12 Април 2021понеделник06:27 ч.

1 МАЙ

Капиталът тушира труда

/ брой: 100

автор:Алеко Бичевски

visibility 1091

От 1 май 1886 г., когато в Чикаго работниците за пръв път излизат на протест в защита на правата си, хората на труда в световен мащаб са минали през много изпитания. Били са мачкани, унижавани и оскърбявани от диктатури, от революции и контрареволюции и от какво ли още не. Днес те преживяват едно от най-тежките изпитания. Под знамето на глобализма и пазарния фундаментализъм изроденият капитал води истински кръстоносен поход срещу тези, които разчитат само на двете си ръце, за да изхранват семействата си.
Европейски и световни статистически данни показват, че в момента всеки пети млад англичанин е безработен, всяко трето дете във Вашингтон е недохранено, а 40 млн. американци получават купони за храна. Родените в бедните работнически квартали на Лондон живеят средно 13,5 години по-малко от родените в богатите буржоазни квартали. Свръхлиберализмът в икономиката все повече задълбочава и без това невероятното неравенство, което властва в света.
Що се отнася до България, то днешното управление може да се похвали, че с неговата решаваща помощ само в рамките на 3 години Капиталът постигна убедителна победа над Труда. Може да се каже, че направо го тушира. Доходите на работници и служители, които, както е известно, са най-ниските в Европейския съюз, са замразени и не се актуализират дори с ръста на инфлацията. Предстои да бъде премахнат и "сталинския" клас за прослужено време. 350 хил. работни места буквално се изпариха при управлението на ГЕРБ. Хора с по две висши образования в БАН работят по 4 часа за половин заплата. Уволняват хиляди работници от БДЖ, спряха 150 влака посред зима. Миналата година общоевропейско проучване регистрира, че българите работят при най-лошите условия на труд в целия ЕС. 120 хил. наши сънародници се трудят при непоносими условия, без някой да им обръща внимание. Шивачки превиват гръб по 12 часа на ден за по 150-200 лв. заплати, които, на всичко отгоре, чуждестранните собственици не им изплащат всеки месец. Години наред миньорите от ГОРУБСО срещу 400 лв. слизат всеки ден под земята, без да знаят дали вечерта ще се върнат при семействата си. И накрая "емблематичният" работодател Захариев не им дава дори и тези мизерни пари. Инвалидите и трудоустроените миналата година стигнаха 700 000 (!) - фантастична за 7-милионната ни нация цифра. Трудът в България буквално изчезва вече и физически. Сега на всеки 100 души, излизащи в пенсия, идват да ги заместят едва 74. Смъртоносна статистика, показваща, че скоро няма кой да работи в тази страна... При среден спад на потреблението в Европа от 1,3%, в България то е 5,3%. Обикновените хора, разчитащи само на замразените си заплати, не могат да си купуват и най-елементарни и необходими стоки.
Всичко това е характерно за една бедна и слаба държава. Класикът Адам Смит е доказал още преди векове, че възпроизводството на работната сила стои в основата на ръста на икономиката и силата на държавата. Не можеш да мачкаш работници, синдикати, да ги уволняваш, да им намаляваш заплатите, да ги държиш гладни и да чакаш икономически растеж. Няма как да стане!
Затова е и тази вълна от стачки, протести, работнически движения и вълнения от Вашингтон и Ню Йорк, до Мадрид и Атина. Очевидно изроденият капитал, който няма нищо общо със социалните пазарни държави (Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и пр), мина границата и среща реакцията на унижените и оскърбените. "Неограничената свобода на капитала носи ограничена свобода на хората", предупреждава председателят на Европарламента Мартин Шулц. Пазарите трябва да се съобразяват с демокрацията, а не обратното.
От изборите след 6 дни във Франция зависи много как ще завърши тази битка. Почти сигурният нов президент в Елисейския дворец Франсоа Оланд е против спекулативния банков капитал, срещу глобализма и срещу антинародните рестрикции. Затова е този вой на дясната върхушка срещу него. Тя трепери от победата му. Защото капиталът ще трябва да плаща за алчните си, но неграмотни инвестиционни кредитни авантюри, хвърлили света в кризата. Последното доказателство за това е дясно-либералното сп. "Икономист", което миналата седмица публикува паническата статия "Оланд - опасният политик". За обезумалия капитал - да, Оланд е опасен политик. И той затова ще спечели. Защото Трудът най-после е решил да вземе реванш над вулгарния Капитал. И да върне в обществото равновесието, при което позитивният труд и капитал съжителстват и си сътрудничат в хармонично единство.
Дали новата френска революция ще стигне и до София? Най-вероятно ще стане ясно на следващия 1 май.
 

 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ