21 Септември 2023четвъртък18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Евгений Белий

Колонката на Евгений Белий

Кауза, която обеднява

/ брой: 139

автор:Евгений Белий

visibility 125

Евгений Белий


Като председател на Българския антифашистки съюз-неправителствена организация с дейност в обществена полза-относно изработения проект за Паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944 г. в парк "Княз-Борисовата градина" считам, че аргументите за поставяне на подобен паметник са напълно основателни и изпълнението закъсняло, тъй като процедурите продължиха твърде дълго. Някои от инициаторите така и не можаха да видят плода на своите усилия, поради преждевременната им кончина - акад. Светлин Русев, Анжел Вагенщайн и др. Благодарност на инициативния комитет за положените усилия и на архитекта Иван Славов за доброто му дело в полза на тази кауза,която не трябва да ни разделя, а да ни обединява.

Предложеният проект отговаря напълно на виждането ни за подобен паметник, а избраното място е подходящо за почитане на паметта на незаконно избитите деца в България в периода 1923-1944 г.

Вероятно скулптурата би могло да бъде поставена в градината пред НДК, като антипод на паметника, на който са изписани имена на част от убийците на тези деца! От друга страна, наследниците на убитите деца едва ли биха се радвали на монумент, издигнат в чест на убийците на тези деца.

Предимство е, че избраното място не изисква особена подготовка, разход на значими средства и допълнително изграждане на подходи или отнемане на голяма зелена площ.

Считам за достатъчно мотивирано изграждането на подобен паметник на загиналите в този период над 300 деца и ще дам само няколко примера: 

- Стойне на 7 години, Иван на 9, Надежда на 12, Димитринка на 11, близначките Ценка и Цветанка на 13 от Ястребино - убити и изгорени на клада;

- братовчедите Васил и Сава Кокарешкови от Белица на 15 години - с телата им две седмици гуляят на открито представители на тогавашната жандармерия;

- Константин Кротнев на 5 години и братовчедка му Маргарита на 13 - убити по особено жесток начин с рязане, направо заклани;

- Ангел Недков на 11 години - жандармеристите разнасят главата му, набита на кол;

- Васил Атанасов Василев на 11 - убит по особено жесток начин,направо заклан; 

- Давид Аронов Давидов на 15-изгорен жив;

- Жак Арон Леви на 15-изгорен жив;

- Ибрахим Салиев Кьолев на 16 - изгорен жив;

- Иван Рачев на 17 години - убит с щикове; 

- Кунчо Фитлеков на 17 - изгорен жив; 

- Мехмед Юсеинов Юсменов на 17 - изгорен жив;

- Мехмедали Мехмедов Моллаасанов на 16-изгорен жив;

- Никола Накев на 13 - изгорен жив; 

- Николчо Здравков Чампоев на 1 година и 7 месеца, разстрелян с 12 куршума...

Необходимо е да се помни, че в нашата държава е имало управления, които законно и незаконно са убивали непълнолетни деца. В същият период е приет ЗЗН, с който са преследвани децата от еврейски произход. 

В сегашните условия и обстановка не е невъзможно хора, нетърпящи други мнения, позиции, раси и идеи отново да им хрумне приемане на подобни закони и извършване на подобни действия.

Липсата на подкрепа за изграждане на подобен паметник от страна на експертния художествен съвет към Столична община очевидно е продиктувана от политически съображение и не би трябвало да се взима впредвид.

Фирмите с високи печалби с публично оповестени данъци

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 183

Дават право на кмета да глобява за боклук на улицата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 183

АЕЦ "Козлодуй" може да остане на руско гориво

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 183

Очакват нов скок на лихвите

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 183

ЕС "замръзва" до 2030 г.

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 183

Хърватия сложи таван на цените на 30 храни

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 183

Масова стачка на гръцките синдикати

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 183

Еднодневна военна операция на Баку в Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 183

По презумпция

автор:Деси Велева

visibility 216

/ брой: 183

Треньорите за боклука

автор:Марин Милашки

visibility 219

/ брой: 183

Неолиберални политици срещу богатите хора?!

автор:Искра Баева

visibility 217

/ брой: 183

Акад. Ангел Балевски - учен, енциклопедист и патриот

visibility 223

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ