25 Октомври 2020неделя05:24 ч.

Качиха "Албена" на сцена след 35 години

Режисьор на новата постановка в старозагорския театър е Ивалин Димитров

/ брой: 88

автор:Петър Георгиев

visibility 2249

След почти 35-годишно отсъствие на сцената на старозагорския драматичен театър "Гео Милев" се завърна класическата Йовкова драма "Албена". Новият прочит е дело на режисьора Ивалин Димитров, който припомня, че в самото начало на актьорската си кариера през 1975 г. в Добрич е изиграл образа на Нягул.
"Албена" е магия за всяка актриса. Лично аз имам късмета в трупата да работят две подходящи за тази роля млади и талантливи момичета: Тихомира Темелкова и пристигналата в Стара Загора само преди месец от класа на Ивайло Христов в НАТФИЗ Светла Рангелова. Заложих и на двете, като разчитам на професионалната подкрепа от Ивелин Керанов в образа на Куцар и бързо наложилия се  Делян Илиев - Нягул. На практика в пиесата участват почти всички колеги. Надявам се да запалим "огънчето" в публиката. Както сред по-възрастните, които познават Йовков още от училищните години, така и сред младите. За част от които тая дълбоки съмнения, че не са го чели. Дано да греша!", коментира постановчикът.
Лично за него "връщането" към класическата творба се превърнало в търсене на отговор на въпроса "Кой ще спаси Красотата?" И признава, че умишлено е "избягал" от регионализирането на темата. Защото Любовта и Грехът вървят ръка за ръка през хилядолетията по целия свят.
"Ако "Албена" беше излязла изпод перото не на мълчаливеца Йовков, а някъде по на запад, със сигурност пиесата щеше да бъде сред най-поставяните по световните сцени. А изпълнителките на главната роля щяха да бъдат най-титулуваните и награждавани", допълни Ивалин Димитров. Според него всяка театрална трупа трябва да има минимум по едно българско класическо заглавие в репертоара си. "Присъствието на Йовков е задължително - той е изключително съвременен, колкото и някои псевдокритици да се опитват да го изкарат демоде и... "некасов", сподели той. И припомни култовата фраза на дядо Власю (Димитър Карамалаков): "Момчета, дръжте, не я давайте. Какво е селото без Албена!"
Във възраждането на "Албена" участват сценографката Радослава Петрова-Андонова. Част от нейните решения са истински принос към представянето на разигралата се в Добруджа преди близо столетие драма. Определен дял за успеха има и участието на композитора Иван Драголов, особено с вокалите на Албена.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ