01 Юни 2020понеделник02:55 ч.

Кога България ще бъде №1?

/ брой: 27

автор:Братя Ружеви

visibility 1223

Наслушахме се на всякакви икономически класации. Безработица, доходи, конкурентоспособност и пр. В повечето от тях сме на европейското дъно. Това не може повече да продължава така. Време е държавата ни да поиска разнообразяване на темите. За да можем някъде и ние да сме първенци. Българската душа не търпи все да е на последно място.
Откриването на специфична ниша, в която да сме лидери, обаче е сложна задача в модерния глобален свят. Конкуренцията е жестока, състезанието е оспорвано, а големите икономики играят нечестно. Заради това трябва да мислим нестандартно как да блеснем на световната сцена. След задълбочен анализ на ситуацията, борсовите индекси, настроението на шефа на МВФ, както и на портиера на Световната банка, можем да излезем с план.
Ето научаваме например, че ядем китайски боб. Това ни навежда на мисълта, че трябва да обявим състезание на всички, които правят всякакви реформи и пишат всякакви стратегии, за да започнат да внасят абсолютно традиционни за страните си продукти. Тук имаме шанс.
Внасяме южноафрикански сини сливи. Ядем чилийски череши. За ябълките направо гледаме сеира на вносителите - Полша, Гърция, Турция, Македония. Ядем аржентинско пилешко месо. В салатата ни има турски домати. Краставиците ги взимаме от Румъния. Сиренето е вносно. Зърно си внасяме от Казахстан. 
Това обаче не е върхът.
Само след седмици ще започнем да си купуваме китайски мартеници. Хората бързо се ориентираха и заеха пазарната ниша.
Черешката на тортата обаче са китайските български знамена. Някои от тях, като ги натиснеш, даже изпълняват българския химн. И на душата й става драго. 
Простор за развитие в тази посока има. Защо не поискаме от арабските страни да ни внасят агнета? Кога японците ще дойдат, за да ни правят киселото мляко? Както върви, скоро ще си внасяме и ток, и така успешно изпълняваме нашата стратегия - България изцяло да тъне в рахат. Номер 1 в класацията на страните без икономика.
Да не забравяме пак за китайците. Можем да ги извикаме да ни варят ракията и да ни я продават. Няма да се мъчим ние, ще купуваме китайска. А може и някоя и друга китайска песен да ударим, след като опитаме тяхното творение.
Първенците заслужават да попеят, нали?

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ