25 Октомври 2020неделя12:20 ч.

Актуално

Калинка по калинка

/ брой: 177

автор:Евгени Гаврилов

visibility 737

ИМ

Евгени ГАВРИЛОВ

"Аз бих с удоволствие коментирал протестите, ако едната вечер говори този, който би бил социален министър, другата вечер - финансовият. Третата вечер - икономическият. И тогава, с право, да сравните с нас и да кажем: Заповядайте, елате да управлявате." Това са Негови думи след освещаването на новия манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. Зад тях прозират най-малко две неща - чувство за незаменимост и чувство за непогрешимост. И двете не са верни, защото политически назначения е имало и ще има, но в такива мащаби, по такъв брутален начин, както при ГЕРБ, не е имало и дано да няма след тях. Все едно всички, които превзеха държавната администрация през последните десет години, са възпитаници на университетите от Бръшняната лига. Точно обратното. Всичко тръгна от назначаването на Калина Илиева за шеф на ДФ "Земеделие" с фалшива диплома.

През 2013 г. се стигна до скандал, дебати и до назначаване на специална комисия в парламента. "Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир", така Таско Ерменков, който оглави комисията, описа назначенията на ГЕРБ. Той обяви, че от около 6000 държавни служители са били сменени 2800, от които 2240 - без конкурс. И даде поименни примери - Валентин Николов, който оглавяваше АЕЦ "Козлодуй", и Румяна Желева, която бе предложена за еврокомисар.

Излязоха и факти от Министерството на финансите за "гениални" назначения при Симеон Дянков. В щатното разписание на ведомството пишело - изпълнител-работник по озеленяване, изпълнител-дивечовъд, изпълнител-тракторист, полевъд, лесовъди и за финал - изпълнител-помпиер. Друго "блестящо" кадрово решение на Дянков бе на началника на кабинета му. "Тази функция реално се изпълняваше от приближена на министъра девойка, която нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да командва директори с 30 години стаж в Министерството на финансите. И това бе само по ниските етажи на властта.

По нейните върхове също е бъкано от калинки. Не че нямат образование, но то е далеч от необходимото за заеманата длъжност, като започнем от най-горе. Там компетентността се свежда до предназначението на пожарникарския маркуч, но иначе самочувствието е голямо. При всеки опит за израз на недоволство следва мантрата "Не ни пипайте, защото нищо не можете и ще счупите държавата". Теменужка Петкова пък е счетоводител и не бе помирисвала енергетика, докато не получи благоволението Му. Емил Димитров-Ревизоро е еколог толкова, колкото един футболист. За фурнаджийската лопата Деница Сачева няма да говорим. Така че Той да не се притеснява, защото тези, които ще дойдат след ГЕРБ, може да са всичко друго, но няма да бъдат по-некомпетентни от сегашните.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 910

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 201

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 45

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 118

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 142

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 839

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1330

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 552

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ