16 Юли 2024вторник09:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Извън правилата

САЩ водят битка за сигурност на обществото чрез кастрене на права и свободи

/ брой: 297

автор:Пит Бучър

visibility 2978

Големият американски учен професор Ноам Чомски е добре известен в академичните среди като един от бащите на съвременната лингвистика. Той е сред големите фигури и в аналитичната философия. Популярен е също като политически дисидент, критик на политиката на Белия дом, който описва себе си като либертарен социалист. В свои статии и интервюта Чомски често пише и говори за нравствената мярка на световните хегемони. И търси отговор на въпроса защо демократичния дух и величието на американската нация са в тотално противоречие с космическия военен бюджет - по-голям от военните разходи на останалия свят, със 700-те военни бази пръснати из целия глобус и с окастрянето на свободите и правата на американците през последните години. Историята наистина няма условно наклонение, но днес има

смущаващи съвпадения

с времената на Макартизма, досиетата на Хувър и Ку Клукс Клан, както и с горчивите плодове на сухия режим през 20-те години. За това напомня и журналистическото разследване на Дана Прист и Уилям Аркин, публикувано миналата седмица във "Вашингтон пост", както и статията на Том Бъргахрд в канадския сайт Global Research.
Нови недемократични практики за гарантиране на вътрешната сигурност в САЩ ознаменуват прехода към тотален надзор на населението, е изводът и в двата материала. По този повод британският "Гардиан" заключава: "Допреди двайсет години се борихме, за да наложим демократичните свободи в държавите зад желязната завеса. Допреди десет години воювахме да наложим върховенството на закона в Ирак. И сега продължаваме усилията да направим същото в Афганистан. Но е време да поспрем и да си поемем дъх."
Структурите на вътрешната сигурност, създадени в САЩ след 11 септември 2001 г., представляват огромен засекретен апарат - най-големия в историята на страната, за който не си знае колко струва на данъкоплатците, колко сътрудници има и колко са програмите, които ръководи. Разследването им е продължило няколко месеца. Те са прегледали над един милион документи и са взели стотина интервюта. Според тях ФБР създава база данни с имената и професионалните качества на хиляди американски граждани, чието поведение се е сторило подозрително някому. Тази база е достъпна за все по-голям брой следователи от местните правоохранителни органи и затова растат опасенията, че в даден момент тя може да се окаже  достъпна за всеки. Стараейки се да научат повече за исляма и тероризма, местни специални служби са наели

самозвани експерти

чиито крайни представи за мюсюлманската религия се оценяват от специалисти като контрапродуктивни, отбелязват Прист и Аркин.
Публично лице на кампанията за предотвратяване на възможни терористични акции в държавата е министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано. Напоследък тя мобилизира в помощ на ръководеното от нея ведомство работещи във веригата магазини Уолмарт, в железопътната компания Амтрак, в мрежа хотели и дори обикновени граждани, редовно пътуващи в метрото. "В речите си тя сравнява тези мерки с борбата против комунистите по време на студената война" - пишат авторите. Заподозрените биват третирани със същите методи, с които се работи в Ирак и в Афганистан. В Мемфис, щата Тенеси, министерството на вътрешната сигурност помага на градската администрация да се сдобие с камери за видеонаблюдение, които следят какво се случва в районите с висока престъпност и в ключовите обекти на инфраструктурата. Техническият директор на местното полицейско управление Джон Харви старателно събира всевъзможна информация. Той уговорил местната енергийна компания да го информира редовно за местожителството на клиентите й, за да могат, ако се наложи, полицаите да се явят със заповед за обиск на правилния адрес.
"Анализаторите от разузнавателните служби на Щатите и следователите от ФБР използват събраната информация с цел да установят за какво даден гражданин на САЩ е закупил торбичката тор - за отглеждане на домати или за направата на бомба" - пишат авторите във "Вашингтон пост". Те добавят и още един характерен пример. В края на септември непознат на полицията снимал с мобилния си телефон двойка млади хора край брега на океана в Южна Калифорния. Както донася полицаят, наблюдавал случващото се, подозрителният субект позвънил на някого и след това тръгнал към автомобила си, а след пет минути се върнал и направил още няколко снимки. След това при него дошъл някакъв човек и двамата наблюдавали известно време корабите в залива. След известно време към тях се присъединил трети човек, който водел със себе си две малки дечица. След това всички заедно се качили на ферибота и пресекли пролива. Полицаят проверил данните за автомобила и неговия собственик и не е открил нищо обезпокояващо. "Цялата тази информация, с всички подробности, е предадена в "обединяващия център" в Лос Анджелис за по-нататъшно разследване. Ако в обединяващия център решат, че информацията се нуждае от по-нататъшно проучване, я изпращат във ФБР. Следват

три възможни сценария

Първо - ФБР събира допълнителна информация, не намира връзка с тероризма и закрива делото, но досието остава в базата данни. Второ - намерена е някаква връзка с тероризма и започва пълномащабно разследване. Трето - донесението се пази пет години и през това време към досието на човека, който снимал двойката, се прибавя допълнително богата информация  - какви и колко кредити има, неговото местожителство, месторабота, телефонни номера, видеозаписа, направен от полицейската машина в залива, където той е снимал и т.н, и т.н.", заключават авторите.
 Майкъл Дохърти пише в "Нюзуик", че "демокрацията повече не стои на дневен ред в САЩ". Думите му намират потвърждение в публикацията на Том Бъргахрд в Global Research. Политическата полиция на Америка - тежковъоръжени агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР), на 24 септември т.г. нахлуват в домовете на противници на войната в Ирак и Афганистан в Минеаполис и Чикаго. От апартаментите на Мик Кели, Джесика Съндин и Мередит Аби от Минеаполис, които са членове на Антивоенен комитет, са иззети кашони с документи, книги, писма, снимки, компютри и мобилни телефони. В същото време хората на ФБР влизат с взлом и в домовете на Стефани Виинър и Джоузеф Йозбейкър в Чикаго. И те са сред организаторите на мирни протести срещу инвазията в Ирак.
Global Research изнася силно смущаващи факти и за указанията, които е получило американското представителство в ООН от държавния секретар Хилари Клинтън за събиране на всевъзможна информация за чуждестранни дипломати в ООН, както и за организации, работещи за защита на човешките права. В операцията в ООН са включени всичките разузнавателни агенции на САЩ. Сред главните цели са генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и членове ва Съвета за сигурност.
Тенденцията, очертана от действията на федералните, щатските и корпоративните служители по сигурността да поставят антивоенното движение и дейността на активистите за международна солидарност

в един кюп с терористите

е стряскащ сигнал за това, че се изгражда полицейска държава, заключава Том Бъргхард, автор на книгата "Аналитичен лексикон на контратероризма". Адвокатът Тед Дуули, който защитава Миг Кели от Минеаполис, заявява пред вестник "Стар трибюн", че обиските не са нищо повече от средство за сплашване на американски граждани за техните политически убеждения и на всички организации, които са против политиката на Вашингтон. Копие от заповедта за обиск в дома на Кели, с което разполага Global Research, показва, че тя е издадена от съдия Сюзън Нелсън заради членството на Миг Кели в социалистическата организация Път към свободата. С други думи, зад претекста "разследване във връзка с тероризма" ФБР преследва политически групи с лява ориентация.
След атентатите от 11 септември 2001 г. битката с тероризма в САЩ несъмнено води до ограничение на немалко граждански права и свободи. Досегашният опит показва, че ефикасната защита изисква да бъде намерен някакъв баланс, който обаче да не е за сметка на обикновения гражданин. Модерната световна история показва, че демокрацията е успявала, винаги когато е била носител на повече свобода. За съжаление опитът за гарантиране сигурността на американското общество днес разкрива как една силна държавна машина прилага средства и методи, които противоречат на закона и срещу които някога се е борила.


Сградата на ФБР

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 1180

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 1136

/ брой: 132

ЕК одобри 142 млн. евро помощ за фирмите, осигурили газ в кризата

автор:Дума

visibility 1145

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 1144

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 1268

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 1171

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 1124

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 1178

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ