31 Март 2020вторник22:54 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Книги за затворници

/ брой: 51

автор:Альона Нейкова

visibility 1010

Преди дни от Столичната библиотека са дарили над двеста книги на затвора в Бухово. Този вероятно незначителен за някои факт става още по-ценен в контекста на извънредната ситуация в страната. Понеже, освен доста други наложителни рестрикции, засягащи населението на България, се въведоха и ограничения на свижданията с лишените от свобода. За щастие, на престъпниците не им е отнето правото да четат. Което позволява на осъдените не само да запазят будно мисленето си, потапяйки се в света на литературни шедьоври. Но и предоставя ценния шанс и криминалните престъпници да не затрият част от останалата в душите им човещина.

Донякъде е наивно да се очаква именно те да посегнат към "Престъпление и наказание" на Достоевски. Обаче затворниците имат опцията да си припомнят (а някои да разлистят за първи път) например непреходните произведения на класиците Иван Вазов, Захари Стоянов, Елин Пелин, както и съвременни български бестселъри от ранга на "Възвишението" на Милен Русков. Дори за обитателите на килии представата за света на книгите няма как да е пълна без завладяващите творби на Александър Дюма, Артър Кларк, Стивън Кинг и т.н.

Но нека покрай приятното чувство, че библиотеката в Бухово е обогатена с подобни издания, всеки от нас се сети да погледне и към рафтовете с подбрани корици у дома. Защото във време, когато мнозина вероятно (ще) се чувстват като същински затворници поради коронавирусната опасност, най-добре е да се опитаме да потърсим спасение в писаното слово. Но не в надрасканото в безброй всяващи паника и ужас публикации в социалните мрежи на кибици, чудещи се какво да правят по цял ден. А в онези, стойностните думи - от истинските, непреходни книги, които ще посяват хуманността в сърцата и умовете на човечеството вовеки веков.

Напук на всички зарази. И въпреки принудителната социална изолация.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 43

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 62

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 62

Кратки новини

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 293

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 59

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ