17 Февруари 2020понеделник06:45 ч.

Качиха "Албена" на сцена след 35 години

Режисьор на новата постановка в старозагорския театър е Ивалин Димитров

/ брой: 88

автор:Петър Георгиев

visibility 1949

След почти 35-годишно отсъствие на сцената на старозагорския драматичен театър "Гео Милев" се завърна класическата Йовкова драма "Албена". Новият прочит е дело на режисьора Ивалин Димитров, който припомня, че в самото начало на актьорската си кариера през 1975 г. в Добрич е изиграл образа на Нягул.
"Албена" е магия за всяка актриса. Лично аз имам късмета в трупата да работят две подходящи за тази роля млади и талантливи момичета: Тихомира Темелкова и пристигналата в Стара Загора само преди месец от класа на Ивайло Христов в НАТФИЗ Светла Рангелова. Заложих и на двете, като разчитам на професионалната подкрепа от Ивелин Керанов в образа на Куцар и бързо наложилия се  Делян Илиев - Нягул. На практика в пиесата участват почти всички колеги. Надявам се да запалим "огънчето" в публиката. Както сред по-възрастните, които познават Йовков още от училищните години, така и сред младите. За част от които тая дълбоки съмнения, че не са го чели. Дано да греша!", коментира постановчикът.
Лично за него "връщането" към класическата творба се превърнало в търсене на отговор на въпроса "Кой ще спаси Красотата?" И признава, че умишлено е "избягал" от регионализирането на темата. Защото Любовта и Грехът вървят ръка за ръка през хилядолетията по целия свят.
"Ако "Албена" беше излязла изпод перото не на мълчаливеца Йовков, а някъде по на запад, със сигурност пиесата щеше да бъде сред най-поставяните по световните сцени. А изпълнителките на главната роля щяха да бъдат най-титулуваните и награждавани", допълни Ивалин Димитров. Според него всяка театрална трупа трябва да има минимум по едно българско класическо заглавие в репертоара си. "Присъствието на Йовков е задължително - той е изключително съвременен, колкото и някои псевдокритици да се опитват да го изкарат демоде и... "некасов", сподели той. И припомни култовата фраза на дядо Власю (Димитър Карамалаков): "Момчета, дръжте, не я давайте. Какво е селото без Албена!"
Във възраждането на "Албена" участват сценографката Радослава Петрова-Андонова. Част от нейните решения са истински принос към представянето на разигралата се в Добруджа преди близо столетие драма. Определен дял за успеха има и участието на композитора Иван Драголов, особено с вокалите на Албена.

БСП иска общината да чисти София

автор:Деси Велева

visibility 106

/ брой: 32

Два дни на протести в Благоевград

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 32

Започнаха районните конференции на БСП в София

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 32

Борисов отрича да знае за подслушването на президента

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 32

МВФ: Плоският данък увеличава неравенството в България

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 32

Инфлацията надхвърли 4% за пръв път от 7 г.

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 32

Забавяне на икономическия растеж до 3,5% в края на 2019 г.

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 32

Северна Македония разпусна парламента си

автор:Дума

visibility 46

Настъпление в Алепо под турско прикритие

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 32

Франция и Полша сблъскаха визиите си за Русия

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 32

Додик вещае разпад на БиХ до 10 години

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 32

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 117

/ брой: 32

Другото мнение

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 32

Талантът на Дякона

автор:Лъчезар Еленков

visibility 106

/ брой: 32

Васил Левски - призваният

автор:Петра Ташева

visibility 96

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ