21 Февруари 2020петък00:13 ч.

Разговор

Кънчо Стойчев: ГЕРБ целят опитомяване на опозицията

Някои проучвания преди изборите са по-точни от самите избори, твърди социологът

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 2108

Разговаря Мая КУЛИШЕВА

"Наблюдавахме две категорични аномалии: около 50 хил. гласа за ДПС на места, където ги е нямало, и около 80 хил. гласа за ГЕРБ в повече от реалното в селата."

- Г-н Стойчев, как бихте коментирали отминалите евроизбори?

- Първо - нивото на гласуване не бе ниско, а обичайното за България. Всъщност от реално живеещите тук гласуваха над 40%. Знаем, че списъците отразяват правилно българското гражданство, но не и съвкупността на гласоподавателите в страната. Затова е необходимо въвеждане на регистрация. 

Второ - наблюдавахме две категорични аномалии: около 50 хиляди гласа за ДПС на места, където ги е нямало. И около 80 хиляди гласа за ГЕРБ в повече от реалното в селата. Аномалии и в природата, и в обществата се случват. За природата отговарят учените, за обществата - специализирани звена. На шега ще кажа, че някои проучвания преди изборите са по-точни от самите избори. Не знам това за смях ли е, за плач ли е.

- След евровота последваха вътрешни трусове в партиите. Борисов се закани да изчисти до корен структурите си по места, въпросът е с кого ще ги замени. Корнелия Нинова подаде оставка, а вътрешната опозиция в БСП пък бе наречена "удобната опозиция на ГЕРБ". Как се стигна обаче до нахлуването на премиера в парламента и внасянето на законопроект за субсидия за партиите от един лев?

- Този ход безспорно е насочен против БСП, която е основната, да не кажа - единствената - мощна опозиция в страната. Цели се финансово обезкръвяване и основната мишена е Корнелия Нинова. Но не това е най-голямата драма, макар и опитът да се елиминира опозицията да е достатъчно драматичен проблем. За мен подобно решение, ако бъде реализирано, ще ни върне десетилетия назад във времето на черното финансиране на партиите и възникващите неизбежно тъмни зависимости. А може би точно и това се цели, защото в условията на практически отменено разделение на властите в България и сформирането на новата партия държава разговорът с всеки, дръзнал да подпомага опозицията, би бил лесен. Крайната цел е не елиминирането на опозицията, а опитомяването й - да папка и да слушка. 

Историята познава такива опити. Всичките завършват с огромна загуба на развитие и експлозия накрая, която помита управляващите. Но не те са важните - важното е, че съответната страна и населението й, образно казано, се връщат в първи клас.

- Подсказал ли е, според вас, някой на Слави Трифонов да направи тези сметки с надвнасянето на пари над приетите със закон 11 лв. на действителен глас? Не се ли връщаме така и към познатата и удобна максима "всички са маскари"?

- Трифонов е самостоятелен човек и едва ли се води от подсказвания. Той искрено е убеден, че партиите не трябва да се финансират от бюджета, без да предлага или да обсъжда алтернатива. Проблемът не е в него, а в масовото съзнание на българския електорат, който с удоволствие би гласувал на референдум политиците ни да бъдат бити с пръчка три пъти дневно. И да живеят на улицата. И да нямат кола... 

Няма успешна страна в света без политическа класа, демокрация без политици е невъзможна. Хората ги избират и как живеят самите хора зависи от това как работят политиците. Силно се съмнявам, че е възможно да мразиш политиците си, да ги биеш от сутрин до вечер и това да доведе до добър резултат за теб. Но няма спор, че България сега се нуждае от нова политика и съответно нови хора да я провеждат.

- Анастасия Мозер обяви в едно студио, че ГЕРБ била единствената демократична партия, която "Обединени земеделци" подкрепят, защото нямала алтернатива. Това ли търси Борисов, нови партньори на мястото на разединените патриоти?

- Страна с една-единствена демократична партия не може да бъде демократична. Само силната опозиция може да бъде гарант за демократичност. Не бих влизал в спор с Г-жа Мозер - твърде вероятно е да е имала нещо друго предвид.

- Томислав Дончев обяви диференцираната ставка на ДДС за основни стоки и услуги за "жив популизъм" и предрече, че това ще доведе не до намаляване на цените, а до повишаване на печалбите на търговците и данъчни злоупотреби... Защо нито един журналист не попита знае ли вицепремиера, че в цяла Европа ставките на ДДС за книги, детски храни, лекарства и др. са минимални? 

- Генералният въпрос е каква държава искаме: такава, която събира много пари от всички нас и после ги харчи непрозрачно през, в крайна сметка, разпорежданията на един човек или държава, която повече зависи от нас.

Световният опит с намаляване на ДДС сочи, че действително част от сумата отива при търговците. Но категорично част отива и при потребителите. Тоест потребителите и търговците заедно увеличават силата си по отношение на държавата. Ако разполагахме с държава - като норвежците, да речем, то без опасения щяхме да пазим ДДС-то високо и да не го променяме. Но май не сме скандинавци... А вицепремиерът Дончев ми се струва, че иска друго да каже - че системата за събиране на ДДС у нас работи горе-долу добре. И с основание се опасява да не счупим нещо функциониращо. Затова ще се върна отново на големия въпрос в началото на отговора ми - там е заровено кучето.

- Финансовият министър на правителството на ГЕРБ обяви, че България може да си позволи да плати цялата сума за 8-те американски Ф-16. Може ли тази сделка да разгневи обществото и да доведе до падане на правителството и предсрочни избори?

- Да, потенциал за голям гняв има. И той се корени в това, което приемаме за нормално като права на един купувач. Нормалното за всеки един от нас е, когато стоката я няма, да платим капаро и после определени вноски, като последната е при доставка. За големи сделки даже част от последното плащане се задържа временно като гаранция за качество. А тук ни се казва: дайте парите накуп сега, пък след години ще видим ... Аз съм за закупуването на американски бойни самолети, но честно и пазарно.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 153

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 206

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 512

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 90

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 102

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 85

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ