14 Април 2021сряда04:50 ч.

Какво да правим с мечките?

/ брой: 165

автор:Васил Попов

visibility 1903

След като дълги години мечките бяха защитен вид в нашата страна, напоследък станаха напаст. Това е, ако се вярва на всички информации за нападение на мечки над хора и добитък, разпространени от ловци, еколози и местно население. Нямаме причини да се съмняваме, че има нападнати. Как инак да си обясним, че с това ни занимават медиите и съответните институции. Сега сме свидетели на изумителното намерение на екоминистърката Нона Караджова да праща излишните за България мечки в западноевропейските страни. Гениално! Може обаче да поразсъждаваме върху този проблем.
От една страна, мечките доскоро бяха защитен вид, защото взели да изчезват. Не е обяснено обаче защо бяха тръгнали на изчезване, дали заради неразумно висок отстрел или по други причини. При това преди да се умножат толкова много на брой, както сега, те имаха по-добри условия да се размножават. Но броят им не нарастваше толкова и не ставаха агресивни. Сега условията у нас са такива, че би трябвало да намаляват поради изсичането на огромни площи от горите. Дали това ги праща около населените места, за да търсят препитание? От друга страна, специалистите твърдят, че популацията се умножава поради намалената смъртност на малките меченца. По-рано те измирали от глад, а напоследък имало много жълъди и затова те оцелявали. Има и още нещо. По местата, които мечките обитават, е намалено производството на селскостопанска продукция. Те там намираха препитание, крадейки от земеделския труд, но сега както намаляват хората в планините и горите, така намалява и храната.
Може би е права министър Караджова, като иска да разсели повечко мечки из Западна Европа. Въпросът е с какъв статут ще отидат тези мечки там. Дали като гастарбайтери ще си изкарват там препитанието? И освен това Европа ли трябва да ни плати за мечките, или ние трябва да подхвърлим на Европа нещо корупционно, за да ги приемат? Не е просто. Ще вървят едни преговори, както с Русия за газа. Очевидно ще се наложи бате Бойко в последния момент да вдигне телефона и да каже на европейските си колеги: "Абе, вземете ги тези мечки, бе!" И после да се похвали на българския народ, че всичко е за националния интерес на България.
Ние обаче не сме попитали министър Нона дали е съгласувала намерението си със световноизвестната актриса Брижит Бардо. Защото, ако европейците не приемат балканската мечка, тя ще бъде отстреляна, т.е. убивана с пушки. Е, Бардо с това няма да се съгласи. И тази напаст ще си остане на българска територия. Можем да попитаме Сакса защо изсече толкова гори, че мечката няма къде да живее. Можем да попитаме и екоминистърката за друга напаст - комарите. От тях също много страдат и хора, и добитък. Тях къде да ги изнасяме? Европейците ще приемат ли и комари...
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ