14 Юли 2020вторник06:42 ч.

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 1312

Между САЩ и Китай може да избухне въоръжен конфликт, ако те не успеят да разрешат търговската си война, заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. 96-годишният политик говори в Пекин на конференция за бъдещето на двата икономически гиганта.  

"Няма съмнение, че много аспекти от развитието на Китай са предизвикателни за САЩ. Никога не се е случвало, преди две големи страни в различни части на света да са били в подобни позиции. Ако се разреши конфликтът да протича неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош, отколкото бе в Европа. Първата световна война избухна заради сравнително малка криза ... а днес оръжията са по-мощни", поясни Кисинджър.

"Китай е основна икономическа страна. И ние сме такива. И така ниe се настъпваме по пръстите на краката по целия свят", продължи той. Ако двете страни продължат да виждат "всеки въпрос по света като конфликт" помежду си, това може да бъде "опасно за човечеството", добави той. "Според мен е много важно периодът на относително напрежение между Китай и САЩ да бъде последван от ясно изразени усилия за разбиране на политическите причини, както и ангажимент на двете страни да се справят с тях. Все още сме далеч от момента, когато ще е твърде късно, защото засега сме само в подножието на Студената война", поясни политикът.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ