17 Януари 2022понеделник00:12 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Какво да правим с мечките?

/ брой: 165

автор:Васил Попов

visibility 1834

След като дълги години мечките бяха защитен вид в нашата страна, напоследък станаха напаст. Това е, ако се вярва на всички информации за нападение на мечки над хора и добитък, разпространени от ловци, еколози и местно население. Нямаме причини да се съмняваме, че има нападнати. Как инак да си обясним, че с това ни занимават медиите и съответните институции. Сега сме свидетели на изумителното намерение на екоминистърката Нона Караджова да праща излишните за България мечки в западноевропейските страни. Гениално! Може обаче да поразсъждаваме върху този проблем.
От една страна, мечките доскоро бяха защитен вид, защото взели да изчезват. Не е обяснено обаче защо бяха тръгнали на изчезване, дали заради неразумно висок отстрел или по други причини. При това преди да се умножат толкова много на брой, както сега, те имаха по-добри условия да се размножават. Но броят им не нарастваше толкова и не ставаха агресивни. Сега условията у нас са такива, че би трябвало да намаляват поради изсичането на огромни площи от горите. Дали това ги праща около населените места, за да търсят препитание? От друга страна, специалистите твърдят, че популацията се умножава поради намалената смъртност на малките меченца. По-рано те измирали от глад, а напоследък имало много жълъди и затова те оцелявали. Има и още нещо. По местата, които мечките обитават, е намалено производството на селскостопанска продукция. Те там намираха препитание, крадейки от земеделския труд, но сега както намаляват хората в планините и горите, така намалява и храната.
Може би е права министър Караджова, като иска да разсели повечко мечки из Западна Европа. Въпросът е с какъв статут ще отидат тези мечки там. Дали като гастарбайтери ще си изкарват там препитанието? И освен това Европа ли трябва да ни плати за мечките, или ние трябва да подхвърлим на Европа нещо корупционно, за да ги приемат? Не е просто. Ще вървят едни преговори, както с Русия за газа. Очевидно ще се наложи бате Бойко в последния момент да вдигне телефона и да каже на европейските си колеги: "Абе, вземете ги тези мечки, бе!" И после да се похвали на българския народ, че всичко е за националния интерес на България.
Ние обаче не сме попитали министър Нона дали е съгласувала намерението си със световноизвестната актриса Брижит Бардо. Защото, ако европейците не приемат балканската мечка, тя ще бъде отстреляна, т.е. убивана с пушки. Е, Бардо с това няма да се съгласи. И тази напаст ще си остане на българска територия. Можем да попитаме Сакса защо изсече толкова гори, че мечката няма къде да живее. Можем да попитаме и екоминистърката за друга напаст - комарите. От тях също много страдат и хора, и добитък. Тях къде да ги изнасяме? Европейците ще приемат ли и комари...
 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 555

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 633

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ