25 Май 2024събота13:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Евгений Белий

Колонката на Евгений Белий

Кауза, която обеднява

/ брой: 139

автор:Евгений Белий

visibility 2066

Евгений Белий


Като председател на Българския антифашистки съюз-неправителствена организация с дейност в обществена полза-относно изработения проект за Паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944 г. в парк "Княз-Борисовата градина" считам, че аргументите за поставяне на подобен паметник са напълно основателни и изпълнението закъсняло, тъй като процедурите продължиха твърде дълго. Някои от инициаторите така и не можаха да видят плода на своите усилия, поради преждевременната им кончина - акад. Светлин Русев, Анжел Вагенщайн и др. Благодарност на инициативния комитет за положените усилия и на архитекта Иван Славов за доброто му дело в полза на тази кауза,която не трябва да ни разделя, а да ни обединява.

Предложеният проект отговаря напълно на виждането ни за подобен паметник, а избраното място е подходящо за почитане на паметта на незаконно избитите деца в България в периода 1923-1944 г.

Вероятно скулптурата би могло да бъде поставена в градината пред НДК, като антипод на паметника, на който са изписани имена на част от убийците на тези деца! От друга страна, наследниците на убитите деца едва ли биха се радвали на монумент, издигнат в чест на убийците на тези деца.

Предимство е, че избраното място не изисква особена подготовка, разход на значими средства и допълнително изграждане на подходи или отнемане на голяма зелена площ.

Считам за достатъчно мотивирано изграждането на подобен паметник на загиналите в този период над 300 деца и ще дам само няколко примера: 

- Стойне на 7 години, Иван на 9, Надежда на 12, Димитринка на 11, близначките Ценка и Цветанка на 13 от Ястребино - убити и изгорени на клада;

- братовчедите Васил и Сава Кокарешкови от Белица на 15 години - с телата им две седмици гуляят на открито представители на тогавашната жандармерия;

- Константин Кротнев на 5 години и братовчедка му Маргарита на 13 - убити по особено жесток начин с рязане, направо заклани;

- Ангел Недков на 11 години - жандармеристите разнасят главата му, набита на кол;

- Васил Атанасов Василев на 11 - убит по особено жесток начин,направо заклан; 

- Давид Аронов Давидов на 15-изгорен жив;

- Жак Арон Леви на 15-изгорен жив;

- Ибрахим Салиев Кьолев на 16 - изгорен жив;

- Иван Рачев на 17 години - убит с щикове; 

- Кунчо Фитлеков на 17 - изгорен жив; 

- Мехмед Юсеинов Юсменов на 17 - изгорен жив;

- Мехмедали Мехмедов Моллаасанов на 16-изгорен жив;

- Никола Накев на 13 - изгорен жив; 

- Николчо Здравков Чампоев на 1 година и 7 месеца, разстрелян с 12 куршума...

Необходимо е да се помни, че в нашата държава е имало управления, които законно и незаконно са убивали непълнолетни деца. В същият период е приет ЗЗН, с който са преследвани децата от еврейски произход. 

В сегашните условия и обстановка не е невъзможно хора, нетърпящи други мнения, позиции, раси и идеи отново да им хрумне приемане на подобни закони и извършване на подобни действия.

Липсата на подкрепа за изграждане на подобен паметник от страна на експертния художествен съвет към Столична община очевидно е продиктувана от политически съображение и не би трябвало да се взима впредвид.

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 596

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 637

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 600

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 636

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ