12 Април 2021понеделник07:36 ч.

Кабинетът отпуска 2,2 млн. лв. заем за заплати на болниците във Враца и Ловеч

/ брой: 98

автор:Ростислава Иванова

visibility 933

Фалиралите държавни болници в Ловеч и Враца ще получат заем от бюджета в размер на 2 223 113 лв. за изплащане на заплатите на медиците, реши кабинетът вчера. Отпуснатите средства за МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" са под формата на безлихвена възмездна помощ, обясниха от пресслужбата на МС. Не стана ясно защо заемът е наречен "безвъзмезден" при положение, че двете лечебни заведения ще възстановяват средствата на месечни вноски до 10 декември 2019 г.
ДУМА припомня, че служителите в двете държавни болници не са получавали заплати от февруари, което стана повод за поредица от протести. Преди седмица медиците от Враца дори замериха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, а ловешките им колеги два пъти блокираха движението на магистрала "Хемус". В понеделник Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев да изготви и внесе в МС предложение за финансова помощ за двете болници, с които да се издължат забавените заплати.
Преди началото на правителственото заседание вчера Борисов се похвали, че двете лечебни заведения ще продължат да работят, а служителите им ще си получават редовно заплатите. Премиерът дори бе извикал кметовете на Ловеч и Враца, за да им нареди да предадат на хората добрите новини. След това в познатия си популистки стил Борисов нареди на Ананиев: "Министерството на здравеопазването, правете си реформите! Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби".


Иво Лилов: Не хвърляйте прах в очите!

Позиция на областния председател на БСП във Враца

Не хвърляйте прах в очите ни с обещания за справяне с проблемите във врачанската болница!
Борисов трябва да поеме отговорността за годините бездействие и за милионите дългове!
Министерският съвет отпусна заем на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца в размер на 1,2 млн.лв. за изплащане на забавените заплати на служителите. Дотук добре, но...
1. Средствата трябва да бъдат върнати до декември и след тази дата текат тежки лихви!
2. Защо повече от година ни се обяснява, че няма възможност да се помогне на лечебното заведение?
3. Защо стигнахме до това положение на "агония" за цялата медицинска дейност в областта и само за няколко дни се сетихте за механизъм за финансиране?
4. Защо оставихте хората без качествена медицинска помощ? Защо се отпускат средства само за две заплати, а не се покриват просрочените задължения, за които се плащат над милион годишно лихви и такси, а те самите са повод за запориране на сметките на болницата?
5. Защо и днес не беше взето решението за отпускане на средства и стартиране на процедура за закупуване на ангиограф и докога врачани ще разчитат на шанс или милостта на болниците в Монтана, Плевен и София, за да живеят?
МБАЛ "Христо Ботев" не е в състояние да изплаща самостоятелно огромните си дългове. Лекари, сестри и персонал ще работят, за да може с труда си да намаляват борчовете на болницата. Това е недопустимо! Не хвърляйте прах в очите ни с краткосрочни обещания!
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ