06 Юли 2022сряда16:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Кадрите решават всичко

/ брой: 137

автор:Христо Панайотов

visibility 2098

С направените тези дни промени в ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН), управляващите от ГЕРБ за пореден път доказаха "новия морал" в политиката си. За председател на комисията със 119 гласа "за" беше избран Стоян Мавродиев - депутат от ГЕРБ. Всичко казано дотук, не би трябвало да ни прави впечатление, тъй като е напълно нормално управляващата партия или коалиция да прави промени в ръководните органи на ключови ведомства. Но, за съжаление, нещата не са от "най-нормалните". Впечатление правят два основни факта, на които смятам да се спра:
На първо място, депутатът Стоян Мавродиев е един от вносителите на Закона за изменение и допълнение на Закона за Комисията за финансов надзор, с което изменение се даде възможност за днешното му избиране, независимо че в него не е залегнала промяна на ръководството, а само в броя на членовете (намаляват се от 7 на 5). Какво се получава на практика - лицето, провокирало промените в закона и дало възможност чрез тях да се направят и промени в ръководството, става новият ръководител. Или с други думи ГЕРБ показа как трябва да се действа - пишеш си закон, за да смениш предходния шеф, и "съвсем случайно", разбира се, заемаш овакантеното място.
Но и това също не би следвало да ни прави огромно впечатление, като се има предвид какво се случва в държавата и как се подменят кадрите в средните и високите етажи на властта. Но, отново за съжаление, има и още нещо, което не трябва да не забелязваме. Съгласно чл. 2 (4) от същия закон "Комисията, при осъществяване на своите правомощия, е независима от изпълнителната власт и се отчита за дейността си по този закон пред Народното събрание".
Честно да си кажа, не мога да разбера как един депутат от управляващата политическа партия може да бъде независим в преценките си? И въпросът ми е, разбира се, риторичен.
Все пак от новото ръководство на КФН се очаква да направи всичко възможно капиталовият ни пазар да е основен двигател на икономиката и до голяма степен да спомогне за излизането от икономическата криза, в която се намираме в момента.
Извинете за последното, бях забравил, че от няколко дни вече не сме!
Или поне - според думите на финансовото ни чудо, министър Симеон Дянков...

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ