17 Септември 2021петък07:32 ч.

Какво по-точно свършихте, Кристалина

/ брой: 185

автор:Георги Георгиев

visibility 1685

"Европа присъства навсякъде, където Русия има нужда." "Аз съм изключително доволна, че много страни членки на съюза оказват помощ на Русия в този момент и бих искала да поздравя моята колежка еврокомисар Кристалина Георгиева и нейния екип..." Първите думи са на самата Кристалина Георгиева, изречени в национелен ефир вчера. Второто мнение, също от вчера, е на еврокомисаря по външната политика баронеса Катрин Аштън.
Ако има нещо, което да обединява мненията на двете дами, то това е усвоената до перфектност дипломатичност на изказа и пълната им безсъдържателност. С една дума - празни приказки. Как точно Европейският съюз като наднационална организация и неговият изпълнителен орган - Еврокомисията, в лицето на двамата си комисари помогна на Руската федерация за справяне с природното бедствие? Дотук - никак. Ама съвсем. Да вземем г-жа Аштън. Вчера научихме, че тя се обадила на руския външен министър Сергей Лавров, за да изрази солидарността на ЕС с Русия. Браво! Само дето, уважаема г-жо комисар, закъсняхте с десетина дни. Дори малка България, която в европейските институции са свикнали да сочат с пръст, реагира по-бързо, отколкото вашето ведомство. Руснаците, повече от всеки друг на континента, обичат да четат езика на знаците и да си вадят изводи. И нека благодарностите на г-н Лавров не ви заблуждават. Човекът това работи - дипломат. В такива тежки моменти става ясно, че е по-добре да имаш телефона на българския външен министър Николай Младенов, отколкото на човек с пищната титла върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
Сега да видим ведомството на Кристалина Георгиева. Г-жо Георгиева, хубаво е, че руският министър ви е похвалил, но за какво, за Бога? Моля да отговорите - колко сили и средства за действия при природно бедствие има под ваша команда? Какви конкретни планове за действия при мащабни горски пожари имате в Еврокомисията и във вашето ведомство в частност? Кои са силите за бързо реагиране в подобни ситуации на ЕС? Имате ли план, подобен на този в НАТО, за мобилизация на предварително определено количество противопожарна техника (автомобили, самолети, хеликоптери, влакове) и хора, които да изпратите в нужните места.
Нека не се лъжем. Помощта, която руснаците получиха и получават, идва в резултат на действията на националните правителства, и спрямо техните възможности. Еврокомисията като такава не работи в случая. И това е бедата. Страшното е, че обединена Европа не демонстрира реално, а не на думи, обединение в борбата с бедствията. Европа, в лицето на ЕК, няма реални структури и сили под единно командване. Раздаването на пари не може да замени липсата на общи сили за действия в кризисни ситуации. И това се вижда.
Пък после еврочиновниците се сърдели, че някой питал: "Кой е телефонът на ЕС?"

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ