16 Юни 2021сряда11:22 ч.

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 1295

Поредна рокада на служебния кабинет „Янев“. Шефката на НАП Галя Димитрова е освободена от длъжност и на нейно място е назначен Румен Спецов. Решението е взето от Министерския съвет.

През последните години той е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

"Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" – Свищов, със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност". В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство", пишат от пресслужбата на правителството.

През последните няколко години НАП се забъркваше в сериозни скандали. Последният скандал бе свързан с изплатените на служителите на агенцията бонуси върху заплатите, докато повечето българи понасяха последиците от пандемията. Димитрова стана скандално известна с това, че не прекъсна отпуската си в момента, в който данните на милиони български граждани изтекоха в публичното пространство след хакерска атака.

Сдружение БОЕЦ получи от НАП справка по Закона за достъп до обществена информация, според която раздадените допълнителни възнаграждения в агенцията през 2020 г. са в размер на 30 млн. лв., което прави средно по 322 лв. на месец на служител.

НАП предизвика сериозно недоволство сред малкия и средния бизнес заради спорната наредба за касовите апарати.

Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано. С тези думи служебният финансов министър коментира днешното решение Галя Димитрова да бъде уволнена.

Той подчерта, че шефката на данъчните е освободена „за системно неизпълнение на служебните задължения“.

„На 15 юли 2019 г. от НАП изтекоха данните на 6,074 млн. български граждани. От 11 май имаме и решение на ВАС, което потвърждава решенията на първоинстанционните съдилища, че НАП са проявили неправомерно бездействие по отношение на защитата на личните данни. Държавата вече дължи пари на граждани. За периода 2017 г. до 2020 г. се констатира системно ниска събираемост по издадените ревизионни актове, за същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове“, изброи Василев.

Той даде и конкретни данни – при начислени 4,029 млрд. лв. по ревизионни актове са събрани едва 2,252 млрд. Освен това от всички издадени ревизионни актове на НАП едва 65% минават успешно вътрешен и съдебен контрол, което говори за качеството им.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 272

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 229

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ