24 Юни 2021четвъртък15:34 ч.

Точката над И-то

Къде са парите?

/ брой: 126

автор:Иво Атанасов

visibility 3612

Казват, че бръчките по челата на жените са вертикални, а на мъжете - хоризонтални. Защото жените винаги питат навъсено: "Къде са парите?", а мъжете вдигат учудено вежди: "Какви пари?"
Дълги месеци гербариите от сутрин до вечер каканижеха колко неразумно е било предишното правителство, как безразборно е харчело приходите и какви огромни суми е прахосало предизборно. И вместо да се понаучат да изкарват пари, целунатите от избирателя хорица наизвадиха ножици, за да режат разходите. Ех, казахме си, това знаят, това правят. Държавата няма да припечели нищо с такова управление, но пък поне разходите ще се свият.
И затържествува една философия, която в период на криза се оказа доста удобна дори за не съвсем безпомощни глави на семейства. Когато жените им поискат пари за обувки, те не се замислят как да ги осигурят, нито пък им позволяват сами да си ги намерят. Внушават им да ходят със старите и толкова. Та и държавата започна да реже от каквото трябва и от каквото - не. Закрива, слива, съкращава, и то за мижави икономии от по няколко десетки хиляди лева, които при държавен бюджет от 50-60 милиарда са си едно нищо. Бавят се парите за инвалидите, детските за младите майки, заплащанията в една или друга сфера. Ето, на входа на София, при Владая, предишната власт преасфалтира едната лента, но сегашната спря ремонта и пътят остана като разжалвана до бостанско плашило дреха - с един нов и с един стар крачол. Може да е смешно, но нали е пуста криза - търпим, пък и наследството, както гербариите неуморно повтарят, е от тежко - по-тежко.
И тъкмо да повярваме, че хорицата, които, поне според изследванията, избирателят продължава да дундурка с обич, са искрени в думите, а и в намеренията си, и дойде новината, че от януари до май правителството е похарчило 367 милиона повече спрямо същия период на миналата година. Не десетина-двайсет хиляди, а близо половин милиард!
Но къде, моля ви се, са отишли тези пари? Държавата все още не се е разплатила с бизнеса, по тази причина взаимната задлъжнялост между фирмите расте лавинообразно, цели сектори от икономиката са на колене. Работодателите държат работещите без заплати или ги освобождават, те пък не могат да си плащат данъците и осигуровките, нито пък вноските по кредитите, а три четвърти от населението живее на заем, нито пък таксите за детски градини и ясли, за учение или следване, не успяват и със сумите за парно и ток, и дори на мобилните оператори се увеличават длъжниците. Истинска верижна реакция, на която не се вижда краят.
Повишените разходи се дължат на по-големите пенсии, завещани от предишните управници, казват сегашните. Само че предишните вдигаха пенсиите по два пъти на година, че и коледните добавки до 150 лева докараха, пък не се оплакваха. Да не говорим за увеличените заплати в публичния сектор, за по-добрите стипендии, за по-солидните трансфери от държавния бюджет към общините. Нищо подобно не се случва сега, дори субсидиите за общините се намаляват с 30 процента, и пак повече харчове от лани!
Къде наистина са отишли парите? Засега е ясно само откъде са дошли. Не от повишени приходи, напротив, събраните суми са с 578 милиона по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Нито от овладяната контрабанда, каквито клетви имаше в предизборния период. Нещо повече, организаторите на контрабандата прибират по три милиона на ден само от цигари. За годината държавата ще загуби повече от един милиард приходи. Похарчените пари не са и от чуждестранни инвестиции, които даже са намалели 20 пъти спрямо миналата година. Не са и от отпушването на средствата от Европейския съюз, напротив, България падна от 14-о на 26-о място по темп на усвояване на парите по оперативните програми. Не са и от търговията с парникови газове, защото правителството не защити българската позиция и поне за момента тази възможност е блокирана.
Огромните суми, така ударно изхарчени от сегашния кабинет, са от фискалния резерв на страната. Който предишното правителство наследи през 2005 г. в размер от 4,5 милиарда лева и го остави 8 милиарда през 2009-а. Т.е. сегашната власт е сторила най-лесното - чопнала е от готовите пари. От тези, които уж лошото - по-лошо, та чак престъпно предишно управление е скътало за черни дни.
Ето защо предишният кабинет е в правото си със свъсени вежди да попита сегашния: "Къде са парите?" И да не спира да го притиска, ако той се опита да се измъкне с дежурното: "Какви пари?"

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

София ще е без нощен транспорт до есента

автор:Дума

visibility 37

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 67

Избирателите в Смолянско - изнудвани и наплашени

автор:Дума

visibility 104

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 149

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 332

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 429

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 219

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ