23 Януари 2021събота00:44 ч.

Китайците вече са 1,37 милиарда

Населението на страната е остаряло и се е урбанизирало, сочи последното преброяване

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 680

Резултатите от преброяването на населението на Китай през 2010 г. показват, че то се е увеличило с 5,9% до 1,34 милиарда души. В сравнение с периода от преди десет години (2000 г.), когато китайците са били 1,27 милиарда. Цифрата все пак е по-малка от 1,4-те милиарда души, които прогнозираха някои демографи.
Въпреки обнадеждаващите резултати от строгия контрол на властите, преброяването показва, че населението на Китай, който вече е втората икономика в света след САЩ, бързо се урбанизира и застарява. Тези тенденции предричат големи промени на пазара на труда през следващите години, тъй като ще намалее броят на потенциалните работници, особено в провинцията. Резултатите показват също, че населението се увеличава с по-бавен темп, в сравнение с миналото. От 1990 г. до 2000 г. то се беше увеличило с 11,7 процента.
Към 2010 г. половината от населението (49,7 на сто) е живяло в градските райони. През 2000 г. този дял е бил 36,1%, макар че при двете преброявания в тази категория са използвани различни методи. Градското население на Китай през 2010 г. се увеличило до 666 млн. души.
Китайците застаряват, показват още резултатите. Делът на хората на възраст до 14 години на континента е паднал до 16,6 процента - с 6,29 процентни пункта по-малко от 2000 година. Делът на тези на възраст 60 или повече години - се е увеличил с 2,93 пункта до 13,26 процента.
"Промяната във възрастовия състав на населението е отражение на голямото подобрение на жизнения стандарт и здравните услуги, както и бързото икономическо и социално развитие, продължаващата ниска раждаемост и ускорения процес на стареене на населението", гласят част от изводите на доклада с резултатите от преброяването.
Строгият контрол на китайските власти върху числеността на семействата, включително политиката за едно дете за повечето градски семейства, е довел годишния естествен прираст на населението до по-малко от един процент, а през следващите десетилетия се очаква той да стане отрицателен. Според много демографи ограничението на броя на децата обикновено на едно в градовете и две в провинцията вече заплашва икономическото бъдеще на Китай, тъй като по този начин намалява делът на хората, които плащат и се грижат за все по-застаряващото население.
Националният състав на населението за последните десет години обаче практически не се е променил. Най-многочислена остава етническата група хан (91,51%), а останалите етнически малцинства са около 8,49 на сто.
 

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ