26 Февруари 2024понеделник14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Калоян Методиев: Очертава се изключително мръсна предизборна кампания*

Най-добрият вариант след изборите би бил широка национална коалиция с няколко приоритета, казва директорът на института "РЕГО"

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 405

Интервю на Цоня СЪБЧЕВА, Радио "Фокус"


- Г-н Методиев, ще се отрази ли битката за водачите на листите върху изборните резултати в ляво и в дясно?

- Засега такава битка се наблюдава в една-единствена формация и това е "Продължаваме промяната". Навсякъде другаде текат също проблеми, но от различен характер. А в ПП реденето на листите очевидно се превърна в основен проблем, защото т.нар. антикорупционни остриета на партията я напуснаха. Визирам и Христанов в Плевен, и Дунчев в София област.

- Кой участва в реденето на листите: волята на лидера, партийните решения, корпоративни интереси под форма на спонсори?

- Би трябвало да участват партийните органи, както е в цяла Европа. Т.нар. по-стари партии имат отработени механизми. Сега при по-новите структурите тепърва се създават. В последните 2 години станахме свидетели на мълниеносно създаване на партии, изчезването им е също така мълниеносно, като имаме световен рекорд - това е "Има такъв народ", от партия победител до партия, която не влезе в парламента до една година. Така че при тях не е много ясен механизмът. Докато при старите партии със структури върви процес тромав, отгоре надолу. Това е разликата. Но навсякъде, разбира се, при реденето на листи има търкане, винаги има недоволни.

- Къде ще се концентрират по-големите битки: в ляво или в дясно?

- Целият терен в момента е наситен с изключително много напрежение и битки. Кампанията ще е адски мръсна, тя вече започна. Участник в нея, основен дестабилизиращ, е президентската институция, казвал съм го нееднократно. Защото това, което се говори от седмици публично чрез различни говорители от целия спектър, че отново няма да имаме редовно правителство и ще ходим наесен на избори 2 в 1, е поредният, продуциран от президентската институция и от концентрираната й власт през служебния кабинет, хаос. Това е сценарият, по който се работи в тази кампания, и това е най-опасното в момента пред България, защото тази война, която върви в момента, тотална бих я нарекъл, между ПП и ДБ, плюс олигархичните кръгове на Радев срещу БСП, плюс по-малки сблъсъци и около ИТН, наистина допълнително правят кампанията много взривоопасна и работеща за сценария отново да нямаме редовно правителство.

Компромати, агресия, атаки взаимни, всякакво размахване на негативни новини един за друг, клетви. Всичко, каквото можете да се сетите, но основната дума, ключовата дума е "компромати".

- Не разбраха ли партиите, че скандалите гонят избирателите? Или може би това е целта?

- От една страна, може би го разбират, но от друга, те биват умишлено бутани в тази спирала. Някои са изпаднали в тежки зависимости, като Борисов, който очевидно търси изход за себе си да се спаси на всяка цена. Т.е. всеки случай от партийната система е индивидуален, но общата задача е тя да бъде стабилизирана и лекувана, защото това е европейският модел - стабилна партийна система, за да има стабилна икономика, стабилно гражданско общество, стабилни социални системи и да върви държавата напред. Никъде в Европа няма служебни правителства. Т.е. в България служебното правителство играе ролята на дестабилизиращ фактор за партийната система. Оттам нататък следват болестите във всички останали системи. Т.е. трябва да се върнем в началото, за да решим проблема, трябва да отстраним причината.

- Защо смятате, че служебното правителство се намесва в кампанията, а до известна степен - и в изборите?

- Първо, имам лични впечатления с хилядите уволнени пред очите ми м.г., след като Радев в съучастие със служебния кабинет ги отстрани. Казвам го на базата на два доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че служебният кабинет се е намесил в предишните избори, казвам го на базата на оставката на зам.-министъра на електронното управление, който обвини служебния кабинет, на който беше член, че работи непрозрачно, че злоупотребява с власт в "Информационно обслужване", като отчита резултатите от изборите, и че се подготвят очевидни по думите му злоупотреби по отношение на изборния процес. Така че оценката за служебния кабинет не я даваме ние като наблюдатели, защото могат да кажат: "Те са субективни", дават я международни институции, като ОССЕ, дават я вече и отвътре под напора на скандалите и турбуленциите между различните групировки в служебния кабинет.

- А как действа служебният кабинет: самосиндикално или по някакъв начин изпълнява волята на президента, т.е. върви по негов сценарий?

- Абсолютно върви по волята на президента. Президентът е абсолютен господар, всичко почва и свършва с него, разбира се, с кръга около него, който се създаде. Резултатите на служебния кабинет трябва да са ясни на всички - това е лавина от провали по отношение на цени, на еврозоната, на Шенген, на охраната на границата, на корупцията, която избива отвсякъде по отношение на този служебен кабинет с продажби на имоти, с различни други инструменти корупционни. Използват НАП като бухалка срещу неудобните. Какво повече може да се даде като аргумент? Служебното правителство в този му състав е най-проваленият кабинет за времето на прехода - казвам го с цялата сериозност на своето твърдение.

- Но ако този кабинет продължи още един мандат, т.е. след следващи парламентарни избори, какво ще се случи със страната? Няма ли бумерангът да се върне към президента, например?

- Надявам се да се върне, защото той е основният център на дестабилизация в държавата. Дали го използват сега определени лобистки кръгове, дали той е хищник за власт, който иска да разбие всичко, е вторичен въпрос. Но фактът е, че той е центърът на дестабилизиране на държавата в момента. 

- Но нали разбирате, че политиците сами поднесоха на тепсия на президента ситуацията? Те не можаха да превъзмогнат егото си, не успяха да направят кабинет под никаква форма. И ако продължава така, в следващия парламент смятате ли, че ще бъде по-различно?

- Не, смятам на базата на кампанията, която се води, на базата на взаимните нападки, на тоталното отричане и на тоталната агресия, на унищожението, което върви, очевидно Радев и Бойко Борисов наливат вода в мелницата, искат да унищожат, например, ПП, така че прогнозите не са добри. Но ако не направят правителство, този път вече са на ръба на оцеляването всички тези партии, те ще бъдат пометени от нещо, което ще дойде ново, на срутване на системата от криза, от имплозия. Защото дори самият президент и служебният кабинет, предполагам, ако им е останала някаква капка мисъл в главите от упражняването на безконтролна власт, ще видят, че не могат да управляват. Не могат. Няма някъде, където да са пипнали, и да е наред. И ви гарантирам, че до дни ще излязат данни за държавните дружества, които от години винаги са били стабилни и които гърмят в момента едно след друго на базата на това управление. 

- Къде се очертава най-добрият вариант за подкрепа на правителство?

- Най-добрият вариант би бил широка национална коалиция с няколко приоритета. Как ще се нарича или как ще се разберат, дали ще е програмно правителство, дали ще е експертно, с някакъв хоризонт за стабилизиране на партийната система и за свършване на няколко конституционни задачи: премахване на служебния кабинет, оправяне на границата, защото това вече излезе от абсолютен контрол в държавата. Всеки божи ден по цялата територия се задържат огромни групи, това е проблем и за европейската сигурност, и ни спъва за Шенген, рязка проактивна дипломация, защото румънците се оплакват, че ние ги задържаме за Шенген. Ако те натам се откачат от нас, ние оставаме черна дупка в средата на Балканите и в периферията на ЕС с тежки последици. Т.е. има 3-4 национални приоритета, които могат да бъдат изведени пред такова правителство, за да се стабилизира държавата и вече да тръгнем в някаква нормална европейска посока.

- Ако се наложи да се сформира правителство или с водеща позиция на ГЕРБ, или с водеща позиция на ПП-ДБ, къде ще застане БСП?

- Нямам идея, те трябва да решат в момента, в който се стигне до някакъв сценарий. Всяка от партиите ще реши. Прекалено много са вариациите в момента. Почнахме разговора с това, че кампанията е адски мръсна и непредвидима. Така че ще има изненади по отношение на изборните резултати. Да видим кой с какво ще разполага и вече ще се търсят допирателните за сформиране на правителство. Но редовно правителство трябва да има.

* Заглавията са на редакцията

Със съкращения

БСП остава опозиция, нападките в сглобката са медиен цирк

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 38

Нужни са нови закони срещу казуси като "Нотариуса"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 38

Директор на училище работи и като експерт в НС

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 38

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 167

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 167

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 563

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ