07 Юни 2020неделя09:23 ч.

Климатик и душ докарват легионерска болест

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 2361

Висока температура, гърлобол, главоболие, кашлица, мускулна слабост - все признаци на пневмония. Но дали е пневмония, може да докажат само специфични изследвания. Насред лято докторите обаче често имат съмнение за... легионелозата или по-известна като легионерска болест. Тя се причинява от бактерията легионела (Legionella), която обитава както природни водоизточници (реки, езера и други водоеми), така и изкуствени - декоративни фонтани, водопади, басейни и съоръжения за овлажняване на въздуха в парковете. Тинята и котленият камък създават условия за райски живот на легионелите.
Климатиците, които "преобръщат" затворен обем въздушна маса, също "доставят" бактерията, припомнят лекари. 
За установяване на инфекциозната болест пациентът може много да помогне на лекаря си, ако му съобщи, че е пътувал, пребивавал в хотел или друг обществен обект.
Инкубационният период е от 2 до 10 дни.
Легионелозата не се предава от човек на човек.
Възприемчивостта към болестта е по-висока при възрастни с отслабнала имунна система. Заболяват предимно мъже над 50 г., особено ако имат и хронични заболявания - диабет, бъбречна недостатъчност, хронични белодробни инфекции, присадени органи.
Все още ваксина за заболяването не е разработена и не се провежда специфична имунопрофилактика.

* * *
Заболяването е описано за пръв път през 1976 г., когато 221 делегати на 58-ия конгрес на Американския легион във Филаделфия, щат Пенсилвания (САЩ), заболели от пневмония. Над 15% от пациентите умират. На следващата 1977 г. е изолиран причинителят. По-късно са описани над 50 вида легионели, 20 от тях причиняват заболявания при хората.
Установено е, че бактерията е причинител на редица епидемични взривове още след 1957 г.
От 1993 г. в европейската база данни ежегодно се събира информация от всички страни (включително България), които участват в Европейска мрежа за надзор на легионерската болест. Сега 35 страни предоставят своите годишни база данни, които съдържат около 6000 случая със средна честота 10-11 случая на 1 млн. жители.

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 147

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 181

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 179

Датата

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 982

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ