14 Май 2021петък22:14 ч.

Както ви се хареса

/ брой: 26

автор:Наталия Гергова

visibility 584

Хората масово свалят радиаторите си, въпреки че има законова забрана за това, оплака се вчера фирма за топлинно счетоводство. Така потребителите искали да спестят по 4 лева за засичането на показанията на уредите за дялово разпределение. Да, бе. Искат да спестят не по 4 лева на радиатор, а 400 лева за парно през януари например, каквито най-вероятно ще са сметките след едноседмичния кучи студ. Друг е въпросът, че топлофикация с чиста съвет ще си прибере тия 400 лева от останалите потребители. Защото, досущ като Великия комбинатор, разполага с поне 400 сравнително честни начина да направи това. Без да й мигне окото.
Точно преди софиянци да получат сметките за декември 2011 г. топлофикация разпространи съобщение, че половината от тези сметки са до 50 лева и заради по-високите средномесечни температури са дори по-ниски, отколкото през декември преднага година, въпреки повишението на цените на топлоенергията. Столичани въздъхнаха с облекчение след преживения шок от сметките за "необичайно студения ноември". Обаче - ядец. Да, сумата за отопление на имота може и да е 50 лева, но горе-долу толкова бе и тази за сградна инсталация. Което пък означава, че няма никакво значение дали си се лишавал от топлина, за да пестиш, и какво показват уредите по радиаторите  - топлофикация просто си прибира парите за цялата доставена до сградата енергия без значение дали си я ползвал или не.
Ами парите, които ни начисляват за подгряване на вода? Като пуснеш душа, може да се ощавиш като прасе, може да ти е добре, без да разреждаш водата, може и да зъзнеш от студ и да хванеш пневмония - както реши топлофикация. Обаче ни прибира пари за денонощно подаване на вода с температура 55-60 градуса.
Топлофикация прави каквото й харесва. Затова и клиентите й започнаха да правят каквото им харесва. Едни свалят радиаторите, други се топлят, но отказват да плащат. Или пък плащат отвреме-навреме, според финансовите си възможности. Като онзи мъж, дето се обадил в топлофикация и казал да престанат да му пращат заплашителни писма, защото ще ги извади от семейната томбола. Каква семейна томбола, попитала служителката на топлофикация. Ами пускам всички сметки в един буркан, после разбърквам и която извадя - нея плащам...

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 340

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 349

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 345

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 401

/ брой: 91

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ