20 Февруари 2020четвъртък19:28 ч.

Касата отказва да плаща скъпи лекарства за хепатит С, ако болният няма шанс за живот

Нови критерии за лечение на вирусното заболяване обричат пациентите, категорични са от пациентски организации

/ брой: 8

автор:Аида Ованес

visibility 1712

Пациенти с очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания няма да получават скъпо безинтерфероново лечение. Това става ясно от новите "Изисквания на НЗОК за лечение на хроничен вирусен хепатит при болни над 18 г. в извънолничната помощ", които, както ДУМА писа на 9 януари, влизат в сила от 16 януари.
Решението за подобни мерки е взето на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 1 декември м.г. "НЗОК да следи и да докладва на Надзорния съвет случаите, в които при липса на медицински показания се изписва ценово по-скъп медикамент за лечението на определен пациент", предлага председателят на надзора и здравен зам.-министър д-р Ваньо Шарков. "На оперативното ръководство да му бъде възложено да изработи критерии, по които централизираната комисия всъщност изписва съответния ред медикаменти", препоръчва и министърът в оставка Петър Москов, присъствал на заседанието.
Не може НС на НЗОК да изземва функциите на лекарите и по някакви административни, не медицински, показания да отпуска лекарство, а чиновници да решават кой пациент с хепатит С ще има ниска продължителност на живота и кой не, коментира за ДУМА Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум". "Това е геноцид и ако тези правила наистина влязат в сила, ще се възползваме от всичките си законови права на български граждани. Въпреки лошото време сме готови на протести, ако трябва, ще сезираме европейски съдилища и ЕК, и ако няма ефект, ще се редим пред посолствата и ще се превърнем в здравни емигранти", каза той.
ДУМА припомня, че според новите правила пациентите ще се лекуват по "икономическа целесъобразност", т.е. с най-евтиното лекарство, независимо дали лекарят е преценил, че даден пациент има нужда от друго лечение.
Решението на касата предизвика недоволство и у специалистите гастроентеролози, тъй като са принуждавани да изписват лекарствата не по медицински критерии.
Очевидно след медийния шум, вчера представители на НЗОК се срещнаха с националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. През т.г. се очаква 650 души с хепатит С да се лекуват. Според съобщението на НЗОК участниците в срещата се обединили, че "критериите, които в момента са публикувани на сайта на НЗОК, не противоречат на действащите към момента правила. Действащите критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари, съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от НЗОК и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти". От съобщението на касата става ясно, че направеното позициониране на база най-нисък разход за НЗОК не възпрепятствало "лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент".
Участниците в срещата се договорили да се срещнат отново в началото на февруари, за да дискутират промяна в критериите, свързана с включване и на по-ниските (леки) степени на фиброза. Националните консултанти и представителите на НЗОК считат, че към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение, осигурено от НЗОК. Националните консултанти препоръчват да се изработят нови критерии, които да влязат в сила от март 2017 г. във връзка с лечението на леките степени на фиброза.
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 9

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 12

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 36

Правителството отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 9

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 9

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 11

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 11

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ