22 Март 2023сряда22:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Какви са най-често срещаните камери за домашно видеонаблюдение?

автор:Дума

visibility 823

Изграждането на система за видеонаблюдение днес е необходимост, ако искате да знаете какво се случва с имотът ви, дали бавачката или домашната служителка си изпълнява задълженията, дали детето се е върнало от училище или просто искате да осигурите постоянен мониторинг на охраняемия обект. Как да направите най-добрия избор на домашни камери и какво ви е необходимо за инсталацията, споделят от Kassabasystems.com.

Как да избера домашна камера за видеонаблюдение

Отрасловият пазар днес предлага огромно разнообразие от видове камери и изборът понякога е предизвикателство, както за начинаещите в областта, така и за напредналите потребители. Всяка от тях е с различно предназначение и има отделни особености, които се вземат под внимание при определянето на правилния избор.

Основно се делят на външни и вътрешни. Първите са предназначени за монтаж на открито. Имат противоударен и водоустойчив корпус. Не се влияят от дъждовете, гръмотевиците, слънцето и студа. Вторите са за монтиране на закрито и не бива да се мокрят или пръскат.

От гледна точка на начина за монтаж, домашните камери за видеонаблюдение се делят на жични и безжични. За първите се налага допълнително окабеляване и прокарване на трасета от кабели. Препоръчително е да се прекарат по време на ремонтните дейности или чрез елементи за външен монтаж. Безжичните са с WiFi и за тях не се изисква прокарване на кабели за връзка. Цялата свързаност между компонентите е чрез локалната безжична домашна мрежа. При готови и ремонтирани помещения, те са често предпочитания избор.

От гледна точка на конструктивните особености на корпусите, професионалните камери за домашно видеонаблюдение се делят на:

  • миниатюрни – размерите им са колкото длан и обичайно са квадратни или правоъгълни. Понякога са наричани кубични и се използват за дискретно домашно видеонаблюдение. Имат вграден микрофон, WiFi функции и възможност за предаване на картината по интернет и дистанционно наблюдение от смартфон;
  • корпусни – оборудвани са с правоъгълен корпус и се монтират на стената или на тавана. Изцяло видими са и намират приложение в общественото пространство или за външно приложение и следене на входа;
  • цилиндрични – корпусът има цилиндрична форма и са малко по-компактни от корпусните камери за домашно видеонаблюдение. Най-често това са външни обективи и се срещат по площади, охраняеми обекти и частни къщи. Основен техен недостатък е невъзможността за смяна на обектива при неговата повреда, за разлика от корпусните решения. Поради това, цилиндричните са по-евтини;
  • куполни – предимно намират приложение в офисите и магазините. Абсолютно стационарни са и имат куполна форма на корпуса, откъдето идва и наименованието им. Обективът е зад купол и не може да се види отвън на къде гледа. Това са предимно устройства за вътрешен монтаж, поради липсата на защитни свойства на корпуса;
  • PTZ – дългото наименование на тази абревиатура е Pan, Tilt, Zoom. Дава възможност за хоризонтално завъртане на 360 градуса около оста си и наклон нагоре и надолу. Осигурява многостепенно приближаване или т.нар. зумиране. Монтират се на градски обекти, като паркинги, паркове, площади и т.н. Често срещани са и при домашното видеонаблюдение, поради спестяване на необходимост от покупка на няколко камери.

Съществуват и защитени устройства за наблюдение, оборудвани с корпуси против вандализъм. Те са противоударни и са устойчиви на удари с камъни или метал.

Какво е необходимо за инсталиране на домашни камери за видеонаблюдение

В сравнение с кабелния монтаж, безжичният е много по-елементарен и предпочитан в случаите, когато не искате да прекарвате трасета от кабели във вече ремонтираните помещения на дома. Въпреки това има някои особености. Трябва предварително да определите местоположението на DVR. Желателно е да бъде скрит и труднооткриваем, тъй като е най-уязвим при желание за неутрализиране на системата за видеонаблюдение.

Вземете под внимание особеностите на охраняемото помещение. Това ще позволи определянето на оптималния брой камери и тяхното правилно позициониране. Съвременните DVR позволяват свързване до 16 устройства за видеонаблюдение, но може да се използват и по-малко. Ограничението при безжичните видове е поставено от производителя на управляващия ги софтуер.

Колкото по-ниско са монтирани обективите, толкова по-детайлен е наблюдавания обект. За проследяване на лица и обекти се препоръчва използването на модели с тесен хоризонтален ъгъл на видимост от 60 °. Ако детайлите не са от значение, а целта е обхващане на по-голяма зона, широкоъгълните модели с обсег на покритие от 140–150 ° са оптимални.

Насочването на обектива трябва да е отгоре надолу. При насочване нагоре има вероятност от поява на слънчеви отблясъци и заслепяване на картината. Също, монтирането на обективите на високо ги предпазва от досегаемост на недоброжелателите.

При подготовката за инсталация, имате възможност самостоятелно да подберете отделните компоненти и да конфигурирате системата по ваше усмотрение. По-лесният и предпочитан вариант е да изберете цялостен комплект. В него ще откриете инструкции за монтаж и настройка, кабели и всички необходими отделни компоненти. Това е и най-евтиният вариант при условие, че купувате всеки компонент поотделно. Ако няма определени особености и нестандартни предпочитания към възможностите на системата, готовите комплекти са отличен избор при нужда от камери за домашно видеонаблюдение.

При необходимост от наблюдение в пълна тъмнина, избраните от вас камери трябва да притежават допълнително инфрачервено осветление, което позволява на обектива да снима в условия на пълен мрак. По-качествените сензори правят детайлна картина с висока резолюция, дори и в пълна тъмнина. Това е добър вариант при нужда от разпознаване на отдалечени лица или рег. номера на автомобили. Подобни устройства се предлагат и на по-високи цени.

Отделните компоненти на цялостната система за видеонаблюдение са: камери, видеорекордер (DVR), твърд диск за съхранение на заснетите клипове, кабели за захранване и трансфер на данните до твърдия диск. При желание за запис на звук се предвиждат и микрофони.

 

 

 

 

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 800

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 572

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ