03 Октомври 2022понеделник21:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Изтриване на паметта

/ брой: 191

visibility 70

Доц. Александър СИВИЛОВ *

Преди дни се стигна до поредното "боядисване" на Паметника на Съветската армия в центъра на София. В историята това действие се нарича "damnatio memoriae". Тази традиция започва още от времената на фараоните в Египет, но влиза в нашата цивилизация през Рим, където често се унищожават и поругават статуите на предишния император. В днешно време подобна съдба сполетя фигурата на Саддам Хюсеин в Ирак.
Основното, което виждаме тук, е стремежът за смяна на легитимацията. Има нов владетел и нови символи, ново лице и фигура. Така се стига до оскверняването или до опит за изтриване на паметта. Търси се създаване на нов култ, който да оправдае политическата смяна и различната власт.
У нас нещата са различни. На първо място от политическите трансформации минаха вече 32 години. Страната ни е демократична, доколкото може да е демократична съвременна държава членка на Европейския съюз. В това отношение дори изпреварваме някои от страните, с които тръгнахме по този път преди десетилетия, защото ситуацията в Унгария и Полша в момента е доста тежка.
От 18 март 2004 г. България е член на НАТО, а от 2007 г. - на Европейския съюз. Управлението на Иван Костов превърна страната ни в напълно капиталистическа икономика. Преходът свърши още през 1998 г., защото от социализма не остана нищо. Нищо, освен паметниците.
Правителството на СДС опита да взриви мавзолея на Георги Димитров няколко пъти и най-накрая успя. Дори и тогава не бе поставен въпросът за разрушаването на Паметника на Съветската армия, защото в десницата знаеха какво е истинското му послание.
В момента стигаме до нещо различно от "damnation memoriae". Вече е късно за създаване на нова легитимация на гърба на старото. Съветската система и строй изчезнаха отдавна. Това, което води радетелите на преместването на монумента, е страхът от собственото им минало. Те не предлагат нищо ново, а се стремят да се разграничат от всичко, което са били. Човекът, на чийто дядо е кръстен парк в центъра на София, бил "русофоб". Дядо му пък е бил идеалист и заради това по време на Втората световна война, когато България е съюзник на нацистка Германия, се свързал със съветското разузнаване. Той е правел разликата, която тогава всички са осъзнавали. СССР предлага една по-добра алтернатива и е нещо съвсем различно от идеите на Хитлер. Заради отстояването на тези позиции българският генерал и идеалист е намерил смъртта си. Разстрелян е от правителството на Борис III.
При повечето от другите борци срещу паметника и спомените също се наблюдават прекалено тесни връзки с предишната система. Не само връзки, но и облагодетелстване от нея. Поради тази причина ги е страх някой да не се сети, че са били от онези, другите. Заради това обявяват, че Съветската армия не е освободителка.
През Втората световна война руските армии свършиха основната работа да разпорят корема на германските войски. Това не са мои думи, а на големия неприятел на комунизма и СССР Уинстън Чърчил, който ги изрича през 1944 г. Той е съвременник на тези събития и знае, че Съветската армия освобождава по-голямата част от Европа от нацизма. Дори у нас промените нямаше да настъпят, войната срещу Англия и САЩ нямаше да спре, ако войските на Сталин не бяха превзели Румъния и не бяха достигнали нашите граници. Всички историци са наясно, че това е факторът, който кара нашия политически елит най-накрая да се откаже от подкрепата за Германия.
Червената армия не е освободила пряко България, но освобождава Европа и света от заплахата на нацизма. Когато днес се опитват да пренаписват историята, е добре да помнят, че модата сега можеше да е различна - квадратно подстригани мустачки, зализан на ляво перчем и поздрав с гордо изпъната ръка, а всички полухора нямат право на живот.
Лошото е, че ако не дай си боже Паметникът на Съветската армия изчезне, ако го вземат извънземните, изведнъж огромна част от политическата ни класа и обществен елит ще останат без цел и въобще без смисъл в живота. Би трябвало да се радват, че човекът с автомата стои в центъра на София, защото иначе няма да има какво да кажат за България.

* Пред БНР (със съкращения)

 

 

 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 304

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 486

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ