05 Март 2021петък00:20 ч.

Кога работи кабинетът?

/ брой: 146

автор:Алеко Бичевски

visibility 1480

Ако човек редовно гледа новините на телевизиите остава с впечатлението, че родните управленци просто не могат да вдигнат глава от ангажименти. Кадрите са задъхани, ефектни, често и възторжени.
Премиерът сади блатни кокичета. Премиерът загрява в колата за поредното демонстративно мачле. Премиерът реже за 4-ти път лентата на пътя София-Перник. Премиерът дава указания как да се тушира скандалът във волейбола. Премиерът приема за N-ти път революционния треньор Радостин Стойчев. Премиерът открива с жълтатата фланелка южноафрикански завод край Мусачево, който между другото работи вече от 6 месеца. После пак играе мач в Разград с боса на "Лудогорец". В паузата на тези ангажименти дава около стотина интервюта за всички възможни електронни и печатни медии.
По петите по ангажименти го гони земеделският министър Мирослав Найденов. С готварска шапка готви супи пред министерството. Раздава помощи на пострадали от земетресения. Снима се с прасета и обяснява как догодина свинекомплексите трябва да осигурят на свинете климатици, душ и дори играчки, за да се чувстват щастливи, и да не се самоизяждат. Среща се с протестиращи срещу Закона за горите, после отива да организира контрапротести срещу същия закон.
В кадър се врязва и финансовият министър Дянков. Заедно със заместничката си Пенчева ентусиазирано развяват плакати в подкрепа на ритащия премиер на националния стадион. Броди из планините да търси неоткрити български крепости. За три седмици влиза в над 200 кръчми в София и по Черноморските комплекси, за да следи лично как се изпълнява забраната за тютюнопушене.
И всичко това министрите правят в работно време... Един бивш министър на стопанско министерство е истински удивен от подобен "стил" на работа: "Как й стига времето на сегашната власт за истинските й задължения при тази всекидневна шоу-програма!? На мен само за да си обработя пощата, на ден ми трябваха 3-4 часа. А отделно оперативка със зам.-министрите, с шефове на основни дирекции, анализи, стратегии, кадрови въпроси и т.н, и т.н. Просто невероятно!"
 Ако се загледате в германската обществена телевизия АРД, ще видите вътрешния министър на Германия най-много 2-3 пъти в месеца. Нашият министър на вътрешните работи обаче се показва по 2-3 пъти на ден в теленовините, които по правило са ангажирани най-вече с ангажиментите на властта. Цветанов съобщава, информира, разяснява в детайли и с подробности всяка проведена полицейска акция, която по правило е специализирана и почти винаги е срещу организирана престъпна група. Интересно това министерство няма ли си пресцентър и пресаташе, които да събщават тези неща? Ако няма, министърът да си назначи. Ако пък сегашните не си вършат работата - да ги уволни.   
Качили се културният министър Вежди Рашидов и министърката на регионалното развитие и благоустройството Павлова на върха на непостроения български "Лувър". И камерите - хоп - там! Снимат ли, снимат. И какво снимат? "Новината" е, че след две години музеят щял бил да бъде готов. След две години, я камилата, я камиларят, я Вежди, я музей, я нещо друго. След снимките Веждито пуска обичайните си лакърдии, после преминава към разсъждения за инфраструктурата. От своя страна строителната министърка пък задълбава на културни теми и произвежда словосъчетанието, че Вежди бил "уникален класик". Че Вежди е скулптур е вярно. Но че е класик, досега никой художествен критик не го е твърдял, с изключение на Павлова. А титлата "уникален класик" си е чиста глупост. Всеки класик по своему е уникален.
А иначе животът си тече. Докато кабинетът се занимава с обичайните си шоу-ангажименти, икономиката бере душа. Скоропостижно фалира ОЦК в Кърджали, скоро може да го последва ВМЗ в Сопот, вътрешното потребление продължава да спада, а безработицата продължава да се увеличава. Но това не са интересни новини. И няма защо да им обръщаме внимание. Важно е шоуто да продължава.

 

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ