29 Октомври 2020четвъртък19:26 ч.

Интервю

Кирил Добрев: Опонентите ми са в ГЕРБ, не в БСП

Ако искаме да сме силни и да победим, трябва да бъдем заедно, категоричен е кандидатът за председател на партията

/ брой: 170

автор:Павлета Давидова

visibility 1580

Кирил ДОБРЕВ е роден на 18.04.1972 г. в София. Завършва "Хидрогеология" в Минно-геоложкия университет и "Финанси" в УНСС. Народен представител в 40, 41, 42 и 43 Народно събрание. През 2017 г. се отказва от депутатското си място, за да се отдаде на партийна работа. Член на НС на БСП, в момента е зам.-председател на партията. 

- Г-н Добрев, как смятате да повишите доверието към БСП и да привлечете нови симпатизанти и членове?

- Основното е каквото кажеш, да го изпълниш. За да повишим доверието към нас, не бива да се затваряме само в теми, които за нас са от значение. Ще ви дам пример: имаме страхотна и аргументирана програма за преизчисляване на всички пенсии, но нищо атрактивно, което да изкуши младите хора да ни чуят и да поискат да си партнираме. Те не искат от нас социални помощи, а политика, която да отговаря на модерния свят с всичките му предизвикателства. Ние сме масова партия, всяко поколение има проблеми и трябва да вижда решението им при нас. От нас активното поколение иска възможност, шанс да живеят по-справедливо и по-добре. Мисля, че можем да сме много по-смели и като идеи, и като конкретика в политиките си. Програмите ни са почти едни и същи в по-голямата си част от около 10 години. Трябва да се осъвременят. 

Не на последно място е и чисто битовият въпрос. Все още имаме немалко клубове в страната, където няма интернет, няма условия за нормална работа, за провеждане на събрания. Смятам, че субсидията ни е достатъчна, за да отделим средства целево за конкретни клубове. Новите членове и симпатизанти ще дойдат тогава, когато видят уважение към всеки член на БСП, независимо дали мнението му се харесва от ръководството. Никой не ходи на гости на семейство, в което винаги има скандали. Мачкането и изолирането на организации е пагубно. 

- Защо членовете на БСП трябва да предпочетат точно вашата кандидатура за председател на партията? 

- Не искайте от мен да се саморекламирам. Това, което мога да кажа с ръка на сърцето, е, че не съм върнал нито един социалист, който е потърсил помощ от мен по какъвто и да е въпрос. Без значение дали е от Мирково или от центъра на София. Без значение дали е кмет или пенсионер. Винаги съм правел всичко по силите си, за да разреша даден проблем, невинаги съм успявал. Но не съм делил организациите на такива, които ме харесват и на такива, които не ми харесват. Това е мой принцип и смятам да продължа да го спазвам. Изповядал съм принципа, че това, което ни свързва, е по-силно от личните отношения. 

- Готов ли е екипът, с който възнамерявате да работите? Има ли в него място за ваши опоненти? 

- Не мога да нарека съпартийците си опоненти. Моите опоненти са в ГЕРБ, не в БСП. Работа на лидера е да намери най-доброто място за всеки, така че да е полезно за партията, а и самият човек да се чувства добре. Екипът в неговия тесен и широк формат е готов. В него има и европейски лица, и идейни гаранти. Разбира се, има и хора, които разбират от организационна работа, както и експерти в отделни сектори на обществения живот. 

- Кампанията този път изглежда доста остра, противопоставянето оставя горчиво впечатление. Имате ли решение как това разделение да бъде преодоляно? 

- Първо - ще спра финансирането от партийната ни субсидия за медиите, които преиначават проблемите в БСП и манипулират обществеността, атакувайки един или друг социалист. Досега тези договори се сключват по едноличното мнение на председателя. Имаме си собствени медии, нека финансираме тях. Второ - не е нужно да се открива топлата вода. В устава ни пише - обсъжда се дадена тема, гласува се и мнозинството решава. Да, но като не се събират органите ни, то няма как да има разговор и изчистване на проблемите. С две думи - разделението се преодолява с диалог и убеждаване и най важното - протегната ръка. 

- Коалиционната политика на партията винаги е била щекотлива тема, необходими ли са промени в договореностите и търсенето на партньори? Как може да се гарантира тяхната отдаденост към лявата идея и БСП? 

- Ние сме изключително чувствителни на темата предателства. Особено когато някой си е тръгвал от нас в труден за партията момент, за да получи лична реализация. Днес обаче БСП, всички формации вляво и обществото имаме нужда от кауза. Кауза по-голяма от нас самите. Ако искаме да сме силни, ако искаме да победим, трябва да бъдем заедно. Всички леви формации успяха да изградят собствени кадри, млади, амбициозни, добре подготвени хора. С тях можем. Няма обаче заден вход за хора, които са ни предавали. Що се отнася до гаранциите, освен предизборни и следизборни споразумения, най-голямата гаранция в този тип отношения е качеството на политика. Повратливостта не е едно от тях. 

Пълна гаранция за отдаденост няма как да има, но може да има частична застраховка. Например, подписване на договор, че съответният политик от партньорска партия ще върне всички заплати, които е взел на позицията, която е получил като част от нашите листи. Второ, ограничаване на броя места за съответната формация за следващите избори, както и намаляване на субсидията й. Така и нейният председател ще бъде ангажиран да подбира по-внимателно личностите, които предлага на БСП, а няма просто да констатира и да повдига рамене. Периодични оценки за дейността на партньорите ни от съответните местни организации също могат да са атестат. 

- БСП е в незавидно финансово състояние, какви мерки са необходими за стабилизирането й и на какво се дължи това положение? 

- Със сигурност трябва да започнем с много по-голяма прозрачност. Както ви казах и по-рано - прекратяване на всички договори, които са в интерес на един човек, а не на цялата партия. Хвърлят се безразборно средства за личен пиар. Не го приемам. Прилича ми малко на платена любов. Иначе и членският внос, и субсидията са достатъчни, ако се събират и използват разумно. Има решение за по-ефективното плащане на членския внос и възможност той да остава в организацията на 100%. 

- Какви са плановете ви за левите медии- ДУМА и БСТВ?

- ДУМА е емблемата, емоцията и традицията на партията, на левия печат. Тя трябва да се запази в този си вид, който е част от нашата идентичност. Не всичко в този живот трябва да бъде само комерсиално. Не мога да не отбележа, че за последните 2-3 години ДУМА направи много по отношение на модернизацията и все по-често виждам млади хора да я четат онлайн. Виж, телевизията е друго нещо. Когато създавахме БСТВ, настоявах, че трябва да е модерна медия, с интересно съдържания, модерна технически и да не правим компромис с визията. Радвам се, че с екипа, с който я направихме, успяхме в голяма степен да изпълним това. С правилен мениджмънт БСТВ има всички дадености да намери мястото си на свободния пазар и да се дофинансира със собствени приходи. И двете медии се ценят от нашите социалисти, затова и трябва да се запазят. Те са част от политическия и организационен живот на БСП.

- През последните няколко години темата за уставни промени постоянно се повдига, има ли нужда от промени в партийните и разпоредби и ако да - какви? 

- Ако правим устав както ГЕРБ правят Конституция, няма никакъв смисъл. Помня годините, когато всяка промяна в устава се обсъждаше от широкия актив на партията. Всички промени трябва да минат първо на обсъждане в основните организации - кое от този устав работи, кое не. Личното ми мнение е че мандатноста трябва да остане, а съвместимостта може да отпадне, защото в повечето случаи има и припокриване. 

- С какво под ваше ръководство БСП ще подобри живота на българите? 

- Под наше ръководство, не под мое. Заедно сме и вярвам, че екипната работа е това ниво, което ни липсва. С много неща можем да подобрим живота на българите - достъпно здравеопазване, подкрепа за възрастните и уязвимите групи, съдебна реформа за повече справедливост, модерна икономика, която да създава работни места за децата ни. Държава, която е на мястото си. Държава с мисъл за следващото поколение.

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 33

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 132

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 117

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 115

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 614

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ