08 Юли 2020сряда14:05 ч.

Панорама

Китайското чудо отблизо

Още преди края на десетилетието народната република ще изпревари САЩ като водеща икономика

/ брой: 181

автор:Иван Аладжов

visibility 1570

Преди време имах удоволствието да участвам в семинар на тема "Икономическото развитие на Китайската народна република", организиран от Министерството на търговията на КНР в Пекин. Освен столицата на страната, където основно се провеждаше мероприятието, имахме възможността да посетим разположения в делтата на р. Яндзъ супермодерен близо 30-милионен мегаполис Шанхай, красивия административен център на провинция Джъдзян - Ханджоу, както и най-голямото строително творение на човечеството - Великата китайска стена. В Шанхай, освен че видяхме безкрайната гора от небостъргачи, както и добре запазения стар колониален център на града, посетихме и къщата-музей, където през 1921 г. се събират младият Мао Дзедун, Ван Лин и още 11 другари, за да учредят Китайската комунистическа партия. В шестмилионния Ханджоу, който се намира на устието на вливащата се в Източнокитайско море р. Цянтан, имахме удоволствието да видим известното в цяла Азия с красотата си Западно езеро, изобразено на банкнотите от 1 юан, както и прочутите плантации за чай около него.
Останах впечатлен от видяното и преживяното в тази далечна страна - невероятни културни паметници, екзотична кулинария, чисти и уредени градове с модерна инфраструктура, хиляди километри нови магистрали и високоскоростни влакове, изумителни стопански постижения.
През последните 20 години на бурен икономически растеж с ежегоден прираст от около 9-10% Китай изпревари последователно Италия, Великобритания, Франция и Германия. След като реализира пореден ръст от 8,5% и през изтеклата година на глобална криза и повсеместен упадък по света, китайското стопанство надмина по обем и японската икономика, която от 1968 г. държеше второто място. А се очаква дори преди края на десетилетието да изпревари и САЩ. Поредна година КНР е водеща в експорта, измествайки ФРГ трайно от тази позиция.
Днес Китай е на второ място след САЩ по БВП както на покупателна основа с около 8000 млрд. долара, така и по номинален БВП - близо 4500 млрд. долара. Но вследствие на огромното население БВП на човек по покупателна способност е само малко над 6000 долара, а номинално дори под 4000 долара.
Въпреки това през последните десетилетия е отбелязан огромен скок в подобряване на жизнения стандарт на широки слоеве от над 1,3-милиардното население. В края на 70-те години над 50% от китайците живеят под линията на бедността (тогава все още се шири дори гладна смърт), докато през новото хилядолетие бедните по дефинираната за страната граница вече са само около 8-9%, макар и техният номинален брой - 150 милиона души, все още да е голям. Но страната се бори, и то успешно, с намаляване на бедността.
От 1978 г. насам стопанството на страната е нараснало над 70 пъти. Бързото развитие на Китай обаче създава и проблеми. Основните са замърсяване на околната среда и увеличение на неравенството в доходите на населението. Но и по отношение преодоляването на тези проблеми Китай напоследък е постигнал изключително много. Страната е единствената в света, в която вече от години могат да се купят екологични електрически мотоциклети, както и е изградена необходимата за зареждането им инфраструктура. Народната република е водеща в т.нар. зелени технологии, като вече са построени няколко изцяло екологични градове, в които се използва само слънчева енергия.
Днес, когато в останалия свят повсеместно режат доходите на хората, Пекин предприе вдигане на заплатите с над 20%, за да стимулира вътрешното потребление. В много сектори възнагражденията са значително по-високи от българските при значително по-ниско ценово равнище от това тук. В редица провинции дори минималната заплата е по-висока от тази в България.
М.г. в Китай изтече 11-aта поред стопанска петилетка. Нейната цел бе изграждане на "хармонично общество" чрез по-оптимално и балансирано разпределение на богатствата, подобряване на образованието, здравеопазването и сигурността на гражданите. През пролетта бе приет новият 5-годишен план, който предвижда стратегическа промяна на икономическото развитие - от ориентирано към износа стопанство към модел, опиращ се на вътрешния пазар и местното потребление, както и на повишаване жизненото равнище на населението. Пекин предвижда от следващата година заплащането на експортирани стоки да се извършва в юани, което в комбинация с новата национална стратегия за развитие е удар срещу долара като международна разплащателна единица.
Основна цел на комунистическата партия е насочването на ресурси към приоритетното развитие на по-бедните региони - най-вече североизточните, разширяване добива на нефт и газ в Западен Китай, както и ударното строителство на модерна пътна и жп инфраструктура. Всяка година в експлоатация влизат по около 5000 км нови автомагистрали, а досега са построени над 7000 км високоскоростни жп трасета, по които влаковете се движат с над 300 км/ч. Неотдавна влезе в експлоатация и високопланинска железница през Хималаите, която се изкачва на над 5000 м. Международните статистики сочат, че 3/4 от всички строителни кранове в света са издигнати в Китай. Емблематичен пример в това отношение е крайбрежният мегаполис Шанхай, където само за 10 години са построени повече небостъргачи, отколкото в Ню Йорк за цял век. С близо 500 м Shanghai World Financial Center засега е най-високият и бе построен в рекордно темпо само за няколко години. Факт е, че всяка седмица се въвежда по един небостъргач в експлоатация.
Китай днес произвежда около 10% от всички промишлени стоки в света, нареждайки се на трето място по този показател. Водещи са добивната и химическата промишленост. Произвеждат се най-вече комуникационна апаратура, дрехи, автомобили, играчки, електроника, оръжия и строителни материали. От 1996 г. насам Китай е на първо място в света по добив на стомана и въглища, както и по производство на цимент, изкуствени торове, телевизори и напоследък - на мобилни телефони. А вече и по продажба на коли. Развитието в тези сектори е със зашеметяващи темпове. Производството на стомана скача тройно само за 7 години. Още по-впечатляващ е ръстът в производството на интегрални схеми - след 1978 г. този сектор търпи над 700-кратно увеличение.
Въпреки гигантските стопански успехи в Китай не са загубили чувството за реална преценка. Неотдавна държавните ръководители предупредиха да не се надценява стопанският възход на страната. "Не трябва да се взима за критерий само размерът на икономиката. Трябва да се взимат под внимание също и данните за производителност на глава от населението", заяви в Пекин говорител на китайското министерство на търговията. "Икономическият капацитет на Китай все още е на нивото на развиваща се страна. Качеството на китайския стопански ръст трябва да продължи да се подобрява. Това важи както за качеството на живот, така и за науката, технологията и защитата на природата", продължи той.
В десетилетията на буен стопански подем Поднебесната империя успя да натрупа и най-големите валутни резерви в света в размер на над 3200 млрд. долара. Голяма част от тези средства, близо 900 млрд., Пекин е инвестирал в държавни ценни книжа (ДЦК) на САЩ, но постепенно съкращава вложенията си в американски облигации. Китайските финансисти все по-често започват да говорят за необходимостта от диверсификация на валутните резерви на страната. Европейските и японските ДЦК и валути все повече привличат интереса на Пекин като алтернатива, въпреки разразилата се тежка дългова криза в еврозоната и разрушителното земетресение в Страната на изгряващото слънце. Златните резерви на Китай постоянно се увеличават и са вече над 1 161 т на стойност около 60 млрд. долара, с което страната се нарежда на 6-о място в света. Китай е най-големият производител на злато от 2007 г. насам, като през м.г. там са добити 341 т. Нарастват и преките китайски инвестиции в развиващите се страни. За Африка и Южна Америка КНР дори е най-важният външен инвеститор. Всичко това недвусмислено показва какъв невероятен скок напред в развитието си е постигнала тази държава, в която с гордост продължават да държат червеното знаме издигнато.


Забраненият град
Снимка Авторът

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ