25 Септември 2020петък03:07 ч.

Отговорността за кризата в Перник няма да бъде размита с това технологично решение. То е временно - за поддържане на водния режим, заяви Калоян Паргов

Кабинетът прие плана за Перник, чака се решение от СОС

Най-рано в понеделник общинските съветници в София ще могат да гласуват решението за водната криза

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 886

Правителството прие решение, с което официално поиска от София пренос на вода за Перник. Според него министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите отправят искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества от 300 л/сек. през водопреносната мрежа на София, необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник. Водата ще дойде от язовир "Белмекен", ще премине през яз. "Бели Искър", а оттам през водопроводите на София ще стигне до Мало Бучино. След това трябва да бъдат изградени допълнително 13,5 км тръбопроводи до кв. "Изток" на Перник.

Регионалният министър Петя Аврамова обяви, че е имало среща на представители на Камарата на строителите в България с премиера Бойко Борисов, на която са заявили готовност да помогнат за изграждането на помпената станция и водопровода. Икономическият министърът Емил Караниколов съобщи, че са намерени нужните тръби за свързване на водопреносната мрежа в чужбина, като за транспортирането им ще са нужни около 300 камиона. Част от тръбите вече са произведени, а другите ще бъдат готови в кратък срок.

Все още не е ясно обаче кога ще бъде подготвен и внесен доклад в Столичния общински съвет. Най-ранният възможен вариант е извънредно заседание да се свика в понеделник 27 януари, като преди това решението трябва да мине и през ресорна комисия към СОС. Вчера на редовното заседание на съветниците в отговор на въпрос на лидера на БСП в София Калоян Паргов кметът Йорданка Фандъкова заяви, че е поискала от концесионера на ВиК мрежата на столицата "Софийска вода" да изготви информация и анализ по въпроса, за да може колкото се може по-бързо да стане готов и окончателният доклад. Паргов призова съветниците да получат документа поне два дни преди сесията, за да вземат информирано решение. Той припомни, че яз."Бели Искър" работи на полуавариен режим, а по водопреносната мрежа на Перник се губи около 70 на сто от водата.

Според предварителните разчети на кабинета за осъществяването на плана ще трябват около 45 дни, което означава, че тръбопроводът може да е готов най-рано в средата на март. В същото време министър Караниколов преди 5 дни заяви, че Перник има вода за още 32 дни.

Кметът на града Станислав Владимиров обяви, че продължаващата липса на вода създава риск от епидемия от хепатит. Във водата е открито и завишено нивото на манган. Общината е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. 

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ