20 Октомври 2021сряда13:11 ч.

Една от най-важните характеристики на инициативата е разнообразието на участниците

Киното пак влиза в класните стаи

Стотици деца и възрастни от над 16 държави участват в кампанията през цялата учебна година

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 75

Инициативата "Кино в училище" ще се проведе през септември за седма поредна година. Целта на идеолозите на проявата от "Арте урбана колектив" е да се внедри седмото изкуство в образователната система и през неговия обектив да запознае младите зрители с филмите.
Мащабите на кампанията този път са още по-големи: със 7 нови филма, които ще бъдат на разположение на учителите; 3 нови целогодишни киноклуба, съчетаващи прожекции и практически ателиета в София, Велико Търново и Ловеч, и новата програма "Моето място в киното" - с фокус върху жените-режисьори.
"Кино в училище" включва няколко напълно безплатни програми и възможности, които се предоставят на учители, читалищни дейци, библиотекари и организатори на младежки киноклубове след предварително записване и разговор с екипа на сдружението. Първата от тях е европейската платформа CinEd, чиято цел е да разпространява европейското кино сред широк кръг младежи на възраст от 6 до 19 години на Стария континент. CinEd предоставя колекция от 15 пълнометражни филма и 4 програми от късометражни, представящи игрално, документално, експериментално кино от 15 държави. Между тях са първите филми от историята на киното, класиките "Лудият Пиеро" (реж. Жан-Люк Годар, с участието на Жан-Пол Белмондо), "Първият учебен ден" (реж. Жак Розие), "Духът на кошера" (реж. Виктор Ерисе) и др. От българска страна представителите са "Подслон" (реж. Драго Шолев), както и най-новото попълнение в колекцията, което съвсем скоро ще бъде на платформата - "Жалейка" (на реж. Елица Петкова).
Важна част от програмата са предложенията за педагогически дейности, които показват как конкретно да се развие и задълбочи работата с младите преди и след прожекция. Провеждат се и обучения, които въвеждат учителите в използваната кинопедагогика и избраните филми; към тях има голям интерес и от създаването на проекта през 2015 г. 4840 учители и културни медиатори са се запознали с програмата.
Друга програма от инициативата "Кино в училище" 2021/2022 е практически ориентираната програма "Киното, сто години младост", създадена през 1995 г. от Френската национална филмотека, благодарение на която групи от млади хора на възраст между 6 и 18 години по целия свят участват в уникално кинематографично изживяване. Днес програмата достига до международна мрежа от културни партньори, стотици деца и възрастни от над 16 държави взимат участие в нея през цялата учебна година.

 

 

 

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ