27 Септември 2020неделя17:11 ч.

Скандално

КЕВР ни праща извън Европа

Акушерът на закона за енергийния октопод оглави незаконния регулатор

/ брой: 83

автор:Радко Ханджиев

visibility 1584

142-ма депутати избраха Иван Иванов за председател на незаконния регулатор КЕВР. Това са същите 142-ма депутати, за които бившият президент на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев твърди, че имат интереси в енергийния бизнес. Казано другояче, са част от енергийния октопод.
Кой е Иван Иванов? "Специалистът по енергетика" е дясна ръка на Иван Костов, акушер на приетия през 1999 г. противоречив Закон за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ). С този закон се залагат клопки, които накърняват интереса на потребителите и отварят широко вратите за узаконен произвол и корупция.
Макар ЗЕЕЕ да декларира създаването на условия за развитие на конкурентен енергиен пазар, не конкуренцията и пазарът, а

МС определя задължителни правила за образуване на цените

не конкуренцията и пазарът, а МС осигурява баланса между икономическите интереси на енергийните предприятия и потребителите; не конкуренцията и пазарът, а МС гарантира печалбата на енергийните предприятия. Възниква въпрос: зад декларациите за създаване на конкурентен пазар не се ли налагат безцеремонно ефективни антипазарни разпоредби?
Съгласно ЗЕЕЕ енергийните предприятия са длъжни да се подчиняват на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). На практика обаче те са насърчавани да се отклоняват от това си задължение, като се вмъква уговорката, че разпоредбите на ЗЗК се изпълняват само ако "не възпрепятстват фактически или юридически изпълнението на задълженията, които са им възложени". Изискването за равнопоставеност "между отделните производители, доставчици и потребители" се трансформира след няколко параграфа в "равнопоставеност на потребителите и равнопоставеност на производителите" и по-нататък напълно се изоставя. Въвежда се ново понятие - "баланс" между интересите на енергийните предприятия и на потребителите, което е качествено различно от "равнопоставеност" или "еднакви правни условия", както е разписал върховният законодател в Конституцията на България. Смисълът е да бъдат облагодетелствани енергийните предприятия за сметка на мащабното увреждане на интересите на гражданите и на бизнеса.
Освен че утвърждава енергийните цени, съобразно т.нар. икономически обосновани разходи на енергийните предприятия, МС гарантира и осигурява възвращаемостта им (печалбата), съобразена с условията на капиталовия пазар. Основателен е въпросът кой и как преценява доколко са "икономически обосновани" разходи от порядъка на стотици милиони за т.нар. външни услуги или заплати от по 50, 100, 150 хиляди - че и повече - на месец. Иначе казано,

МС не работи за интереса на гражданите и обществото

за което е избран, а за удовлетворяване на ламтежите на енергийните предприятия. Кабинетът одобрява цените им и гарантира печалбите им, но не регулира заплатите им, макар размерите им да са раздути несъотносимо с реалното заплащане на труда и стандарта на живот в страната. И всичките тези раздути разходи МС признава за икономически обосновани или "разходно ориентирани норми". Възниква още един въпрос: защо МС не постановява раздутите заплати да са за сметка на печалбите на енергийните предприятия, а не за сметка на гражданите и обществото? И защо Иван Иванов проявява толкова "топла грижа" за "възвращаемостта на капитала", но не и за възвращаемостта на човешкия ресурс, за възстановяване на изразходвания човешки потенциал, който създава този капитал, за интересите на народа, както е заявил в клетвата си и както императивно е разписала Конституцията?
На енергийните предприятия по-нататък се предоставя статут на екстериториалност. Те се изключват от конституционните гаранции за неприкосновеност на собствеността и разпоредбите за устройство на територията, като им се дава безвъзмездно "право" да ползват части от сгради за монтиране на средства за измерване и други съоръжения, а длъжностните им лица - безпрепятствено да влизат и преминават през чужди имоти и да извършват дейности в тях. Нещо повече, на собствениците на имоти, които са включени в сервитутните зони или граничат с тях,

фактически се отнема правото им върху собствеността

която съгласно чл. 17 ал. 3 на Конституцията трябва да е неприкосновена.
И още нещо: на енергийните предприятия се дава "правото" да изкупят уредите за измерване - собственост на потребителите. Действителният мотив става ясен с изменението на ЗЕЕЕ от 2001 г. - енергийните предприятия вече не са длъжни да ги изкупуват, когато монтират собствени средства за търговско измерване. Тоест, узаконява се "правото" енергийните предприятия да демонтират изправните ни електромери, сертифицирани от българската държава като годни средства за търговско измерване, и на тяхно място да монтират свои електронни уреди. С това изменение се отварят

широко вратите за злоупотреба

с правата на потребителите. Именно чрез тези електронни уреди енергийните предприятия, превърнали се днес в мафия, надуват сметките на потребителите до неузнаваемост!
Следващата стъпка в ЗЕЕЕ затваря цикъла на пълното суспендиране на правата на гражданите и бизнеса. Задължителното сключване на договори, които уж трябва да осигуряват равнопоставеност между производители, разпределители и потребители, се обезсмисля, след като тези договори се налагат при общи условия, предложени при това от електроразпределителните предприятия и одобрени от регулатора. Т.е. това са "договори", които потребителите не могат нито да променят, нито да оспорват. Нещо повече, на преносното, съответно разпределителното предприятие се дава право да прекъсва електроснабдяването на потребителите, без за това да има влязъл в сила съдебен акт, излагайки на риск собствеността, здравето и живота на потребителите. Предоставянето на такова "право" обезсмисля основното задължение на енергийните предприятия да обезпечават сигурността на снабдяването, непрекъснатостта, надеждността, безопасността и качеството на енергията, съхраняване на здравето, живота и собствеността на гражданите.
И още нещо:

потребителите вече се третират като "длъжници"

Въвежда се понятието "неизправен длъжник", без да се дефинира съдържанието на това понятие, както и кой определя кога даден потребител се превръща в "неизправен длъжник". Което си е направо престъпване на задължителния за прилагане Регламент (ЕО) 805/2004, който дефинира понятието "безспорно вземане" единствено като следствие от "съдебно решение или документ, подлежащ на изпълнение при изричното съгласие на длъжника".
Енергийният октопод следователно е заченат от правителството на Иван Костов при активното участие на акушера Иванов. В ЗЕЕЕ за първи път са заложени "норми", които драстично престъпват правата на потребителите; отварят широко вратите за узаконен произвол, грабеж и корупция; както и "действия" за извеждане на АЕЦ "Козлодуй" от експлоатация. Със ЗЕЕЕ на енергийните предприятия фактически се предоставя статут на екстериториалност. И съвсем скоро майка

 България е "лицензионно" разпарчетосана

Ограбването ескалира чрез различни прийоми, одобрявани от властта: "външни услуги"; фактуриране на "услуги", които потребителят нито е поискал, нито е консумирал; кражби посредством "умни" уреди, които не са сертифицирани като годни средства за търговско измерване; подкупи; заплахи и пр. Дейността на енергийните дружества започва да попада в дефинитивното поле на организираната престъпност, според определението на Икономическия и социален съвет на ООН, а именно: "Форма на търговска дейност, която използва заплахи, физическа сила или насилие, ограбване, принуда или корупция, както и доставката на негодни стоки и услуги".
С приетия през юли 2009 г. Трети енергиен пакет Европейската комисия вече задължава

държавните регулаторни органи да бъдат подменени от граждански

избирани от Граждански енергиен форум (Citizen's Energy Forum), който да бъде движещата сила за изграждане на конкурентни пазари на дребно и да гарантира защитата на интересите на потребителите така, че "цените на газ и електроенергия да се задържат на възможно най-ниски равнища". Избраният от Гражданския форум регулатор трябва да бъде "независим от правителството национален орган с широки пълномощия, напълно независими от всякакви публични или частни интереси". Императивният срок за тази подмяна бе 3 март 2011 г.!
Е, как гласуваният преди дни състав на регулатора и изборът на Иван Иванов ще са законни, след като 142-ма депутати имат интереси в енергийния бизнес. Иначе казано, заедно с Иванов са част от енергийния октопод?
 

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 111

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 146

Вижте състава на новия Национален съвет на БСП

автор:Дума

visibility 1193

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 649

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 182

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 140

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1395

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 653

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ