18 Юни 2021петък08:42 ч.

Ако щете - вярвайте

Китайската праскова идва при нас от... Гърция

Със своя неповторим вкус и множество достойнства, кивито е вторият по популярност плод в Европа след ананаса

/ брой: 18

автор:Ира Георгиева

visibility 4472

Лианата, на която расте изумруденият плод, произхожда от Китай. Невероятно, но факт: пренесена е в Европа в средата на ХIХ век, но не се използва за храна, а за украса на оранжериите. У нас се отглежда от 1976 г.
Днес още можеше да се любуваме на големите цветове, приличащи на рози, ако преди 100 години англичанинът Елисън не беше селекционирал високопродуктивен сорт китайска актинидия, за да храни с плодовете й човечеството.
Новозеландски фермери започнали да отглеждат лианата, но от чувство за патриотизъм веднага преименували растението в киви - бягаща безкрила птица, която украсява местния герб. Нейното тяло е покрито с кафяв пух, приличащ на мъхестата обвивка на плода. Днес цял свят използва това наименование, а предишните (китайска праскова и японска ягода) са отдавна забравени. В традиционната китайска медицина кивито отдавна се използва за успокояване на нервите, подобряване на храносмилането, профилактика на ставни заболявания и бъбречно-каменна болест, а също, за да не повехне красотата и да не посивее косата.
Китайците не одобряват само тревистозеления цвят на сочната и мека сърцевина. Местни селекционери се опитват да отгледат киви с рубинено-червена месеста част, която да радва очите: срязваш плода и депресията изчезва, даже не е задължително да го ядеш.


 
Аромат на зрял плод

Кивито може да се съхранява и с времето става още по-вкусно и ароматно. За да има по-наситен аромат на ягоди, а месото му да стане сладко с леко кисела жилка, прясно откъснатите плодове се окачват, както нашите чепки грозде, на сухо и проветриво място. При употреба почистете плода от обвивката и го нарежете на парченца. Добавяйте в зеленчукови салати, плодови десерти, гарнитури към риба и пилешко. Нежният кисело-сладък вкус и аромат на киви ще направят пикантно всяко ястие. Плодовете могат да се замразяват, консервират, от тях се приготвя конфитюр, желе и сок, а месестата част се добавя в коктейли.
Впрочем днес ние ядем киви, отглеждано най-вече в Гърция, което в България се продава цяла зима, а при руснаците то идва от Нова Зеландия. Събирането на реколтата за новозеландците - световен производител на киви - е събитие с национално значение. Студенти прибират реколтата, също както ние ходехме на бригади, само че те не се оплакват. Все пак селскостопанската работа завършва с всенародни веселби и фойерверки.

Полезно, когато е с мярка

Кивито е вторият плод след ананаса по популярност в Европа. Обаче безграничната любов на белите хора към китайската праскова невинаги носи здраве. Пристрастяването към този плод способства за развитието на остри алергични реакции и колапс, съобщават английски учени. Опасността е особено голяма за деца по-малки от 5 години.
Засега алерголозите не могат да установят механизма на силната имунна реакция. Предполага се, че причината е особен белтък, съдържащ се в тропическия плод. Според учените 1-2 плода на ден не предизвикват никакви неблагоприятни последствия при децата. Въпреки това не трябва да се дава на малки деца до 1 година, а ако детето е склонно към алергия - до 3 години.
Възрастните понякога също проявяват алергия към кивито, но тя не протича толкова тежко. Нещо повече! Ако имате повишена чувствителност към цветния прашец на растенията, кивито ще успокои алергията: в него има много от противовъзпалителния витамин С. Трябва временно да се откажете от киви при обостряне на гастрит, язва на стомаха или на дванадесетопръстника: съдържащите се в сърцевината дребни черни семки действат на възпалената лигавица като шкурка.


Колкото 2 портокала и 4 домата


Едно средно по големина киви съдържа: 250 мг витамин С (аскорбинова киселина) - два пъти дневната доза. Едно киви замества 2 портокала и 4 домата. Тъй като 75% от населението на нашата страна има дефицит на аскорбинова киселина, особено през пролетта, няма опасност от предозиране.
Съдържа толкова фибри, колкото в половин грейпфрут, повече калий, отколкото в банана и още цял мултивитаминен комплекс - Е, Р, В1, В2, В3, В6, D, бета-каротин. Плюс желязо, фосфор, магнезий, аминокиселини и антиоксиданти - идеалната формула за здраве и красота.


Изгаря мазнините, помага за отслабване


Плодовете съдържат минимум калории и помагат за отслабване. Диетолозите ни съветват да хапваме по едно киви преди закуска и вечеря - дребните черни семки активират работата на червата, неутрализират част от мазнините и намаляват нивото на кръвна захар. Екзотичният плод има способността бързо да изгаря мазнините и да обогатява стомаха с ензими. Освен това активира работата на бъбреците, отстранявайки излишната течност от тъканите и поддържа сърцето - то също отслабва, когато сме на диета. Най-неприятното при намаляване на теглото е, когато вместо мастните тъкани започнат да спадат мускулите. Плодовете на актинидията помагат да се избегне този ефект: месестата част съдържа ензима актинидин, който подобрява усвояването на белтъка, необходим за синтеза на мускулни влакна.

Какво предписва докторът


При атеросклероза
Според норвежки учени е полезно да се хапват по 2-3 кивита минимум 28 дни, защото намаляват нивото на холестерол в кръвта, изчистват атеросклеротичните плаки от кръвоносните съдове и намаляват риска от образуване на тромби.

При хипертония
Германски кардиолози са открили: 2-3 кивита на ден стабилизират кръвното налягане и подобряват състоянието при исхемична болест на сърцето.

При запек
Смесете месестата част на едно киви с 1 ч. л. изсушени на тигана смлени трици и още толкова смлени пшенични кълнове. Това е отлично слабително средство.

При потиснатост и умора
В някои страни кивито се използва като натурален допинг и естествен стимулатор за спортистите - съдържа голямо количество полезни вещества. 2 плода на ден - и вие отново сте в отлична форма.

При риск от рак
Редовната употреба на този плод намалява риска от онкологични болести, най-вече от рак на дебелото черво. Съдържащите се в месестата част семки изчистват механично червата и поглъщат канцерогенните вещества. Богатите на антиоксиданти и комплекс от витамини плодовете на актинидията предпазват от онкологични заболявания.

При сухи и напукани устни
Намачкайте 2 ч. л. киви до получаването на кашичка, смесете със същото количество масло от облепиха и нанесете на устните. След 10 минути отмийте с топла вода или настойка от лайка.


 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 120

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 162

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 99

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ