08 Август 2020събота09:06 ч.

Мисия Брюксел

Извадки от устния доклад на ЕС

/ брой: 25

автор:Георги Готев

visibility 1796

Вчера излезе писменият доклад на Европейската комисия за Румъния. Този, с който комисията тегли чертата, след като Виктор Понта беше тръгнал да прави революция. Понта влезе в релси и комисията го възнагради с доклад от десет страници, от който заспах още в началото.
За България писмен доклад няма, от комисията обясниха, че ще има устен доклад. Тоест няма текст, който да бъде публикуван и да изтече, както обикновено. Комисията продължава да наблюдава както България, така и Румъния, седем години след като влязохме в ЕС. Само че първите седем и за двете страни бяха пълен провал. През юли Хърватия ще влезе в ЕС без мониторинг, за разлика от нас. Тотален резил за София и Букурещ.
Какво представлява устният доклад, който комисията ще представи пред съвета, тоест страните-членки, за България? Текстът със сигурност е кратък и ясен, без бележки под линия и сложни препратки. Говорил съм с хора, които принадлежат към кръга хора, изготвящи докладите. Не знам какво ще бъде казано в писмения доклад, но добре ми е известно, какво тези хора мислят.
Ето един примерен текст за устния доклад за България.
"През 2009 г. премиерът Бойко Борисов дойде на власт и обеща, че ще води безкомпромисна борба с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. С наближаването на края на мандата му следва да се отбележи, че напредък не бе постигнат."
"България продължава да са характеризира с елит, много от представителите на който са били и остават свързани с престъпността. Това се отнася както за изпълнителната, така и за съдебната власт, като и за икономическата олигархия."
"Характерни за България остават показните убийства, демонстрирането на абсолютна безнаказаност и на пълната безпомощност на държавата. Редица от показните убийства и бомбени експлозии съвпадат по странен начин с оповестяването на докладите на комисията, с посещението в страната на нейните представители, включително на председателя Жозе Мануел Барозу. Последен пример е опитът за показно убийство срещу лице, осъдено като наркобос, пред самата Съдебна палата на София, в момент, в който новият главен прокурор на страната беше дошъл да се представи в Брюксел."
"В България лицата от престъпния свят, срещу които има произнесени присъди, продължават да се разхождат на свобода.. Това става възможно, защото представители на съдебната система, действайки като съучастници на организираната престъпност, решават, че подходящата мярка за неотклонение на най-опасните престъпници е домашен арест или подписка. Не случайно осъдени представители на престъпния свят успяват да напуснат страната и не само избягват наказателна отговорност, но и продължават да застрашават свидетели и да дърпат конците в държавата."
"Не само съдебната система, но и изпълнителната власт имат склонност да омаловажават сериозността на извършени престъпления. Опитът за убийство на политически лидер на трибуната на партиен конгрес беше представен от вицепремиера и министър на вътрешните работи като хулиганство, провинение, в което обикновено се уличават ученици от средните и горни класове за неуважително поведение към преподавателите."
"Комисията изрази очакване, че различните изборни длъжности в съдебната система ща бъдат заети от професионалисти, чиeто добро име не подлежи на никакво съмнение. За съжаление, дори новоизбраният главен прокурор не успя да разсее съмненията в своя интегритет."
"Към известните случаи на корупция и злоупотреба с европейски фондове се добавиха нови, които са на път да засилят позициите на евроскептиците и на орязването на бюджета на ЕС. Обществеността недоумява как е възможно с научни фондове да се финансира бръснарница, а с фондове за конкурентоспособност - поп-фолк музикална къща."
"Купуването на гласове, особено на ромското население, и фалшифицирането на изборни резултати бележат изборите, проведени напоследък. Управляващите положиха усилия да повлияят на проведения неотдавна референдум за бъдещото развитие на ядрената енергетика, като го насрочиха в най-студения месец на годината и въведоха промени в изборните секции, с очевидната цел част от избирателите да се откажат да гласуват."
"България се стреми да стане член на Шенгенското пространство. Стана известно обаче, че митническите служители на страната, спрямо които бе предявено искане за образователен ценз, масово са закупували фалшиви университетски дипломи. Техният луксозен начин на живот подсказва, че има още много да се работи, докато са завоюва доверието на колегите им от страните-членки на Шенген."
Още веднъж: тези "извадки" са от мои лични разговори със служители на комисията. Те отразяват духа на доклада, не съдържанието му. Иначе комисията е пределно дипломатична. Неслучайно докладите са за "напредъка" ни, въпреки че вече няколко години се движим на заден ход.

195 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 7

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 178

Палатки отново блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 290

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 182

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 311

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 557

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1028

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ