26 Септември 2020събота08:47 ч.

Кабинетът няма план за излизане от кризата

Борисов нарече парламента "театър" и не отговори конкретно на нито един въпрос на опозицията

/ брой: 80

автор:Юлия Кулинска

visibility 673

Правителството няма план за излизане от кризата, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след изслушването на премиера Бойко Борисов в НС за актуалното състояние във връзка с пандемията от КОВИД-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки. "Имате сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за безработица, действате на парче. Произвеждате хаотични решения, абдикирахте държавата от задълженията й", обърна се тя към Борисов, който така и не даде конкретика как ще изведе страната от кризата. Нинова припомни, че европейските държавници отдавна изработиха план за възстановяване на икономиката и подпомагане на своите граждани като осигуриха финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата. Тя призова Борисов да се съсредоточи върху възстановяване на икономиката чрез помощ за производство и увеличаване на потреблението. БСП настоява държавата да помогне безвъзмездно за запазване на работните места и да обърне внимание на земеделието, където да се плаща не на площ земя, а на произведена продукция.

"Има ли план държавата за следващите стъпки? При какви условия ще се премине към разхлабване на ограниченията? Готвят ли се секторни стратегии при различни варианти? Как координираме тези въпроси в рамките на ЕС и със съседите?", настойчиво попита зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Той припомни, че парламентарната демокрация не се управлява от телевизионния екран, където има монолог в контролирана среда. Социалистът изтъкна, че всичко, предприето до момента в подкрепа на бизнеса, е половинчато, неефективно, приложимо за малка част от предприятията и фокусирано главно върху заеми - за държавата, за фирмите, за гражданите.

В момента не спазваме карантинните условия - каква е разликата от един театър и парламента, заяви нахално в отговор Борисов. Всеки ден всички медии могат да получат колкото си искат отговори и по колкото си въпроси искат да зададат публично в никаква контролирана среда, неглижира той Конституцията и НС. 

Грешно разбран проблем води и до грешна политика, хората се оплакват, че парите не достигат до засегнатите, заяви Драгомир Стойнев. Той изтъкна, че бизнесът не припознава мярката 60/40 и иска промяна. Тези 183 млн. евро безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия ще бъдат с нулев ефект, категоричен бе бившият икономически министър. По думите му Фондът на фондовете е "голяма авантюра", започнала през 2016 г., в която с нулев ефект са наляти 327 млн. лв.

Правителството повече говори за мерки за справяне с кризата, отколкото ги прилага, заяви  Георги Гьоков. Според него няма българин, до когото директно да е стигнало някакво обезщетение или помощ от държавата, а моделът за справяне с кризата е със слабо застъпени социално-икономически мерки. Той припомни, че минималното обезщетение за безработица е 9 лв. или 180 лв. месечно и го получават 25% от имащите право. Как се живее с 6 лв. дневно, попита Гьоков и потърси сметка каква част от 10 млрд. дълг ще отиде при хората. 

Премиерът обяви, че правителството имало задача да запази парите за пенсионерите и хората в социалната система, както и за армията, полицаите и служителите на първа линия. В момента, в който свършат парите, няма бизнесът да ни се притече на помощ, заплаши Борисов.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ