21 Март 2023вторник13:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса. Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса.

На фокус

Как гласуваме с машина на вота "2 в 1"

Устройството дава три възможности: избор на президент и на парламент, само на президент или само на парламент

/ брой: 203

автор:Ростислава Иванова

visibility 1293

Изборите на 14 ноември в България за първи път ще бъдат "две в едно" - ще гласуваме едновременно и изцяло машинно и за президентска двойка, и за Народно събрание. Това е ново предизвикателство както за избирателната ни система, така и за самите гласоподаватели, особено за онази немалка част от българските граждани, които и на предишните два вота тази година имаха предубеждения или притеснения от машините. Повечето от тях обаче се убедиха сами, че с устройствата за гласуване се борави дори по-лесно, отколкото с банкомат. Шансът да сбъркат с бутоните е почти нулев, а неволната грешка е лесно поправима с връщане назад. Докато при попълване на хартиените бюлетини с химикал грешката не може да се поправи. Грешките или подменяха вота на избирателите, или бяха причина да не се зачете вотът им. 

Гласуването с машини на изборите на 4 април и 11 юли показа нагледно как избирателната ни система елиминира големия проблем с невалидните бюлетини. Да си припомним, че на местния вот през 2019 г. делът на незачетените заради грешки гласове достигна рекордния брой 466 077 или 15% от всички пуснати в урните. В половината области у нас делът на незачетените от секционните комисии бюлетини варираше от 17 до над 20% от подадените, а на общинско ниво - между 25% и 31%. Тревожното явление показа масова намеса в изборните резултати и опорочаване на вота от изборните комисии. От невалидните бюлетини спечелиха ГЕРБ или ДПС, т.е. партиите, които най-много се съпротивляваха на машинното гласуване.

В ЦИК вече демонстрираха стъпка по стъпка как ще се гласува с машина на предстоящите двойни избори. Комисията обаче със сигурност ще направи още демонстрации за гражданите на обществени места, както процедира и за предишните два вота тази година. Така всеки гражданин, който има някакви технически притеснения, може да упражни стъпките и да се увери, че няма нищо трудно. В самия избирателен ден във всяка секция от членовете на секционната комисия има и вещо лице, което помага на гласоподавателя с инструкции, ако е необходимо. Важно е да се знае, че членът на СИК, който ви инструктира, няма право да вижда екрана на машината, за да не манипулира вота ви. Той трябва да ви инструктира, застанал срещу вас и зад машината.

Гласуваме с една карта

Преди да влезем в избирателната секция, още веднъж проверяваме номерата на избраната от нас президентска двойка - в листата за президентските избори, а в листата с кандидатите за народни представители - номера на избраната политическа формация и на преференциалния кандидат, ако имаме такъв. Гласуването за двата вида избори - президентска двойка и народни представители, ще става с една карта с надпис "Избирател". Член на комисията ни я подава, след като се регистрираме в списъка на избирателната секция. Поставяме картата в машината, както процедираме с банкомата. На екрана се изписват три опции: първата е "Избори за президент и вицепрезидент и народни представители", втората е само "Президент и вицепрезидент", а третата е само за "Народни представители". Избираме една от тях и докосваме бутона срещу нея. Следва надпис: "Вие избрахте да гласувате за... (избраната опция)". Тук на екрана има два бутона: "Потвърди" и "Връщане назад". Втория натискаме, ако искаме да поправим избора си. Важно е да се знае, че ако потвърдим, че искаме да гласуваме само в единия вид избор - само за президентска двойка или само за народни представители, не можем да се върнем назад, за да гласуваме и за двата. "Много внимателно избирателите трябва да преценят и, влизайки в изборното помещение, да знаят в кои избори искат да гласуват", предупреди говорителят на ЦИК Росица Матева.

След потвърждението, ако изборът включва избор на президентска двойка, излиза бюлетината с кандидатите. Вляво на екрана са изписани политическите сили или инициативните комитети, които са ги издигнали, а вдясно са номерата и имената на кандидат-президентските двойки. Листата с кандидатите е на повече от една страница. Ако избраната от нас президентска двойка е с по-голям номер в списъка, натискаме долу вдясно бутон "Следваща страница". Кликваме върху номера на избраната от нас кандидатска двойка. Ако искаме да се върнем на първата страница, натискаме бутон "Предишна страница".

Бутонът "Към избори за НС" (най-долу вдясно, под бутона "Следваща страница") отваря бюлетината за парламентарните избори. Тя е същата като за вота на 4 април и на 11 юли. Кликваме върху номера на избраната от нас политическа сила отляво и върху номера на избрания преференциален кандидат отдясно, ако имаме такъв. Номерата на кандидатите са написани в кръгчета.

След като сме посочили избора си - независимо по кой от трите варианта, натискаме бутона "Преглед" и на екрана се изписва как сме гласували. Ако сме дали вота си и за президент, и за народни представители, на екрана се изписват и двата ни избора. В случай че сме сбъркали, можем да се върнем отново на първата страница и да променим избора. Когато се уверим, че изборът ни е правилен, натискаме бутона "Гласуване". Ако сме гласували и за президент, и за парламент, след "Гласуване" се разпечатват и двете разписки. При гласуване само за президент или само за парламент, процедурата е същата, но излиза на печат само една разписка.

От ЦИК предупреждават избирателите да не дърпат разписките от машината. Трябва да се изчака звуковият сигнал, който показва, че разписките са отрязани, и едва тогава можем да ги вземем от машината. Дърпането на хартийките може да блокира печатащото устройство и да се наложи намесата на техник, каквито случаи имаше на предходните избори, обясни Матева.

Всяка секция с машина ще разполага с 3 чип карти. След всеки вот членовете на СИК подават друга карта за следващия гласуващ; така не може да се гласува два пъти с една и съща карта. Ако машината върне бюлетина, в края на деня членовете на комисията я изкарват от машината и я нулират. Ако пък поради грешка или повреда хартиеното копие на бюлетината не се отпечата, машината автоматично ще генерира резервно копие. Физическото копие ще бъде отпечатано след отстраняване на проблема. Машината съхранява електронни резултати в двете флашпамети, от които се обобщават резултатите. Този файл се подписва със сертификата на картата на служител на СИК. След като гласуването приключи, машината генерира финален отчет в електронна и в печатна форма. Криптираните на случаен принцип гласове се съхраняват в двете флашпамети, които по време на изборите непрекъснато се синхронизират.

Хартиените бюлетини

На места все пак ще се наложи гласуване с хартиени бюлетини - в избирателни секции в чужбина, където няма устройства, или ако машини в страната излязат от строй, каквито случаи имаше на предишните избори. От ЦИК показаха как изглеждат хартиените бюлетини за президентските и парламентарните избори. Те се различават не само по защитата на лицевата страна, където са изписани имената на кандидатите, но са и с различни гърбове, за да е ясно коя бюлетина за кой избор е и когато е сгъната.

ЦИК обсъжда варианта бюлетините и за двата избора да се пускат в общи кутии, но засега такова решение няма. Решение за броя на секциите с машини също няма. На предишния вот бяха осигурени около 9 400 устройства, като в 2119 секции имаше по две.

  

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 54

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 54

Обещават газовата връзка със Сърбия да бъде пусната в срок

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 54

Колите втора ръка са поскъпнали с 40 %

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 54

Стига сме отстъпвали!

автор:Боян Бойчев

visibility 556

/ брой: 54

Шизофренията в Хага

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 54

Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 54

Георги Свиленски: Служебният кабинет се намесва предизборно

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 54

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ