13 Април 2021вторник19:42 ч.

Найден Найденов:

Карлово преди всичко

Подготвили сме проекти за 15 млн. лв., които трябва да бъдат реализирани, казва кметът на общината и кандидат за втори мандат

/ брой: 217

visibility 1028

Мария ПЕТРОВА

НАЙДЕН НАЙДЕНОВ на пръв поглед изглежда сериозен, но по-скоро е съсредоточен, отговорен, всеотдаен. Зад привидната затвореност стои мъдрост, ангажираност, увереност в това, което прави. Достатъчно е малко да поговориш, за да усетиш добронамереност, разбиране, позитивно мислене. Зад житейската мъдрост на този 53-годишен мъж стои познанието на инженера, икономиста по стопанско управление, бизнес мениджъра. С многото организационен опит, натрупан от дългогодишна и политическа работа, Найденов е доказано добър стопански и фирмен ръководител, политик, кмет, който се справя във всяка ситуация. До човека Найден Найденов са неговите родители - Куна и Христо, съпругата Ани, двете му дъщери, зетът, сестра му - Семейството. Милее за родното, за Карлово. За него Карлово е преди всичко!

Цитати:
Идеята за социална справедливост, равноправие, правда я има откакто свят светува
Нищо не заменя граденото с години доверие и създадените отношения


- Защо социалист?
- Връщате ме назад... А заедно с това и към носталгията по "онова" време. Романтиката още живее в мен независимо от побеляващите коси... Спомням си ентусиазма на младежките ми години, надеждата, вярата, че мога да преобърна всичко, едва ли не - да променя света. И не само аз - растяхме заедно, възпитавани в колективизъм, с внушението, че само заедно и обединени можем. Още чувствам матрицата... Но беше хубаво, беше човешко - живеехме, даже повече - чувствахме се живи! За мен комсомол е изпълнено със смисъл понятие. Младежките бригади, сладката умора, лагерните огньове, веселието до късно през нощта. Душа... Духовност... Сигурност... Преходът към партията беше естествено продължение. Възможност да доказваш и прилагаш, да предаваш на другите. В мислите и действията си аз съм социално ангажиран. Може би защото от малък съм виждал и преживявал несправедливости. Бил съм и "горе", и "долу" по спиралата на живота. Бил съм и безработен, не просто наблюдавах случващото се покрай мен в годините на прехода - със съседи, приятели, познати, но го преживях лично - с техните болки, с тяхното страдание, с техните радости.
В същото време виждах и други не толкова стойностни и съизмерими хора как бързо забогатяха не само с честен труд... Това ме гневи и тревожи. Виждам го и сега, всекидневно в работата си. Най-бедните първи плащат данъците си... Дълбоко в себе си - в мисли, поведение, отношение, аз съм силно социална личност. Искам социална справедливост. Боря се, за да се случи. През годините осъзнах, че имам кауза и тя е социалната справедливост. Това е моята партия, тук срещам съмишленици, заедно сме.  
- Не е ли демоде вече тази партия?
- Може ли социалната идея да бъде демоде? За мен - не, и не виждам как би могла. Трябва да разграничаваме идеята от партията. Особено днес - в размития политически спектър. Идеята за социална справедливост, равноправие, правда я има, откакто свят светува. "Равенство, братство, свобода!" за мен не е клише, а осъзната необходимост. Партията е носител на тези идеи - може да сме сгрешили, може да имаме пропуски, но носим идеята!
- Защо, както много други от Вашето поколение, не обиколихте появилите се в годините на демокрацията партии?
- Такъв съм. Не се поддавам на изкушения и на внушения, не се продавам. Стъпил съм здраво на краката си, чувствам се стабилен. Имам подкрепата на личностите покрай мен, моя екип, съпартийците и съидейниците ми. Преживели сме заедно много. Били сме най-щастливи, когато печелим - и най-малката победа ни радва. Плакали сме искрено, когато губим. Но винаги сме се държали достойно. Продължавали сме напред. Нищо не заменя граденото с години доверие, създадените отношения. Не съм предател.
- Като какъв определяте този път в живота си - труден, интересен, богат или приятен?
- "Трудно - интересен" и "приятно - богат"! Никога не ми е било леко.
- По-точно?
- "Трудно - интересен", защото бях до партията си и тя до мен в най-трудните години. И "приятно - богат", защото имам много качествени приятели, две невероятни дъщери, разбираща съпруга, родителите ми са живи и здрави. Това е богатството ми, а ми е приятно, когато получа справедлива оценка.
- Очаквате ли да бъдете преизбран?
- Да, очаквам. Съгражданите ми знаят. Подготвили сме проекти за 15 млн. лв., които трябва да бъдат реализирани. На всеки друг ще му трябва време. И най-малката грешка е фатална за тези проекти. А и не само за тях. Да, очаквам отново доверие.
Исках повече, но и направеното в тези трудни години не е малко. Едно мога да гарантирам - никого не съм излъгал.
- Само заради бъдещи проекти ли очаквате преизбиране?
- Заедно с всички мои съграждани ще постигнем още повече. Завършихме строителството на Онбашиева къща в Карлово, която е на стойност 550 550 лв., както и новия 4-километров път между селата Кърнаре и Христо Даново за 2 618 629,52 лв. Предоставихме сграда за нова детска градина, която Министерството на отбраната реновира, и там бе открито Обединено детско заведение "Светлина" за децата на военнослужещите.
Строи се пречиствателна станция за отпадни води в Карлово. До момента са вложени 7 500 000 лв. В Баня и Калофер се изпълняват дейности за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за пречиствателни станции за отпадни води. Още първата година от мандата бе изградена и пусната в експлоатация пета клетка на депото за твърди битови отпадъци и център за разделно събиране на отпадъци.
Реновирани бяха историческите музеи в Карлово и Клисура, пенсионерския клуб "Гина Кунчева" в Карлово, спортния басейн в Баня, читалището в Домлян, нов офис на данъчната служба в Карлово, църквите в Карлово, Калофер, Пролом, Розино и Богдан.
Осигурихме средства за възстановяване на изгорялата джамия в Карлово.
Ремонт бе направен на сгради със социално предназначение. В Дома за деца и юноши - Калофер, извършихме ремонт на парната инсталация и сложихме нов котел, подменихме оборудването на спалните помещения. Изграден бе само за няколко месеца нов кухненски блок към детската градина в Баня. Открихме нова млечна кухня в Калофер. Закупено бе ново оборудване за всички училища в Карлово и Розино. В основното училище в Кърнаре бе поставена нова подова настилка. Направихме ремонт на отоплителните инсталации на училищата в Кърнаре, Калофер и Карлово.
Реализирани бяха енергоспестяващи мерки в Дом за възрастни с умствена изостаналост - Баня - с проект за 470 000 лв., и ремонт на 8 училища на стойност 5 952 000 лв. по проект за енергийна ефективност.
Създадени бяха градинки и паркове с обща площ 26 дка на стойност 1 979 714 лв.: градинка около параклис "Св. Марина" - Карлово, Площад на розите в с. Столетово и Пътека на здравето в с. Розино. Направихме градинка в квартал "Бадемлика" - Карлово.
- Говори се, че се задава втора вълна на икономическата криза в света, а и у нас. Това не Ви ли плаши?
- За да съм честен към себе си, гражданите на общината и читателите - да, плаши ме, но не съм уплашен. "Който се плаши от мечки, да не ходи в гората!" Икономиката в България е крехка. Карлово не прави изключение. Затова ще продължа да разширявам кръга от авторитетни личности, с които заедно вземаме решения. С такава идея разширих и Обществения съвет. Знам, че е трудно, но вярвам в гражданското общество и неправителствените организации. Заедно градим стратегията и вярвам, че общинските съветници ще си свършат работата - макар и трудно, макар и с перипетии. Но всяко тяхно решение има нужда от морална подкрепа - тук е мястото на Обществения съвет.
- Все пак как възнамерявате да продължите в тези трудни времена?
- С воля!
- Какво за Вас е "на всяка цена"?
- Добрина.
- Каузата Ви за втория мандат?
- Карлово преди всичко!

 

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ