27 Март 2023понеделник10:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Точката над И-то

Къде са парите?

/ брой: 126

автор:Иво Атанасов

visibility 3380

Казват, че бръчките по челата на жените са вертикални, а на мъжете - хоризонтални. Защото жените винаги питат навъсено: "Къде са парите?", а мъжете вдигат учудено вежди: "Какви пари?"
Дълги месеци гербариите от сутрин до вечер каканижеха колко неразумно е било предишното правителство, как безразборно е харчело приходите и какви огромни суми е прахосало предизборно. И вместо да се понаучат да изкарват пари, целунатите от избирателя хорица наизвадиха ножици, за да режат разходите. Ех, казахме си, това знаят, това правят. Държавата няма да припечели нищо с такова управление, но пък поне разходите ще се свият.
И затържествува една философия, която в период на криза се оказа доста удобна дори за не съвсем безпомощни глави на семейства. Когато жените им поискат пари за обувки, те не се замислят как да ги осигурят, нито пък им позволяват сами да си ги намерят. Внушават им да ходят със старите и толкова. Та и държавата започна да реже от каквото трябва и от каквото - не. Закрива, слива, съкращава, и то за мижави икономии от по няколко десетки хиляди лева, които при държавен бюджет от 50-60 милиарда са си едно нищо. Бавят се парите за инвалидите, детските за младите майки, заплащанията в една или друга сфера. Ето, на входа на София, при Владая, предишната власт преасфалтира едната лента, но сегашната спря ремонта и пътят остана като разжалвана до бостанско плашило дреха - с един нов и с един стар крачол. Може да е смешно, но нали е пуста криза - търпим, пък и наследството, както гербариите неуморно повтарят, е от тежко - по-тежко.
И тъкмо да повярваме, че хорицата, които, поне според изследванията, избирателят продължава да дундурка с обич, са искрени в думите, а и в намеренията си, и дойде новината, че от януари до май правителството е похарчило 367 милиона повече спрямо същия период на миналата година. Не десетина-двайсет хиляди, а близо половин милиард!
Но къде, моля ви се, са отишли тези пари? Държавата все още не се е разплатила с бизнеса, по тази причина взаимната задлъжнялост между фирмите расте лавинообразно, цели сектори от икономиката са на колене. Работодателите държат работещите без заплати или ги освобождават, те пък не могат да си плащат данъците и осигуровките, нито пък вноските по кредитите, а три четвърти от населението живее на заем, нито пък таксите за детски градини и ясли, за учение или следване, не успяват и със сумите за парно и ток, и дори на мобилните оператори се увеличават длъжниците. Истинска верижна реакция, на която не се вижда краят.
Повишените разходи се дължат на по-големите пенсии, завещани от предишните управници, казват сегашните. Само че предишните вдигаха пенсиите по два пъти на година, че и коледните добавки до 150 лева докараха, пък не се оплакваха. Да не говорим за увеличените заплати в публичния сектор, за по-добрите стипендии, за по-солидните трансфери от държавния бюджет към общините. Нищо подобно не се случва сега, дори субсидиите за общините се намаляват с 30 процента, и пак повече харчове от лани!
Къде наистина са отишли парите? Засега е ясно само откъде са дошли. Не от повишени приходи, напротив, събраните суми са с 578 милиона по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Нито от овладяната контрабанда, каквито клетви имаше в предизборния период. Нещо повече, организаторите на контрабандата прибират по три милиона на ден само от цигари. За годината държавата ще загуби повече от един милиард приходи. Похарчените пари не са и от чуждестранни инвестиции, които даже са намалели 20 пъти спрямо миналата година. Не са и от отпушването на средствата от Европейския съюз, напротив, България падна от 14-о на 26-о място по темп на усвояване на парите по оперативните програми. Не са и от търговията с парникови газове, защото правителството не защити българската позиция и поне за момента тази възможност е блокирана.
Огромните суми, така ударно изхарчени от сегашния кабинет, са от фискалния резерв на страната. Който предишното правителство наследи през 2005 г. в размер от 4,5 милиарда лева и го остави 8 милиарда през 2009-а. Т.е. сегашната власт е сторила най-лесното - чопнала е от готовите пари. От тези, които уж лошото - по-лошо, та чак престъпно предишно управление е скътало за черни дни.
Ето защо предишният кабинет е в правото си със свъсени вежди да попита сегашния: "Къде са парите?" И да не спира да го притиска, ако той се опита да се измъкне с дежурното: "Какви пари?"

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

ВМЕСТО С ОГЛЕДАЛО, ЛЕВИЦАТА ТЪРСИ ГРЕШКИТЕ С БИНОКЪЛ

автор:Дума

visibility 143

По-строги санкции на пътя от утре

автор:Дума

visibility 178

Застудяване и валежи от сняг и дъжд през новата седмица

автор:Дума

visibility 463

БСП организира жива верига на паметника Альоша

автор:Дума

visibility 422

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 772

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 58

Транспортна стачка блокира Германия

автор:Дума

visibility 151

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 705

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1242

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 762

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1471

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 1068

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ