14 Април 2021сряда04:30 ч.

Както кажеш, шефе!

/ брой: 294

автор:Велиана Христова

visibility 783

Чудесно измислено - вместо да пръскат паметници със спрей, студенти от инициативата "Отвори очи" вчера завързаха очите на скулптурите в центъра на София в знак на протест срещу уволнението на директорката на Националня институт за недвижимо културно наследство арх. Йорданка Кандулкова. Преди седмица тя бе отстранена от поста от Вежди Рашидов.
От години посегателствата на частния интерес върху културното наследство на България са проблем номер едно за неговото опазване. Защо уволниха Кандулкова? И представете си - дисциплинарно! Ами, защото най-сетне начело на института, известен повече със старото му име - НИПК, застана човек, който си върши работата. Опазва културното наследство на нацията. Изтърпяха я по-малко от две години. Съобщи, че НИПК не е давал разрешение да се сменя фасадата на сграда паметник на културата в Бургас. И с това си навлече абсурдното обвинение, че уронила престижа на културното министерство. Защото министърът Рашидов бил дал еднолично разрешение за въпросната сграда! Т.е. жената е уволнена, защото Рашидов е нарушил драстично закона. Няма право министърът да дава каквито и да било разпореждания за паметници на културата без параф от НИПК. Институтът за това и е създаден - да пречи на разни велможи във властта да си правят каквото искат с културното богатство на страната за кеф или за келепир.
Надявам се, че уволнението не е обидило Йорданка Кандулкова. Никой доказан професионалист не може да бъде обиден от някой самозабравил се "самодържец", спуснат отгоре за "началник". Зад него стоят и колегите му, и архитектите, и учените, че и студентите. Зад Рашидов не седи никой, освен оня, дето го е назначил. Но когато един министър си позволява да дерибейства и гони способните (да си спомним как бе отсранен и зам.-министър Тодор Чобанов), защото му пречат, проблемът става обществен. Май много станаха министрите в това правителство, които са заплаха за обществото с безотговорното си поведение.
Очевидно, частните интереси, които от години безнаказно унищожават българското културно наследство, не можаха да преглътнат действията на Кандулкова - тя дръзна да отстрани незаконните постройки в стария Несебър, но да го опази като паметник на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО; искаше да се направи обмислен и добър план за консервация и експониране на антична Сердика в центъра на столицата; отхвърли с отрицателно становище проекта за консервация на бляскавата трайкийска гробница край с. Александрово, за чието опазване покойният й откривател Георги Китов бе воювал с години. "Няма проект, застрашаващ културните ценности, който да са ме принудили да приема" - че как да не уволниш такъв човек, как да не го премахнеш от пътя на тресящите се от алчност тарикати! Те успяха овреме да се преориентират към ГЕРБ. А на тарторите от властта не им трябват нито специалисти, нито можещи, нито отговорни хора. Трябват им удобни послушковци, които се кланят доземи и викат: "Както кажеш, шефе!" Не става ли човек за подметка - вън! Жалко за България!   
 

 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ