09 Август 2020неделя12:40 ч.

Кеф! Чалга и пиар с европари

/ брой: 13

автор:Георги Готев

visibility 1869

Европейската комисия беше на път да отпусне един милион евро безвъзмездно финансиране за "Пайнер", най-голямата музикална фирма у нас. Тя е тази, която разпространява чалгата. Европарите са по регионалните фондове на ЕС и по-конкретно по оперативна програма "Конкурентоспособност".
Безобразието бе забелязано от наблюдателни граждани в сайта, който осигурява прозрачност за европейското финансиране в България http://bit.ly/W6lWpg . В резултат от това социалните медии у нас буквално се взривиха. Толкова ли е луд ЕС, че да харчи парите на данъкоплатците по този начин по време на криза?
Зададох същите въпроси на Ширин Уилър, говорителката на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Ширин отскоро е на този пост, преди това беше една от звездите на телевизия БиБиСи. Блестяща журналистка, с огромно познаване на света. Но не знаеше какво е чалга.
Ето какво й казах: това е сравнително нов музикален жанр, популярен в България, с ориенталско звучене, рекламиращ особен начин на живот чрез силно експлицитен сексуален подтекст на текстовете и видеоклиповете, и чийто изпълнителки изглеждат като порнозвезди. Техен отличителен белег са бюстовете със силикон. Има ли връзка между силикон и конкурентоспособност? Има, някой се беще пошегувал в туитър - сричката "кон".
Ширин реагира професионално и каза: Трябва да проверя, обаче това, което мога да кажа веднага, е че ако този проект е бил одобрен, това е, защото българското правителство го е предложило. Обясни ми, че ролята на комисията е да се увери, че документите, с които се кандидатства, са окей, иначе за конкретните предложения отговаря българското правителство.
Ето как работи комисията: след час получих потвърждение, че тя още не е одобрила финансирането, но че "отговорността за този специфичен проект се носи от българското Министерство на икономиката".
"Но след опасенията, изразени от някои среди, и защото комисията взема много насериозно защитата на парите на данъкоплатците, службите на Европейската комисия днес поискаха от българските власти да започнат разследване, за да се установи доколко са били спазени правилата на схемата за безвъзмездна помощ. Ако има основания за безпокойство, ще поискаме от националните власти да разгледат проблема по-дълбоко", се казва в изявлението.
Схемата разкри и друго. Проектът предвижда "национално финансиране" в размер от 287 735 лв. по проекта, каквито са правилата за съфинансиране. Тоест българската държава, българският данъкоплатец съфинансира Пайнер. И не само Пайнер. Там са и и фирмите, които продуцират "Комиците", "Господари на ефира", "Междинна станция" на Иван и Андрей, продуцентите на "Горещо" и "Отечествен фронт"... Щом правителството прави такива подаръци на програми с голяма аудитория, не очаква ли нещо в замяна?
Финансира ли се предизборната кампания у нас с европейски пари? Правителството ще раздаде 13 млн. и 964 хил. лв. на избрани от него медии тази година за популяризиране на седем от оперативните програми на ЕС, включително и вече споменатата конкурентоспособност. Макар че живея в Брюксел, птиченца ми разказват, че главните редактори на медии, получили такова финансиране, четат всичко преди печат и не допускат да излезе нито ред, нито байт информация, критичен към правителството, в своите издания.
Знае ли Брюксел, че властта у нас плаща пиара си с еврофондове? Може ли Брюксел да разбере, че правителството прави промоция на чалгата не случайно? За нас, българите, е разбираемо, че мъжкият стереотип в чалга културата е вдъхновен от типажа на българския премиер Бойко Борисов. И че чалга културата се радва на значителен успех у нас, който до голяма степен се припокрива с този на Борисов. Не става ли комисията съучастник в едно престъпление с европари?
В случая за милиона за Пайнер комисията всъщност се застрахова в едно изречение: "Ние сме наясно, че въпросният оператор често излъчва определен тип българска попфолк музика. Не ни е известно това да е в нарушение на правилата за обществено приличие в България. Като се има предвид, че голяма част от българското население е фен на този вид музика, ние се въздържаме да поднесем морална оценка".
Абсолютно съм съгласен. Комисията се въздържа да поднесе морална оценка за чалгата и за чалга-правителството на Бойко Борисов. Ако то ни харесва, нека дъъъълго ни управлява. Само че България започва да предизвиква погнуса до степен, до която членството й в ЕС вече е само формално, докато следващата реформа на Евросъюза не ни изключи. Тогава ще получим свободата да развиваме чалга културата до нови висоти. Заедно с цивилизацията, която повече ни уйдисва.

 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ