремето мъжът изкарваше парите, а жената се грижеше основно за децата и припечелваше само от време на време нещо допълнително. Тази сметка излиза само, ако брачният съюз се запази и след пенсионирането - с двете пенсии може да се живее добре. Но ако човек остане сам и е бил с ниски доходи, лесно може да попадне в категорията "бедност на старини". Освен тона все повече от бъдещите пенсионери ще са работили на непълен работен ден, а това означава, че ще са застрашени от бедност на старини. Тук жените отново са по-силно представени. И понеже работят в сектори с ниски заплати (здравеопазването, социалната помощ и услугите), ниски ще са и пенсиите им. 

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 132

Кръщават улица в София на Панайот Бончев

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 183

81-ви ден на протести: Митинг-концерт на "Орлов мост"

автор:Дума

visibility 216

16 учители от габровско училище са с COVID-19

автор:Дума

visibility 273

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 27

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 101

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ