12 Април 2021понеделник07:37 ч.

Хоризонти

Китайската торта

Осем пъти са нараснали доходите на населението за последните години

/ брой: 67

автор:Боряна Костова

visibility 1942

През последните 30 години Китай въведе редица реформи във всички важни сфери на живота и постигна огромни успехи в развитието на икономиката си, която надмина японската и вече е втора в света след САЩ. Средногодишният икономически ръст на страната е 9,9%, брутният вътрешен продукт за м.г. е 5880 млрд. долара, а на глава от населението той е над 4000 долара. Днес страната е завладяла световните пазари с многобройни и евтини стоки, като същевременно предлага огромен пазар в размер на 1,3 трилиона долара за всички, които желаят да правят с нея модерен бизнес. 
Китай вече е направил своята голяма торта, сега трябва да повиши нейното качество и да я сподели справедливо с китайския народ, посочи Фу Ин, зам. външен министър на КНР, на публична лекция в София за предизвикателствата и възможностите за страната й. Г-жа Ин се позова на проучвания, според които над 80 на сто от населението е доволно от живота си. За последните години доходите на хората са нараснали 8 пъти. Над 200 млн. китайци са изведени от бедността и повече от 1,3 милиарда души вече не живеят в глад. Това е историческо постижение за страна, в която само допреди едно поколение обичайният поздрав е бил "Нахрани ли се днес?". В Пекин, известен в миналото като столица на велосипедите, сега има над 4 милиона автомобила, като само за м.г. са закупени 140 хиляди леки коли. Китай има 450 млн. интернет потребители, над 200 млн. блогъри, 2000 вестника и 9000 списания.
Въпреки напредъка развитието не е балансирано. Има райони в страната, които се нуждаят от съществена подкрепа, за да достигнат  средното равнище на жизнения стандарт. Затова главната цел на правителството продължава да бъде подобряване благосъстоянието на хората. Тя е заложена в приетата неотдавна дванадесета 5-годишна програма. Според нея Китай трябва да насочи усилията си към решаване на проблема с изостаналите области, в които живеят около 150 млн. бедни. Особени грижи са предвидени за хората със среден и нисък доход, който трябва да се увеличи с над 7 на сто. Голямо внимание се отделя на мерките, свързани с повишаване на потреблението и разширяване на социалните блага. Според програмата в градовете трябва да се построят 36 милиона нови субсидирани жилища, да се разшири обемът на ползващите медицински услуги, които до м.г. са били около 80 млн. души, 83 млн. са хората с увреждания, нуждаещи се от специални грижи. Предстои ускоряване на електрификацията на селските райони, особено в западната, по-слабо развита, част на страната. Сериозно предизвикателство са безработицата и евтината работна ръка. Днес в Китай 8 млн. висшисти търсят работа, а цял контейнер с произведени там обувки струва колкото един закупен от Запада чип.
През следващата година Китай предвижда 7-процентен икономически растеж, като акцентът е върху неговото качество, а не върху скоростта. Приоритет са иновациите, въвеждането на модерна техника, екологичното производство. Енергийното потребление на страната е 15% от това в света, но развитието на икономиката изисква да се търсят допълнителни енергоизточници. Засега само 2 процента от общото енергийно производство е от атомни централи, затова Китай изгражда в момента между 21 и 27 нови реактори, които са временно замразени заради повишаване на сигурността.
Двадесет и първи век е векът на сътрудничеството, смятат китайските ръководители. Страната е най-големият пазар за Европа, тя подкрепя водещата роля на Европейския съюз по най-важните въпроси, свързани с преодоляването на икономическата криза. Обемът на двустранната търговия между Китай и ЕС за м.г. е близо 5 млрд. долара. А според г-жа Фу Ин България е важен приятел на Китай в ЕС, с която страната й има желание да разшири контактите си. Вносът на китайски стоки у нас за м.г. е нараснал с 20 на сто, но има възможност в бъдеще да увеличи ръста си. Ние можем да строим пътища, атомни централи, България трябва да реши иска ли сътрудничество с Китай или не, каза зам.-министър Ин. Тя дипломатично отбеляза, че китайците са простодушни хора и ходят там, където и когато ги канят.
В областта на външната политика Китай споделя идеята за многостранния свят, в който няма доминация на една или друга държава, а страните трябва да се придържат към един общ принцип - на диалога и мирното разрешаване на проблемите. В този смисъл Китай не приема позицията на САЩ, че те управляват света, но отношенията със САЩ са дипломатически приоритет за Китай. Китайците се учат от всички, но не искат и не подражават на никого, те са пословично упорити, изключително трудолюбиви, но много скромни. Вероятно в това е разковничето на техния забележителен прогрес.     
  

Акценти на 5-годишната програма


Икономическите приоритети на Китай ще се опират на вътрешното развитие на страната, а не на износа и външните инвестиции:
- Ускорено развитие на аграрния сектор
- Опазване на природната среда
- Развитие на социалната политика в селските райони
- Намаляване на имуществените разлики между бедни и богати
- Устойчиво развитие
- Справедлива подялба на икономическите успехи
- Разширено развитие на енергетиката.
  

За отношенията с Тайван


Може би сега временно сме заключили вратата помежду си. Но не сме разрушили покрива на къщата, в която трябва да живеем и ще живеем заедно, коментира отношенията между Китай и Тайван г-жа Фу Ин.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ