02 Юни 2020вторник19:00 ч.

КЕВР прекрати процедурата за отнемане на лиценза на ЕВН

Решението е взето на 4 август, регулаторът обаче съобщи за него едва вчера, без да публикува мотивите си

/ брой: 154

автор:Светла Василева

visibility 1311

Kомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е прекратила процедурата за отнемане на лиценза на "EВН България Електроснабдяване", става ясно от сайта на енергийния регулатор. От съобщението на КЕВР става ясно още, че решението е взето на закрито заседание, проведено през миналата седмица, но комисията едва вчера съобщи за него. Пълният текст на решението щял да бъде публикуван на интернет страницата на КЕВР "след приключване на процедурата по установяване на наличие на защитена по закон информация", уточняват от регулатора.
В момента регулаторът няма решение за другите две електроразпределителни дружества - "Енерго Про Продажби" и "ЧЕЗ Електро България". Процедурите за отнемане на лиценза на трите дружества бяха открити преди три години. Аргументът на регулатора тогава беше, че те са си прихванали сумите, които им дължи НЕК за зелената енергия, а това е против закона. Националната електрическа компания им дължеше близо 350 милиона лева, като задълженията към EВН бяха 216 милиона лева.
ДУМА припомня откъде започна спора за прихващанията. Снабдителните дружества заплащаха произведената на тяхната територия зелена енергия на производителите й, а след това чакаха НЕК да им възстанови направените разходи за нея. Този механизъм, съобразен със Закона за енергетиката и с европейското законодателство, функционираше до 2012 г., когато ДКЕВР изненадващо го промени.
Това стана, след като се видя, че одобрените от комисията цени не са достатъчни, за да покрият реалните разходи. Тогава ДКЕВР намери изход в промяна на методиката, по която НЕК компенсира електроснабдителните компании. Според изменената методика електроснабдителните компании са компенсирани само частично за направените от тях разходи. В отговор "EVN България Електроснабдяване" подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС). Съдът призна, че претенциите на дружеството са основателни и през ноември 2013 г. ВАС окончателно я отмени. След отмяната ДКЕВР трябваше да вземе решение как да бъдат уредени отношенията в системата.
НЕК заведе дела за прихващанията срещу трите енергийни дружества в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. Две от тях приключиха с решения в полза на EVN и ЧЕЗ.


 

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ